Hoppa till huvudinnehåll

WWW

 • World Wide Web fyller 30 – Den "digitala uppväxtåldern" är över, tycker uppfinnaren

  12.03.2019 Vetenskap

  Tim Berners-Lee beklagar att hans skapelse missbrukas.

  Den 12 mars fyller World Wide Web 30 år. Tim Berners-Lee, mannen bakom denna i dagens samhälle fullkomligt oumbärliga uppfinning, är oroad över fake news och näthat, men ändå optimist i grunden.

 • Vilken kandidat syns mest i dina flöden? Hjälp Svenska Yle granska de dolda valkampanjerna på nätet

  10.02.2019 Val

  Gör valkampanjerna på webben mera transparenta.

  Webben och sociala medier är effektiva kanaler för riktad marknadsföring - också när det gäller politiska budskap. Samtidigt är kampanjerna mindre transparenta än i traditionella medier. Hjälp oss öppna upp kampanjerna genom att skicka in bilder på valkampanjerna i ditt flöde. Läs också: Politiker struntar i massan och skräddarsyr valreklamen till utvalda grupper på nätet

 • E-posten ger mest huvudbry åt dem som är ovana vid datorer, visar färsk undersökning

  15.08.2018 Vetamix

  Fyra av fem finländare hjälper sina närstående digitalt.

  Yle utredde hur mycket finländarna hjälper sina vuxna närstående med webb- och digitalkunskaper. Det är mycket allmänt att hjälpa, speciellt familjemedlemmar och släktingar. Hjälp behövs med överraskande grundläggande saker som e-post och datoranvändning.

 • Nytt internetfilter ska filtrera bort olagligt uppladdat material - internetpionjärer och jurister är kritiska till EU:s planer

  15.06.2018 Teknik

  Upphovsrättsinnehavare kan få mer makt men inte mer ansvar.

  EU-politiker tar nästa vecka ställning till huruvida det ska skapas ett nytt filter som automatiskt ska kunna ta bort upphovsrättsskyddat material på webbsidor inom unionen. Flera personer motsätter sig filtret - bland dem webbens grundare Tim Berners-Lee.

 • Digikonst och internet på ARS17

  29.03.2017 Kultur och nöje

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

 • Webbens skapare vill ta upp kampen mot falska nyheter

  12.03.2017 Utrikes

  Webben fyller 28 idag - skaparen ser tre oroväckande trender

  Mannen som skapade webben är oroad över vart den är påväg. I ett öppet brev på webbens 28-års dag skriver Sir Berners-Lee att han de senaste året har sett tre oroväckande trender som vi måste ta itu med.

 • Extremrörelser kan manipulera sökmotorer

  13.02.2017 X3M

  Hur fungerar Google egentligen?

  Hur funkar sökmotorer egentligen? Varför kommer vissa resultat alltid högst upp? Enligt Benjamin Särkkä som arbetar med informationssäkerhet säger att sökmotorer ofta manipuleras av sidor med alternativ sanning.

 • Digiträning: Surfa på webben utan att lämna spår på din dator

  26.01.2017 Vetamix

  Så här surfar du privat.

  När du normalt surfar på webben sparas historiken i browserns cacheminne. Vid behov kan du använda webben också privat, så att webbläsaren inte sparar information om de webbsidor du besökt eller filer du laddat ned. Det här kallas att surfa privat.

 • Raseborg marknadsför datacentral i Horsbäck

  19.12.2016 Västnyland

  Staden öppnade en ny webbplats i försäljningssyfte.

  Nu har Raseborgs stad en egen [link:http://www.raseborg.fi/raseborg-data-center;webbplats;standard;] för att locka nya datacenterföretag till Ekenäs. En tomt i Horsbäck är planerad för en datacentral som nu kan bli verklighet då det är klart att datasjökabeln C-Lion får en förgrening till Hangö.

 • Snart är alla kommuners föredragningslistor på nätet

  15.12.2016 Österbotten

  Alla ska kunna följa med beslutsfattandet i kommunerna.

  Från och med juni nästa år blir kommunerna skyldiga att publicera sina fördragningslistor på nätet. I dag är det inte ett tvång att göra det, även om de flesta kommuner sätter ut både föredragningslistor och protokoll på nätet.

 • Kanta.fi utvidgas - nu bara äldre barn utanför

  07.12.2016 Inrikes

  Patienterna själva kan se uppgifter om vården.

  Från och med hösten kan föräldrar se yngre barns patientuppgifter i webbtjänsten kanta.fi. Barn över tio år finns ännu inte i tjänsten, eftersom de i vissa fall kan förbjuda att föräldrarna får informationen. Uppgifterna skrivs in an efter, vilket betyder att bara de nyaste läkarbesöken och recepten finns i webbtjänsten.

 • Planen för tvålfabriken drogs tillbaka

  25.10.2016 Österbotten

  Över 200 namn för fabrikens bevarande.

  Stadsplaneändringen för området kring Brändö sund och tvålfabriken i Vasa drogs överraskande tillbaka från stadsstyrelsens planeringsektions möte på tisdagskvällen.

 • Yle sänder tusentals timmar från OS

  03.08.2016 Inrikes

  TV2 sänder från Rio 24/7.

  De olympiska spelen i Rio innebär en jättesatsning för Yle. Sammanlagt sänder Yle 4 000 timmar på TV, i radio och på webben. TV2 är kanalen för OS och sänder under spelen program 24/7.

 • Pargas tar i bruk elektronisk tidsbokning till hälsostationer

  13.10.2015 Åboland

  Pargas stad öppnar en elektronisk hälsotjänst på webben.

  Snart blir det möjligt att boka tid elektroniskt tid till hälsostationerna i Pargas. Pargas stad öppnar en elektronisk hälsotjänst på sin webbplats i oktober.

 • Finländarna vill inte betala för nät-tv

  31.03.2015 Inrikes

  Avgiftsfria inhemska nättjänster lockar mera.

  Finländarna är inte lika ivriga som andra nordbor att betala för att se på tv via nätet. De avgiftsfria inhemska nättjänsterna lockar mera.

 • Performance: Flickorna gjorde allt som begärdes

  11.02.2015 Kultur och nöje

  I kväll kan du en sista gång delta i konstnärsduon nameless unika webbperformance Room without Escape. Performancen äger rum från och med kl. 19 och du hittar livestreamen här.

 • Flickorna gör allt du begär! Allt!

  01.02.2015 Kultur och nöje

  Från och med söndagen den 1 februari kan du delta i en obscen webbperformance. Då kan du möta arbetsgruppen nameless som består av filmaren Anna-Sofia Nylund och skådespelaren och burlesqueartisten Lidia Bäck i ett virtuellt rum de har skapat: room without escape

 • Finland hör till de länder där nätet är friast

  11.12.2014 Inrikes

  Censuren av internet har ökat, rapporterar stiftelsen Web Foundation. Hälften av alla nätanvändare lever i länder som kraftigt begränsar tillgången till nätet.

 • Vi blir alla profilerade

  23.09.2014 Samhälle

  Betalar du mera för en resa än vad din granne betalar? Svaret beror på hur du är profilerad på nätet. Har du någonsin hört talas om Acxiom, Corelogic, Datalogix, eBureau, ID Analytics, Intelius, PeekYou, Rapleaf, Recorded Future? Du borde känna dem. De känner dig. Det är på grund av dem som du kanske betalar mera för din resa.

 • Björn Månsson naken i skogen

  18.09.2014 Kultur och nöje

Sidor