Hoppa till huvudinnehåll

Finlands svenska Marthaförbund

 • Treåringar får tips på vardagsmat, fredagsmys, helgfrukost och utflyktsmat – Marthaförbundet ger kokbok till 3300 hushåll

  13.06.2018 Familj

  Målet är att öka mängden grönsaker i barnens dagliga mat.

  Att laga mat tillsammans med barnen är både roligt och nyttig träning för de små. Marthaförbundet ger i dagarna ut en färggrann kokbok, som kommer att postas till alla hushåll där ett barn fyller tre år under år 2018. Boken är ett resultat av det omtyckta projektet Tack för maten.

 • Marthaförbundets verksamhetsledare Annika Jansson testade på att leva som förbundet lär, det vill säga kemikaliefritt!

  01.06.2018 Hälsa

  Annika Jansson antog utmaningen att leva som förbundet lär.

  Som ny verksamhetsledare ville Annika Jansson prova på att leva upp till det som lärs ut på Marthaförbundet och valde att leva kemikaliefritt i några veckors tid. Hon fick hjälp och råd av förbundets egen ekologirådgivare Anita Storm.

 • Marthor värderar sin egendom - viktigt att kolla sina försäkringar

  12.05.2018 Västnyland

  Lika illa att vara överförsäkrad som underförsäkrad.

  Finlands svenska Marthaförbund har dragit i gång ett projekt där förbundet låter värdera sin egendom och vid behov korrigera sina försäkringar. Först ut är Bromarf Marthaförening.

 • En annorlunda Martha - Iluta Lace och hennes Marta Sentrs i Lettland kämpar mot människohandel, prostitution och misshandel

  30.12.2017 Kultur och nöje

  Hjälper hon kvinnor eller förstör hon Lettlands rykte?

  Kvinnostödcentret Marta Sentrs i Lettland grundades för 17 år sedan av en hårt arbetande idealist. Iluta Lace var då 24 år och fast besluten att bygga upp ett nytt och jämställt Lettland. Martha Sentrs började jobba för de kvinnor som behövde stödtjänster och hjälp mest. Men inte utan motstånd från etablissemanget.

 • Bröst i fokus i Malax under Föreningsfestivalen

  04.10.2017 Vega

  Marthor ger ut bröstkalender till förmån för cancerforskning

  När får bröst synas? Var får de synas? Hur får de se ut? De frågorna ställer sig Malaxmarthorna och ger ut bröstkalender till förmån för cancerforskning.

 • "Ta en erfaren vän med till svampskogen"

  09.08.2017 Östnyland

  Här ger svampexperten sina tips för en lyckad skogsutfärd.

  Hösten svampskörd börjar växa fram i de östnyländska skogarna. Känner du dig osäker på hur du ska gå till väga? Här ger svampexperten sina tips för en lyckad skogsutfärd.

 • Roddmarthorna ror långt och länge

  19.07.2017 Östnyland

  Roddmarthorna i Borgå gillar att ro länge på söndagarna.

  Barbro Bergman-Robertz råkade se ett gäng roddare i en kyrkbåt färdas på Borgå å och bestämde sig för att börja ro själv för sju år sedan.

 • Finlandssvenskt boende lockar ännu i dag - "Det är inte ett språkghetto"

  05.02.2017 Huvudstadsregionen

  Idén om ett finlandssvenskt boende lever kvar.

  Kvarteret Victoria på Busholmen är det nyaste tillskottet av svenska boendeenheter i Helsingfors. Dagvård, kulturcentrum och boende är samlade på samma plats. Allt går på svenska. Frågan är om det uppstår ett språkghetto.

 • Klasser i Skräbböle och Malms vann överlevnadskurser

  30.01.2017 Åboland

  Eleverna deltog under hösten i motionskampanjen Gåkampen.

  Årskurs 2 i Skräbböle skola får en utomhusdag och klass 5C i Malms skola får en överlevnadsövernattning som genomförs i maj. Eleverna deltog under hösten i motionskampanjen Gåkampen.

