Hoppa till huvudinnehåll

rymdfärder

 • Indien ställde in uppskjutning av månraket - tekniska problem orsaken

  15.07.2019 Vetenskap

  "Månvagnen" ska leta efter vatten och undersöka jordmånen.

  Indien har ställt in uppskjutningen av sin nya månraket Chandrayaan-2 på grund av tekniska problem. Mindre än en timme innan den obemannade raketen skulle sändas upp natten till måndag, kom beskedet att uppskjutningen flyttas fram.

 • Dockan Ripley sköts upp i rymden av Elon Musks SpaceX - uppskjutningen gick som planerat

  02.03.2019 Utrikes

  Ripley ska återvända till jorden på fredag.

  Om dockan Ripleys testtur till den internationella rymdstationen ISS går bra kan levande astronauter skickas upp till ISS redan i sommar, efter en paus på flera år.

 • Filmrecension: First Man – storslagen film ger Ryan Gosling & Co all anledning att förbereda sig inför Oscarsgalan

  12.10.2018 Kultur och nöje

  Neil Armstrong+ Ryan Gosling+ Damien Chazelle= vinnartrio.

  Fråga: kan en film om världens mest kända månfärd faktiskt bli spännande? En händelse som redan förevigats i bild och vars nyckelreplik är ungefär lika välkänd som Bibelns öppningsord? Svar: Ja.

 • Ryssland erbjuder rymdutflykter för 80 miljoner euro – rabatt för första kunden

  02.02.2018 Utrikes

  Största rymdindustriföretaget Energia står för erbjudandet.

  Rysslands största fabrikör av rymdteknologi Energia tror på en marknad för rymdpromenader.

 • Projekt vaskar fram rymdfarare - Österbotten med på ett hörn

  31.05.2017 Österbotten

  Det börjar med en app och slutar i rymden.

  I stort sett vem som helst ska kunna bli den som med hjälp av projektet Space Nation får bli rymdfarare. Simon Staffans i Vasa jobbar med projektet som börjar med en app och slutar med en rymdresa.

 • Finsk satellit står inför stort steg

  18.04.2017 Inrikes

  Ska skjutas upp efter klockan 18 finsk tid i Florida.

  I dag väntas satelliten Aalto-2, som har planerats och byggts av studerande vid Aalto-universitetet, äntligen komma iväg på sin rymdfärd. Den ska skjutas upp efter klockan 18 finsk tid i Florida.

 • Genom maskhålet till andra världar

  09.02.2017 Vetenskap

  Varför vänta på Västmetron? Hoppa in i maskhålet!

  Tunnlar är pop just nu. Vissa vill gräva sig från H:fors till Talllinn, andra väntar förgäves på Västmetron. Andra tror på Elon Musks föreslagna Hyperloop. Men vad sägs om maskhål i själva rumtiden som ett alternativ?

 • Om mänsklighetens resa till nya världar

  15.11.2016 Österbotten

  Bjarne Ismarks bok "Grottmänniskan blir stjärnfarare".

  Vi är inte precis bortskämda med finlandssvensk science fiction-litteratur, än mindre med svenskösterbottnisk sådan. Nu har Korsnäsbon Bjarne Ismark gett ut sin debutroman: "Grottmänniskan blir stjärnfarare".

 • Barack Obama: Mars - ett stort steg som tas inom 14 år

  11.10.2016 Utrikes

  Kommersiella parter är redan inkopplade.

  USA:s president Barack Obama säger att USA inom 14 år ska kunna arrangera resor till planeten Mars. Kommersiella parter är redan inkopplade.

 • Astronauten Edgar Mitchell död

  06.02.2016 Utrikes

  Edgar Mitchell deltog i månfärden Apollo 14 år 1971.

  Mitchell var den sjätte människan som gick på månen. Han blev 85 år gammal.

 • Den förste dansken uppe i rymden

  02.09.2015 Utrikes

  Andreas Mogensen på väg mot rymdstationen ISS.

  Klockan 07.37 på onsdag morgon lyfte rymdkapseln Sojuz från Kosmodromen i Bajkonur i Kazakstan. Ombord fanns Andreas Mogensen som blir den förste dansken i rymden. Med sig har han bland annat legofigurer.

 • Ingen finländare får resa till Mars

  16.02.2015 Inrikes

  Ursprungligen anmälde sig över 200 000 personer frivilliga till att bli de första människorna på Mars, och bosätta sig på den röda planeten. Nu har det holländska projektet Mars One valt ut 100 som får åka till Mars för att aldrig återvända, men finländarna får vänta på sin tur.

 • Rymdkapseln Orion på jungfruresa

  05.12.2014 Utrikes

  Den amerikanska obemannade rymdkapseln Orion har efter en kort rymdutfärd gjort en lyckad landning i havet strax utanför San Diego i Kalifornien. Orions resa i rymden varade i bara drygt fyra timmar, men om 15 år ska kapseln ta sig ända till Mars.

 • "Kraschen inte slutet för rymdturismen"

  01.11.2014 Utrikes

  Virgins grundare Sir Richard Branson lovar att fortsätta med sitt rymdturismprojekt, trots att ett av bolagets rymdplan störtade under en testflygning. Rymden är hård- men den är värd det, skriver miljardären på Virgins webbplats.

 • Fjärde kvinnliga kosmonauten i rymden

  26.09.2014 Utrikes

  Den ryska rymdsonden Sojuz har skickats i väg mot den internationella rymdstationen ISS. Med i den rysk-amerikanska besättningen finns också Jelena Serova som är den fjärde kvinnliga kosmonauten i rymden.

 • Förenade Arabemiraten siktar mot Mars

  16.07.2014 Utrikes

  Förenade Arabemiraten ska grunda en egen rymdfartsmyndighet. Målet är att skicka en obemannad farkost till planeten Mars år 2021.

 • Rysk rymdraket anlände till ISS

  29.05.2014 Utrikes

  Den internationella rymdstationen ISS fick natten till torsdagen tre nya besättningsmedlemmar. Den ryska rymdraketen Sojuz med tre män ombord lyckades docka vid ISS efter en sex timmars färd från jorden.

 • Möt Mars nya invånare

  09.01.2014 X3M

  Moova Spennare är 22 år gammal och ett steg närmare sin drömadress - planeten Mars. Hon är nämligen en av de 1000 utvalda bland 200 000 ansökande frivilliga astronauter. Skulle det vara så att hon får flytta ut i rymden kommer hon inte tillbaka, för i äventyret ingår ingen returbiljett.

 • ISS får fyra år till

  08.01.2014 Utrikes

  Den internationella rymdstationen ISS har fått sin verksamhetstid förlängd till 2024, uppger den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. ISS har varit funktion i 15 år, och 16 länder deltar i verksamheten.

 • Rymdturism intresserar finländare - video

  05.01.2014 Inrikes

  Skulle du vilja åka till rymden? Ja, så småningom kan du kanske göra det. Rymdturismen håller nämligen på att bli verklighet för allt fler. I år väntas det första privata företaget skicka upp sin rymdfarkost.

Sidor