Hoppa till huvudinnehåll

informationskrigföring

 • Kampen mot rysk censur och falsk information fortsätter i Nordnorge - men utan personförföljelse som i Finland

  24.09.2019 Inrikes

  Ryskt informationskrig i norr beskrivs i ny finsk bok.

  Vid gränsen fick Thomas Nilsen veta att han inte får resa in i Ryssland. Det är illa om man är journalist och van vid enkla övergångar vid gränsen några kilometer ifrån. Thomas Nilsen ansågs utgöra en fara för rysk nationell säkerhet. Hans fall presenteras i Jessikka Aros färska bok om rysk informationskrigföring.

 • Jessikka Aros bok om Putins troll - en åtalsskrift och en livförsäkring

  24.09.2019 Inrikes

  Det ryska informationskriget presenteras i stor bok.

  Jessikka Aros kamp för sanningen presenteras i en omfattande bok som ges ut i dag i Helsingfors. "Putinin trollit" utgår från avslöjandena om organiserade trollfabriker i Sankt Petersburg som sprider falsk propaganda över världen. För många mänskor har det ödesdigra följder, bland annat för författaren själv som tidvis har tvingats fly mordhot och trakasserier i Finland.

 • Ukraina blockerar ryska sociala nätverk - säger sig reagera på Rysslands informationskrig

  17.05.2017 Utrikes

  Moskva rasar gentemot de nya sanktionerna.

  Ukraina har infört nya sanktioner gentemot Ryssland. Nu blockeras flera ryska tevekanaler och ryska sociala nätverk med en publik på flera miljoner.

 • Hybridhotscentrets nye chef: "Lögn är lögn och fakta är fakta"

  12.04.2017 Inrikes

  Matti Saarelainen ska leda EU-kampen mot falska nyheter

  Matti Saarelainen, chef för det internationella centret för bekämpning av hybridhot vill ha mer kritik mot falska nyheter. Men vad händer om kritiken riktar sej också mot det som är sant?

 • Det ryska trollandet ändrar form

  12.03.2017 Inrikes

  Trollandet blir mer raffinerat, tror expert.

  Trollandet blir mer raffinerat och rör sig bort från tidningarnas kommentarsfält till att direkt hota journalister och forskare, säger expert.

 • Ryska försvaret grundar informationstrupper

  22.02.2017 Utrikes

  Rysslands försvarsminister vill idka kontrapropaganda.

  Rysslands militär grundar informationsstridstrupper. Syftet är att bedriva kontrapropaganda på ett starkare och effektivare sätt än i nuläget.

 • Regionala försvarskurser riktar fokus på hybridhot

  31.01.2017 Åboland

  Överste: Informationskrig pågår hela tiden, också i Finland.

  Då representanter från såväl myndigheter och företag samlas för regionala försvarskurser runtom i landet finns det ett nytt aktuellt hot på agendan: hybridkrigsföring. Det pågår hela tiden, också i Finland, menar överste Petri Kosonen.

 • ”Överraskande aggressiva" nättroll sprider falsk information om Imatradådet

  05.12.2016 Inrikes

  Utrikesministeriet: Falska nyheter spreds till Ryssland.

  Sedan tre kvinnor sköts ihjäl utanför en restaurang i Imatra natten till söndag har nättroll spridit falsk information om både gärningsmannen och offren på sociala medier. Enligt utrikesministeriet spreds de falska nyheterna ovanligt aggressivt.

 • Terrorexpert: Attack mot Finland osannolik

  19.07.2016 Inrikes

  Finlands neutrala historia skyddar landet.

  Det är inte sannolikt att ett terrordåd som det i Nice skulle ske i Finland, säger Hussein al-Taee som är specialiserad på terrorism. Orsaken är skillnaderna i ländernas historia.

 • Finland lär sig informationskrigföring med Nato

  21.06.2016 Inrikes

  Sverige överväger att gå samma väg.

  I ungefär ett års tid har Finland varit medlem i Natos strategiska kommunikationscentrum, Stratcom. Enligt Finlands expert i Stratcom är det här en bra metod för att hålla sig ajour med det senaste inom informationskrigföring.

 • Statliga tjänstemän går nättrollskurs

  22.01.2016 Inrikes

  Tjänstemännen får lära sig bemöta desinformation.

  Två experter från USA har bjudits in för att utbilda statliga tjänstemän i informationskrigföring. Efter Ukrainakrisen blev det klart att Finland behöver finslipa sina kommunikationskunskaper.

 • De sista hungerspelen

  18.11.2015 Kultur och nöje

  Katniss Everdeen går till slutstrid mot tyranniet.

  Katniss Everdeen går till slutstrid mot tyranniet. Hunger Games-seriens sista film bjuder ändå inte på den dramatiska klimax man hade hoppats på.

 • Staten går till motattack i informationskriget

  27.10.2015 Inrikes

  Utbildar tjänstemän som kan reagera på faktafel som sprids.

  Staten vill reagera på osann information som sprids på nätet. Statsrådets informationsdirektör Markku Mantila säger att myndigheterna har hamnat på efterkälken i ett informationskrig som pågår.

 • Man stålsätter sig när man möter människor som lider

  28.05.2015 Samhälle

  Kerstin Kronvall berättar om sitt Ukraina.

  Ett år efter upploppen på Majdan i Kiev 2014 möter Mikaela Weurlander Kerstin Kronvall för en pratstund om Ukraina. Kerstin är nu Yle:s korrespondent i Moskva.

 • Fritt samhälle möter smygande propaganda

  17.05.2015 Samhälle

  Hur försvara sig mot propagandan från öst?

  Desinformation och lögner sprids på nätet. Det är organiserad verksamhet med målet att påverka opinionerna i västländerna, öka oron och destabilisera samhället. Frågan är hur Finland, EU och Nato ska försvara sig mot den ryska propagandan.

 • "Finland visar symptom på propagandakriget"

  24.09.2014 Utrikes

  Syftet är att få människor att tvivla på vad som är sant.

  Efter nerskjutningen av det malaysiska passagerarplanet i Ukraina ökade propagandaspridningen explosionsartat. Människor anställs för att sprida desinformation på nätet och på så sätt nå målet med informationskrig: att få människor att tvivla på vad som är sant.

 • Ryssland använder samma metoder i Moldavien som i Ukraina

  11.04.2014 Utrikes

  Ryssland driver ett informationskrig i Moldavien för att förhindra att landet orienterar sig västerut mot EU. Vår reporter Antti Kuronen har besökt Gagauzien, en liten region i södra Moldavien som folkomröstat om att närma sig Ryssland, inte EU.