Hoppa till huvudinnehåll

barnarbete

 • Barnarbetet har minskat med fyrtio procent under de senaste tjugo åren

  12.06.2019 Samhälle

  Ändå är 152 miljoner barn fortfarande satta i arbete.

  I dag är det den internationella dagen mot barnarbete. Trots att över 150 miljoner barn fortfarande är drabbade av barnarbete, har andelen minskat med fyrtio procent under de senaste tjugo åren, uppger organisationen ILO.

 • Finland är det tredje bästa landet för barn - barnäktenskapen, barnadödligheten och tonårsfödslarna minskar i världen

  28.05.2019 Hälsa

  Barnens situation i världen är bättre än förut.

  Barn i dag har bättre förutsättningar till ett friskt liv, där de kan utvecklas i trygghet och ta del av utbildning, enligt Rädda barnens rapport Global Childhood.

 • Han gjorde chockdokumentär om textilindustrin: "Varför skulle ni bry er i Finland?"

  03.09.2017 Samhälle

  Rahul Jains dokumentärfilm visar det moderna slaveriet.

  Machines, Rahul Jains film om arbetsförhållandena i en indisk textilfabrik väcker starka reaktioner i hela världen. Finländska inköpare ger honom rätt: "vi har inte koll på våra underleverantörer."

 • Barnarbete bakom smarttelefonernas och elbilarnas batterier

  19.01.2016 Utrikes

  Apple, Samsung och Sony har inte koll på ursprungsmaterial.

  Stora elektronikjättar som Apple, Samsung och Sony, övervakar inte tillräckligt utvinningen av kobolt, rapporterar människorättsorganisationen Amnesty International och Afrewatch.

 • FN: Syriska flyktingbarn behöver utbildning

  13.01.2016 Utrikes

  FN vill erbjuda två miljoner flyktingbarn utbildning.

  FN vädjar till sina medlemsländer om mer hjälp för att lindra den humanitära nöden i Syrien och för att två miljoner flyktingbarn skall kunna gå i skola.

 • Ananasjuicens bittra eftersmak

  08.11.2015 Utrikes

  Andy Hall hotas av sju års fängelse.

  Barnarbetskraft. Fabriksdirektören som konfiskerar gästarbetarnas pass. Obetalda löner och ersättningar. När det kom fram att Pirkkas, Eldorados och Rainbows ananasjuice tillverkades i Thailand under omänskliga arbetsförhållanden blev det stor uppståndelse i Finland.

 • Hindsby lekis lever vidare?

  13.05.2015 Östnyland

  Tjugo års verksamhet ser ut att få fortgå - trots allt.

  Det ser ut som om verksamheten vid Hindsby lekis i Sibbo får fortgå. Köparen har meddelat att verksamheten kan fortsätta om kommunen godkänner honom som köpare.

 • Skolan bästa vapnet mot slaveri

  10.10.2014 Utrikes

  Swastika Chaudhary var bara åtta år gammal då hon såldes som slav till en förmögen familj i Nepal. Åtta år efter sin befrielse brinner hon för att kämpa mot slaveriet och för de nepalesiska flickornas rättigheter.

 • Samsung medger barnarbetskraft hos kinesisk underleverantör

  14.07.2014 Utrikes

  Teknikföretaget uppger sig ha avbrutit samarbetet med underleverantören för den tid utredningen pågår. Leverantören misstänks ha anställt barn under 16 år.

 • Stora Enso beklagar barnarbetskraft

  10.03.2014 Ekonomi

  Skogsbolaget Stora Ensos vd Jouko Karvinen beklagar att det förekommer barnarbetskraft bland bolagets underleverantörer. Han har skickat ett brev till aktieägarna och försäkrat att bolaget gör sitt bästa för att minska barnarbetskraften.

 • Tidning: Stora Enso utnyttjade barnarbete

  06.03.2014 Utrikes

  Den finsk-svenska papperskoncernen Stora Enso anklagas för att utnyttja barnarbete. Enligt tidningen Veckans affärer och tv-programmet Kalla fakta har barn i Pakistan samlat in returpapper som har sålts till företag där Stora Enso är delägare.

 • "Läsning fostrar och skapar tillit"

  10.02.2014 Huvudstadsregionen

  Henrika Andersson blev för två år sedan utnämnd till läsambassadör av Annegården i Helsingfors. Läsambassadörerna har varit mycket uppskattade och nu arrangeras fortbildning för fler frivilliga som vill jobba med att läsa för barn och unga.

 • ILO: Miljontals barn jobbar som tjänstefolk

  12.06.2013 Utrikes

  Över 10 miljoner barn arbetar som tjänstefolk, ofta i farliga eller till och med under slavlika förhållanden. Det säger FN-organet ILO i en rapport som publicerades på den internationella dagen mot barnarbete.

 • Rättegång mot Finnwatch i Thailand

  01.04.2013 Inrikes

  En rättegång mot Finnwatch har inletts i Thailand. Fruktfabriken Natural Fruit anklagar Finnwatch fältforskningskoordinaator för att ha svartmålat fabriken och spridit falsk information.

 • Barnarbetare hos Apples underlevarantörer

  26.01.2013 Utrikes

  Teknologijätten Apple har i en intern utredning upptäckt flera fall av barnarbete hos bolagets underleverantörer, skriver tidningen The Guardian på sin webbplats.