Hoppa till huvudinnehåll

databehandling

 • Finland ska bli "en mumindal" för persondata som motvikt till de stora IT-jättarna - My data-rörelsen växer

  02.09.2018 Inrikes

  Du ska få kontroll över dina egna data.

  I dagens läge samlar företag och myndigheter in en hel del data om dig som konsument och medborgare, och använder sig sedan av den utan att du kan påverka situationen desto mer. En ny internationell organisation med hemort i Finland vill ändå ändra på det här.

 • Tieto säger upp 178 i Finland

  24.03.2017 Inrikes

  Ska årligen spara 40 miljoner euro brutto.

  IT-bolaget Tieto ämnar säga upp 178 anställda. Det kommer också att bli permitteringar. Tieto har ungefär 3 600 anställda i Finland.

 • Dåliga patientdatasystem försvårar läkarnas vardag

  02.02.2016 Åboland

  Vårdreformen kan betyda förändringar för miljoner euro.

  Läkarnas vardag försvåras av dåliga patientdatasystem som inte fungerar eller som inte samarbetar. Det visar en undersökning som Läkarförbundet och Institutet för hälsa och välfärd har gjort.

 • Kommer nästa spelsuccé från Åbo?

  23.04.2015 Åboland

  Rainer Engblom satsar på spelutveckling med tre vänner.

  På ett par år har antalet spelföretag nästan tredubblats i Åbo. I dag finns det åtminstone 27 stycken - och de blir fler.

 • Ny teknik hittar felen i byggkonstruktionerna

  03.04.2014 Västnyland

  Den nya teknologin som ska garantera att inneluften vid mögeldrabbade Merituuliskolan i Ingå håller måttet efter saneringen presenterades igår (2.4) i skolan. Experter på Aaltouniversitetet har tagit fram nya metoder för att mäta och följa upp läget vid inneluftssaneringar. Se video.

 • Dataraderaren Blancco såldes för 60 miljoner

  31.03.2014 Inrikes

  Det finska företaget Blancco, som specialierat sig på dataradering, har sålts för 60 miljoner euro. Företaget ingår nu i den brittiska IT-koncernen Regenersis PLC.

 • Är internet nyttigt eller farligt?

  10.04.2008 Arkivet

  Internet förökar sig som en kackerlacka, går inte att hejda.

  1995 var internet ännu både nytt och konstigt, trots att en hel del människor använde sig av det. Fyra år senare har internet spridit sig, men man är orolig för följderna.