Hoppa till huvudinnehåll

närsynthet

 • Kina vill rädda barnens ögon med begränsningar mot videospel

  31.08.2018 Utrikes

  Meddelandet fick spelbolag att dala på börsen.

  Kina inför begränsningar av antalet tillgängliga online videospel. Det är ett sätt att motverka närsynthet bland kinesiska barn och unga. Åtgärden har fått spelbolagens börskurser att rasa.

 • Snart är hälften av världens befolkning närsynt

  17.10.2015 Hälsa

  I dagens samhälle är det viktigt att se bra på nära håll.

  Hela 90 procent av kinesiska ungdomar ser dåligt på långt håll. Närsynthet är inte lika vanligt bland finländska ungdomar, men forskning visar att över hälften av världsbefolkningen kan vara närsynt år 2050.

 • Barn med särskild gen blir närsynta när de läser mycket

  07.09.2015 Inrikes

  Inger hopp om att fler kan undvika sämre syn i framtiden.

  Forskare har för första gången upptäckt en genetisk koppling till närsynthet. Upptäckten inger hopp om att unga i framtiden ska kunna undvika att råka ut för sämre syn.

 • Ögonläkare: Vi går mot sämre seende

  27.06.2015 Inrikes

  Nästan hälften av dagens unga européer har dålig syn.

  Upprepade små ögonrörelser med närfokus och ett liv inomhus utan fysisk aktivitet - där har vi enligt ögonläkare skälen till att unga också i Finland är allt mer närsynta. I Asien finns redan områden där så gott som ingen ser normalt.

 • HS: Närsynthet blir allt vanligare då folk håller sig inomhus

  30.03.2015 Inrikes

  Utomhusaktiviteter håller däremot synen skarp.

  Den som tillbringar mycket tid inomhus löper större risk att bli närsynt, visar internationell forskning som Helsingin Sanomat skriver om. Utomhusaktiviteter håller däremot synen skarp.

 • Får man använda glasögon utan styrka?

  14.03.2014 Kultur och nöje

  Stefan, kan jag använda mig av glasögon utan styrka? Jag tycker själv att jag ser bättre ut med glasögon än utan, men är det ett etikettsbrott? Jag upplever att mitt barnsliga ansikte gör att folk inte tar mig på allvar, glasögon kunde hjälpa. (Jag har ingen skäggväxt.) Johan, Vasa.