Hoppa till huvudinnehåll

homosexuella

 • Finland fjärde i Europa på regnbågskartan, men det finns mycket kvar att göra: "Det kan hända att man försöker "fixa" regnbågsmänniskor"

  17.05.2019 Inrikes

  I dag uppmärksammas fobier mot sexuella minoriteter.

  Fobier gentemot könsminoriteter och sexuella minoriteter uppmärksammas i dag med en internationell temadag. I europeisk rankning klarar sig Finland bra, en fjärdeplats som enda nordiska land med fyra i topp på regnbågskartan. Men attityderna inom hälsovården lämnar mycket att önska, säger Setas ordförande Sakris Kupila.

 • Under Tunisiens liberala yta lever hbt-personer i ständig skräck – homosexuella män tvingas till analundersökningar, lesbiska flickor låses in

  10.06.2018 Utrikes

  Luddiga lagparagrafer används för förföljelse.

  Tunisien bektraktas som ett liberalt land i arabvärlden, men det gäller inte inställningen till sexuella minoriteter. Homosexuella utsätts för massivt våld, enligt en undersökning som Svenska Yle tagit del av.

 • Tusentals människor samlades i Sydney för att kräva könsneutral äktenskapslag

  10.09.2017 Utrikes

  Postenkät om landets äktenskapsfråga skickas ut på tisdag.

  Under söndagen samlades mer än 20 000 människor i Sydney i Australien för att kräva legalisering av samkönat äktenskap - bara några dagar innan en omröstning om frågan ska äga rum.

 • Christian Sandström: Jag var inte i kontakt med mina känslor

  28.06.2017 Vega

  Christian Sandströms liv präglas av ett sökande.

  "Du har ingenting att göra här, för du är inte i kontakt med dina känslor". Teaterregissörens ord kom som en kalldusch för skådespelaren Christian Sandström under en repetition på Wasa Teater. Teaterchefen Christian Sandström berättar om sin inre resa hur han kom i kontakt med sina känslor och om sin homosexualitet.

 • Statlig rysk tv hånar Yle-journalist

  06.06.2017 Inrikes

  Journalisten anklagas för att vara en "fegis".

  Den ryskstatliga tv-kanalen Rossija 24 behandlade ordväxlingen om homosexuella i Tjetjenien mellan Yles journalist Erkka Mikkonen och ryska utrikesministeriets informatör Maria Zahkarova.

 • Macron och Putin diskuterade Syrien

  29.05.2017 Utrikes

  Dryftade även situationen för de homosexuella i Tjetjenien.

  Frankrikes nye president Emmanuel Macron och Rysslands president Vladimir Putin har under ett möte i Versailles dryftat kriget i Syrien, läget i Ukraina och situationen för homosexuella i Tjetjenien.

 • Som första område i Asien ger Taiwan homosexuella rätt att gifta sig

  24.05.2017 Utrikes

  Författningsdomstolen fattade beslut.

  Taiwan blir det första området i Asien som tillåter att homosexuella gifter sig. Författningsdomstolen har slagit fast att en nuvarande lag som förbjuder samkönade äktenskap bryter mot grundlagen.

 • Sverige och flera andra västländer ryter till mot Ryssland - Finland är inte med

  04.05.2017 Utrikes

  Brev till Lavrov om de homosexuella i Tjetjenien.

  Sveriges utrikesminister Margot Wallström har kallat upp Rysslands ambassadör efter uppgifterna om systematisk förföljelse av homosexuella i Tjetjenien. Läs också: Spända relationer mellan EU och Ryssland överskuggade Lavrovs och Soinis möte i Borgå

 • Yttrandefriheten fick Lukogo Byona att känna sig hemma i Österbotten

  22.04.2017 Kultur och nöje

  I Kongo får ingen uttrycka sig fritt, i Finland får vi.

  I Pingstkyrkan i Finland har Lukogo Byona funnit ett sammanhang där han i dag känner sig trygg och kan säga det han har på hjärtat. Men vägen hit har varit lång och under sina allra svåraste år i Demokratiska republiken Kongo måste Lukogo rent handgripligen lära sig vad det innebär att sakna yttrandefrihet.

 • Tvillingarna har vuxit upp med två mammor

  04.03.2017 Familj

  I 17 år har de haft två mammor och det är de glada för.

