Hoppa till huvudinnehåll

Jutta Zilliacus

 • 94-åriga Jutta Zilliacus är stolt över regeringen: ”Jag tycker de har fattat väldigt kloka beslut”

  04.04.2020 Inrikes

  Rödvin och godis håller humöret uppe.

  Flera fall av coronavirus har uppdagats på äldreboenden runt om i Finland, både bland klienter och personal. Från Savolax rapporteras om tre dödsfall. Alla seniorer på äldreboenden är ändå inte rädda. En av dem som inte låter sig nedslås är Jutta Zilliacus.

 • Sista ronden för De äldres råd: “Vi slutar när festen är som bäst”

  14.12.2019 Kultur och nöje

  Kvartetten bakom Yle Vegas populära program slutar.

  Efter nästan tretton år är det dags för De äldres råd att samlas för sista gången i radiostudion i Böle. Det gäller att sluta i tid, menar kvartettens ledare Geo Stenius.

 • Herrarna blev förlägna när Jutta Zilliacus klev in i bastun

  21.07.2018 Samhälle

  Jutta Zilliacus minns Sovjets ockupation av Estland.

  I serien “Paula möter” går Paula Salovaara igenom Jutta Zilliacus liv under historiska brytningspunkter och en av de hemskaste var invasionen av Estland när hon var liten.

 • Jutta Zilliacus minns: "När tv-kamerorna kom in på slottet 1967 började alla vinka och ha sig"

  03.12.2017 Slottsbalen

  Ett nostalgipaket för dig som älskar Fest på slottet.

  Att republiken i år firar 100 år har väl ingen kunnat missa. Men samtidigt firas den 6 december i år ett annat, betydligt mera anspråklöst, jubileum. Den tv-sända Fest på slottet fyller nämligen 50 år.

 • Ulla Gyllenberg minns åren som Helsingforspolitiker – fanns tider då kollegorna inte förstod skillnaden mellan daghem och barnhem

  13.08.2017 Huvudstadsregionen

  Skillanden mellan daghem och barnhem oklar för männen.

  Hon blev en bekant röst och ett bekant ansikte för många på tv och radio redan på 1960-talet. Ulla Gyllenberg satt länge i Helsingfors fullmäktige för SFP, bland annat som vice ordförande och kan nu blicka tillbaka på många goda minnen men också otaliga utmaningar att som kvinna göra sig hörd.

 • Rundradions politiska yttrandefrihet diskuterades 1974

  18.05.2017 Arkivet

  Diskussion om parlamentarism och partipolitik vid Rundradion

  "Ska vi äntligen få lite parlamentarisk kontroll på de här radioredaktörerna? Man kan ju inte lita på någonting." Rundradions förvaltningsråd ville normalisera radiosändningar och föreslog att man skulle redogöra efter partitillhörighet 1974. Förslaget sågs som en kränkning av yttrandefriheten.

 • Jutta Zilliacus: Jag tackade nej till att sitta vid prins Philips bord

  14.08.2016 Huvudstadsregionen

  Tre finlandssveska profiler minns OS i Helsingfors.

  Människorna vågade äntligen prata med varandra i spårvagnarna, finländarna drack sin första Coca-Cola och Jutta Zilliacus, då 27 år gammal, ville inte sitta vid samma bord som den sällskapssjuke prinsen. Yle Huvudstadsregionen har samlat ihop OS-anekdoter av tre finlandssvenska profiler.

 • Här är Vegas sommarpratare 2015

  04.06.2015 Vega

  Sommarpratarna bjuder på skratt, gråt, vemod och finsk sisu.

  Musikartister, författare, toppidrottare, kulturpersonligheter, forskare, journalister och företagare. Det är med stolthet och glädje vi presenterar årets 40 sommarpratare i Radio Vega!

 • Jutta Zilliacus: Inget var som förr efter kriget

  09.05.2015 Titta och lyssna

  Jutta Zilliacus har hunnit med mer än de flesta.