 • Dra nytta av kylan såväl på gården, i skogen som i sängen

  04.01.2017 Samhälle

  Se det positiva i några dagars kyla.

  Kvalster i den mån de finns i våra sängkläder och eventuell annan ohyra som till exempel löss visas lämpligen på dörren i samband med hård kyla. Men du kan också passa på att göra islyktor och njuta av exotiska skogspromenader med vinterkläder du kanske annars aldrig använder.

 • Marthorna har plats för en till

  16.12.2016 Mat och fritid

  Malaxbor och asylsökande träffas på café varje måndag.

  Marthaföringarna runt om i Finland är kända för att vara inkluderande och för att ha plats för en till. Malax Mittemellan Marthaförening är inget undantag. Tvärtom. Sedan flera veckor tillbaka ordnas det café för de irakiska asylsökanden som bor i Malax.

 • Givmilda Lappträskbor hjälper familj som miste hemmet i eldsvåda

  02.12.2016 Östnyland

  Brand i Pockar totalförstörde frontmannahus.

  Tidigare i veckan totalförstördes ett frontmannahus i Pockar i Lappträsk i en eldsvåda. Familjen är rörd över all hjälp den har fått, bland annat via Röda korset.

 • Upp ur soffan, ut och gå!

  10.09.2016 Hälsa

  Vad är din ursäkt till att du inte motionerar?

  Har det blivit mera soffa och mindre spånbana på sistone? Kanske du hör till dem som egentligen vill röra på sig, men som i något skede har tappat sugen, det vill säga motivationen? Läs då om det här glada promenadgänget och ta efter!

 • Smartha tips i hemmet

  21.05.2015 Arkivet

  Marthorna ger ekologiska tips på ett vitsigt sätt.

  Läppstift på kragen, för mycket salt i maten och svartnat silver. Akademens killar lär sig fixa till hemmet lätt och ekologiskt.

 • Lyxig bouillabaisse med Akademat

  31.10.2011 Arkivet

  Akademat kockar fisksoppa det är omöjligt att stava till.

  Akademaaaaaaaaat! En fisksoppa som det t.om. är omöjligt att stava till skall Dennis och Markus fixa. Det är förstås frågan om bouillabaisse.

 • Akademat ordnar housewarmingparty

  27.10.2011 Arkivet

  Housewarming med skaldjurpasta och morotskaka.

  Ny lägenhet? Housewarming? Men vad ska man bjuda? I Akademat gör man skaldjurpasta och morotskaka.

 • Akademat kockar vegemat

  12.04.2011 Arkivet

  Killarna vill fly när de skall bli helt vegetarisk mat.

  Akademens killar tänker fly när de hör att de skall kocka helt vegetarisk mat. Det krävs mycket tålamod från marthan Maria Hackzells sida för att vegewoken och kokosplättarna skall bli klara.

 • Förföriskt och imponerande med Akademat

  06.04.2011 Arkivet

  Akademiska sångföreningen lagar mat.

  I det här avsnittet av Akademat har Maria Hackzell beslutat sig för att lära pojkarna från Akademiska sångföreningen hur man tillreder mat som kan förföra och imponera. Ingen lätt uppgift med tanke på kockarna i köket.

 • Akademat tillreder en riktig festmåltid

  19.10.2010 Arkivet

  Marthan Hackzell kämpar med killarna för att fixa festmaten.

  Som avslutning på Akademat gör man en ordentlig festmåltid med många rätter. Marthan Maria Hackzell kämpar med killarna för att fixa festmaten.

 • Förmånlig och dryg mat i Akademat

  29.09.2010 Arkivet

  Killarna verkar knappt ha stekt lök i sitt liv.

  Akademat var ett program som försökte koppla ihop Akademiska sångföreningens stela män med en ung skön Martha vid spisen. Här kockar man förmånlig mat för fattiga studenter.

Sidor