Hoppa till huvudinnehåll

mänskorättspolitik

 • Där vi som slavar en gång slet - Hip-hopens gudfäder The Last Poets blev aldrig miljonärer, men deras röster hörs än idag

  03.11.2018 Kultur och nöje

  Fröet till hip-hopen såddes i Harlem 1968.

  År 1968 började The Last Poets framföra sina dikter på Harlems gator. 50 år senare hyllas deras politiska insats, samtidigt som dagens hip-hopartister kärleksfullt kallar de grånade gatupoeterna för "Hip-hopens gudfäder".

 • FN: Ingen amnesti för människorättsbrott i Syrien

  01.02.2016 Utrikes

  FN varnar syriska förhandlare för eftergifter i fredssamtal.

  Det ska inte vara möjligt att bevilja amnesti åt personer som har gjort sig skyldiga till människorättsbrott i Syrien. Det säger FN:s människorättskommissionär, prins Zeid bin Ra'ad al-Hussein med hänvisning till de pågående fredsförhandlingarna om Syrien.

 • ”Människor behandlas som kycklingar i Eritrea”

  28.10.2015 Utrikes

  Mänskorättsläget bland de värsta i världen.

  Trots att eritreanerna är den tredjestörsta gruppen som kommer till Europa, blir absolut största delen kvar som flyktingar i Afrika. Mänskorättsläget är bland de värsta i världen.

 • Amnesty: Blodsdiamanter kan snart flöda ur CAR

  30.09.2015 Utrikes

  Handeln gynnade grupper anklagade för människorättsbrott.

  Människorättsgruppen Amnesty International varnar för att diamanter som direkt har finansierat väpnade grupper i Centralafrikanska republiken kan nå den internationella marknaden. Grupperna anklagas för allvarliga mänskorättsbrott.

 • Peking värd för vinter-OS år 2022: "Val mellan pest och kolera"

  31.07.2015 Utrikes

  IOKs omröstning i Kuala Lumpur var oväntat jämnt.

  Peking blir den första staden som arrangerar både vinter- och sommar-OS. Kinas huvudstad besegrade Kazakstans största stad Almaty i en oväntat jämn omröstning vid Internationella olympiska kommitténs möte i Kuala Lumpur.

 • Två gånger dömd för samma sak

  13.05.2015 Västnyland

  Europadomstolen ogillar att Rabbe Österlund dömdes 2 gånger.

  Poliserna rusade in en morgon då han sov och efter det satt han i isoleringscell i 18 dygn. Rättsväsendet i Finland dömde honom sedan två gånger för grovt skattebedrägeri. Men nyligen ansåg Europadomstolen att Rabbe Österlunds mänskliga rättigheter kränkts enligt den så kallade ne-bis in idem-principen, ett av flera liknande fall i Finland.

 • ”Man kan råka illa ut om man säger sanningar”

  13.04.2014 Titta och lyssna

  Jacob Söderman, tidigare domare, landshövding och justitieombudsman är aktuell med boken Jacke. Se honom som gäst hos Bettina!