  Skådespelare, journalist, modell, författare, pianist, samhällsdebattör och riksdagsledamot. Det är bara en del av de titlar som kunde tillskrivas Jutta Zilliacus.

 • Föreningen för föräldrar till HBT-barn vill ge trygghet och kärlek

  08.05.2014 Arkivet

  För föräldrar kan det var tufft med barn som kommer ut.

  När Marianne och Tom Eklund fick veta att deras son hade en pojkvän hade de inte tänkt på vad homosexualitet innebär. Efter det grundade de en förening för föräldrar till homo-, bi- och transbarn.

 • Benedict Zilliacus om skärgården och vinterkriget

  29.01.2013 Arkivet

  Han var själv krigsveteran och skärgårdsbo.

  På Benedict Zilliacus litterära bana har två teman varit starka och livskraftiga: skärgården och vinterkriget. Han var själv krigsveteran och skärgårdsbo.

 • På minuten var hejdlöst struntprat under många långa minuter

  07.03.2012 Arkivet

  Därför använder jag regelbundet lösnäsa....

  "Levande ljus och hur dom förstör stämningen, Därför använder jag regelbundet lösnäsa och Röksvampen - ett hot mot vår livsmiljö". Vad har dessa absurda påståenden för gemensam nämnare? Jo programmet På minuten. Under en given rubrik skulle tävlarna i studion improvisera en berättelse i en minuts tid.

 • Riksdagsvalet 1987

  11.03.2011 Arkivet

  Inför riksdagsvalet 1987 levde Finland i högkonjunktur.

  Inför riksdagsvalet 1987 levde Finland i högkonjunktur. Arbetslösheten var låg. Då kunde vänstern och högern förenas i regering.

 • Det är klart man röstar på klädseln!

  11.09.2008 Arkivet

  Stilguru och fru stadsfullmäktige Jutta Zilliacus om val.

  Redaktörerna är chockade över att så många verkar ha röstat på klädseln i kommunalvalet 1968. Det är väl självklart, kontrar stilgurun och fru stadsfullmäktige Jutta Zilliacus.

 • Sketch om presidentbalen

  05.12.2007 Arkivet

  Hur ser slottsbalen ut i humorserien Vill ni se på stjärnor? Här pikas både en och annan.

 • Riksdagsvalet 2007

  12.06.2007 Arkivet

  En helt borgerlig regering.

  Riksdagsvalet 2007 kom att leda till en helt borgerlig regering. Samlingspartiet gjorde en brakseger, och socialdemokraterna föll ut ur regeringen. Och valdeltagandet sjönk igen, till 67,9 %. Här får vi se klipp omkring valet.

 • Riksdagsvalet 1983

  19.02.2007 Arkivet

  1983 får valet en standargäst – datorn!

  Riksdagsvalet 1983 introducerar ett nytt inslag: datorerna. Ulla Eloranta, som "kommenderar" maskinerna, är sändningens viktigaste person. Mot slutet av sändningen kraschar datorerna och svartvita reservdatorer får köra in slutresultaten.

 • I Luciakulisserna 2003

  13.12.2006 Arkivet

  Så såg dom ut 2003.

  Kommer tidigare Lucior ihåg hur många ljus som finns i kronan? Kommer före detta medlemmar i Luciajuryn ihåg vem de valt till Lucia? Inte egentligen visar det sig i det här programmet.

 • Jutta Zilliacus säger vad hon tycker

  14.11.2006 Arkivet

  Jutta Zilliacus har hunnit med mycket under sin långa karriä

  Jutta Zilliacus har hunnit med mycket under sin långa karriär. Bakom sig har hon bland annat en karriär som politiker, författare och programledare. Dessutom har hon hunnit studera på Sibeliusakademin och varit anställd av Mannerheim.

 • Mannen med flaggan - sfp:s historia

  14.11.2006 Arkivet

  Sfp:s historia

  Dokumentären "Mannen med flaggan" är gjord i samband med sfp:s 100-års jubileum. Här berättas partiets historia samtidigt som också framtiden diskuteras.

Sidor