  Den nya äktenskapslagen som ger samkönade par rätt att gifta sig trädde i kraft den 1 mars. Men familjer där båda föräldrarna har samma kön är ingen nyhet. Nu börjar barnen i dessa familjer vara så gamla att de själva kan berätta om sin uppväxt.

 • Veli Hyvärinen: Kriminellt, syndigt och sjukt att vara homosexuell?

  13.02.2017 Familj

  Veli Hyvärinens kärlek var "kriminell, syndig och sjuk".

  Under de första 30 åren av Veli Hyvärinens liv - fram till 1971 - betraktades han som brottslig, sjuk och syndig. Veli Hyvärinen var homosexuell i en tid när det var kriminellt. Han skulle gärna leva om sin ungdom, och säger att hans lyckligaste tid är nu.

 • Gaykyss på julkalender fick nej av församlingarna

  29.11.2016 Huvudstadsregionen

  "Vi vill inte klistra på något."

  En julkalender där det bland annat fanns två män som kysser varandra fick ett nej från församlingarna i huvudstadsregionen. Illustratören Jenny Lucander är inte överraskad. Informatör Mirja Aukee-Peiponen säger att församlingarna inte vill klistra på en agenda.

 • En av sju som bär på HIV i Europa vet inte om det

  29.11.2016 Utrikes

  Antalet nya HIV-smittade i Europa rekordmånga.

  En av sju personer som bär på HIV i Europa vet inte om att de har smittan. Det visar en ny rapport inför Världsaidsdagen. Samtidigt var antalet nya HIV-smittade i Europa ifjol rekordmånga, över 153 000

 • Teaterrecension: Radioteatern ger hyllad pjäs om modig homoerotik

  25.09.2016 Kultur och nöje

  Sex rakt på sak och skimrande vardaglighet i radiopjäs.

  "Det gäller att veta att Milja Sarkola inte går som katten kring het gröt när det gäller sex. Rakt på sak är det som gäller." Frilansrecensenten Maria-Lindh Garreau är förtjust över Radioteaterns bearbetning och översättning av Sarkolas pjäs.

 • Jämställdhet och könsaspekter temat då riksdagen debatterade homosexuella pars äktenskap

  08.09.2016 Inrikes

  Riksdagen debatterade igen könsneutralt äktenskap.

  Motståndarna till den könsneutrala äktenskapslagen använde jämställdhet som argument då riksdagen än en gång diskuterade homosexuella pars rätt att gifta sig. Försvararna av äktenskapslagen igen betonade att en könsneutral lag inte tar något från någon.

 • Prideparaden tågade genom Helsingfors - rekordmånga deltog

  02.07.2016 Inrikes

  Prideveckan inleddes på måndagen.

  Prideveckan i Helsingfors kulminerade i Prideparaden som startade tidig eftermiddag från Senatstorget. Enligt polisens uppskattningar deltog omkring 30 000 personer i paraden.

 • FN får en talesperson för HBTQ-rättigheter

  01.07.2016 Utrikes

  Talespersonens uppgift är att motarbeta diskriminering.

  För första gången kommer sexuella minoriteter och könsminoriteter att ha en person som för deras talan i FN. FN grundar nämligen en ny post för att se till att sexuella minoriteter och könsminoriteter hörs. Talespersonens huvuduppgift är att motarbeta den diskriminering som sexuella minoriteter och könsminoriteter utsätts för.

 • Gud ser dig!

  28.10.2015 Kultur och nöje

  Förbjuden kärlek vid Domkyrkan

  Att Gud ser oss kan vi väl leva med. Men klarar vi av att kyrkan stirrar på oss anklagande? Se själva.

 • Sodom fanns i 50-talets homosexuella Rom

  11.10.2015 Kultur och nöje

  Konstnären Kalle Hamm tecknade en karta över syndens näste

  Konstnären Kalle Hamm tecknade en karta över syndens näste. Kartan baserar sig på ett filmmanusutkast av Pier Paolo Pasolini.

 • Ålandsutspel fick sannfinländare att surna till

  06.10.2015 Inrikes

  Flyktingar passar ingenstans, anser åländska sannfinländare.

  Sannfinländarna är ett parti med stora inre spänningar. Försvarsminister Jussi Niinistös utspel förra veckan om att Åland borde ta emot mera flyktingar får åländska sannfinländare att se rött. Flyktingarna måste få stanna i sina egna länder där de får tala sina egna språk, hälsar en åländsk partisyster.

Sidor