Hoppa till huvudinnehåll

ghetton

 • Invånare i så kallade danska ghetton upprörda över hårdare straff: “Om du bor på andra sidan gatan har du flera rättigheter”

  21.03.2018 Utrikes

  16 bostadsområden klassas som hårda ghetton i Danmark.

  I Danmark försöker regeringen tvinga invandrarna till integration och föreslår att den som utför brott i särskilt utsatta områden ska få högre straff, och att alla barn måste gå i dagis från ett års ålder. Invånarna i de så kallade ghettona anser att förslagen är diskriminerande.

 • Danmark börjar utfärda olika hårda straff beroende på bostadsområde - inte värdigt en rättsstat, säger kritikerna

  26.02.2018 Utrikes

  Regeringen förbereder "ett gettopaket".

  Danmark förbereder ett beslut som innebär hårdare straff för vissa brott som begås i speciellt utsatta områden. Klubban ska falla extra hårt i de här områdena, säger justitieministern Søren Pape Poulsen till tidningen Berlingske.

 • "Hon är en rasist!" Marine Le Pen väcker starka åsikter i invandrartäta Marseille

  06.05.2017 Utrikes

  I Marseilles förorter struntar många i presidentvalet.

  Många muslimer i Frankrike tänker ge sin röst till Emmanuel Macron för att förhindra Marine Le Pen från att bli president. Samtidigt finns det många fransmän med invandrarbakgrund som struntar helt i att rösta i valet på söndag.

 • Vi finns bakom parabolen

  06.01.2017 Tro

  Kärleken är viktigast, säger Salih Mehmedagic.

  Kärleken är viktigast, säger Salih Mehmedagic.

 • Kungen från Jamaica

  23.08.2016 Bakom parabolen

  Oneil Walker hade aldrig drömt om att flytta till Närpes.

  Åvägen i Närpes har många namn. Mammas gata. Allas gata. Vissa har också kallat gatan för sitt ghetto, då det samlats folk från många olika länder där. Oneil Walker kommer från Jamaica och hans närmaste grannar är hemma från Holland, Bosnien och Vietnam. Men just han har ändå aldrig kallat gatan för ett ghetto.

 • "Det fanns massor av kärlek i ghettot"

  24.04.2016 Bakom parabolen

  Oneil Walker växte upp i Kingston i Jamaica.

  I ghettot i Jamaica lärde han sig tidigt att han måste kämpa hårt. Nu bor Oneil Walker här tillsammans med sin hustru Lotten och har inga planer på att flytta tillbaka.

 • "Vi är era främlingar"

  06.01.2016 Bakom parabolen

  "På Åvägen i Närpes är vi alla främlingar på olika sätt"

  Bästa vännerna Amer Palic och Seval Bitic har bett sin sista bön för dagen. De sitter i Sevals vardagsrum med några andra bosniska kompisar och dricker te och äter halal-kött. Prickiga korvar och salt skinka.

 • Stark utställning i Borgå gymnasium

  21.01.2015 Östnyland

  I Borgå uppmärksammar den lokala Israel-Finland-föreningen att det förflutit 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz i Polen befriades.

 • Extrema högerpartier lovar ett prydligt och tryggt Europa

  30.05.2014 Arkivet

  Högerextremism och kravaller i ghettona.

  Europa förändras, ekonomin är i kris, banker går omkull och människor är arbetslösa. Då vill man hitta en syndabock. Då är det lätt att vända sig mot invandrarna och det jämlika välfärdssamhällets socialdemokrater. I Europa ser man en ökning av partier med högerextrem agenda. Och vissa tar sig upp i parlamenten med en slipad taktik.

 • Riga 2014: Det judiska arvet

  31.03.2014 Kultur och nöje

  Den 1 juli 1941 intogs Riga av tyska trupper och kort därefter började en systematisk utrensning av den judiska befolkningen i Lettland. Före andra världskriget utgjorde judarna mer än 10 procent av Rigas befolkning, av dessa 40 000 personer överlevde bara ett drygt hundratal.

 • Från apartheid till demokrati?

  02.07.2010 Arkivet

  I början av 1990-talet gick Sydafrika från apartheid

  I början av 1990-talet gick Sydafrika från apartheid till demokratiska val. Men vägen dit var snårig.