Hoppa till huvudinnehåll

apor

 • "Tigrar drogas och får tänder och klor utdragna för att det ska vara säkert för turister" - tänk på vad du betalar för under semesterresan

  25.02.2019 Natur

  Många attraktioner är skadliga för vilda djur.

  En resa till Afrika eller Asien kan bjuda på flera upplevelser där man får se många vilda djur och till och med komma tillräckligt nära för att röra dem. Många turistattraktioner kan ändå vara skadliga både för djuren och för oss människor.

 • Kampen fortsätter mellan människan och elefanten på Sri Lanka

  08.08.2018 Utrikes

  Sri Lankas vilda elefanter motarbetas med elstängsel.

  Sri Lankas regering trappar upp sin kamp mot den förödelse som vilda elefanter gör sig skyldiga till. Samtidigt är elefanten en buddhistisk symbol och skyddad.

 • Den älskade gorillan Koko har gått bort - kunde teckenspråk, visade mänskliga känslor och förstod engelska

  21.06.2018 Utrikes

  Tog redan 1978 en selfie.

  Den västliga låglandsgorillan Koko har gått bort i sömnen, 46 år gammal. Hon blev en internationell kändis på grund av sitt emotionella djup och sin förmåga att kommunicera på teckenspråk.

 • Apa fick inte upphovsrätt till sin selfie

  12.09.2017 Utrikes

  Domstol: Upphovsrätt kan inte utvidgas till att gälla djur.

  Makakiapan Naruto har förlorat den två år långa rättstvisten om upphovsrätten till en selfie som den tog i den indonesiska djungeln, rapporterar BBC. Pengarna för bilden går till fotografen, inte apan, efter att en domstol slagit fast att upphovsrätten inte kan utvidgas till djur.

 • För många apor i blomstrande finanscentrum

  21.12.2016 Utrikes

  Hongkong är förvånansvärt naturskönt, också för apor.

  Antalet apor har ökat ohälsosamt snabbt i Hongkong, och experter varnar nu för att det finns alltför många av dem. Det här är ett resultat av att naturen mår så väl i den förra brittiska kronkolonin. Det kan låta konstigt, för ett dynamiska finanscentrum som Hongkong är ju känt för sina skyskrapor och för att vara oerhört tätt befolkat.

 • Högholmen fick en grupp berberapor

  14.11.2016 Inrikes

  Aporna kommer från olika håll i världen.

  Högholmens djurpark i Helsingfors har fått ta emot en grupp berberapor. Aporna har levt under svåra omständigheter och kommer från ett holländskt räddningscenter. De har funnits på Högholmen redan en tid men visas först nu för besökare.

 • Apor på rymmen i Odense

  07.08.2016 Utrikes

  Svingade sig över stängslet med hjälp av höga trädgrenar.

  I Danmark lyckades 24 små apor rymma från ett zoo i Odense på lördagen, skriver Danmarks Radio. Aporna tog sig ut från djurparken genom att svinga sig över stängslet med hjälp av höga trädgrenar.

 • Aporna får mjölmask och leksaker i julklapp

  19.12.2015 Huvudstadsregionen

  Högholmen samlar in pengar för att ha råd med klapparna.

  Högholmens djurpark rustar inför jul. Djuren ska få julklappar – det kan vara allt från leksaker till nötter eller mjölmaskar.

 • Livsuppgift – att forska i orangutangers sociala beteende

  17.09.2014 Mat och fritid

  Sofia Forss från Jakobstad har gjort ett annorlunda yrkesval. De senaste sju åren har hon tillbringat en stor del av sin tid i djungeln i Indonesien och i diverse djurparker runtom i Europa. Där forskar hon i orangutangernas sociala beteende. Målet är en doktorsavhandling, vid universitetet i Zürich, med rubriken ”Testing the Cultural Intelligence Hypothesis in Orangutans”.

 • Ett liv med chimpanser

  27.12.2013 Titta och lyssna

  För mer än 20 år sedan övergav Jane Goodall alla tankar på en fortsatt karriär som forskare och samtidigt hela sitt privata liv för att helt kunna ägna sig åt vår planets framtid och sin forskning om chimpanser. I dag är hon närmare 80 år

 • Berberaporna tuggade sönder mobilen

  27.08.2013 Inrikes

  Vad blev det av en mobil som en besökare på Högholmen i Helsingfors av misstag tappade i apburen i lördags? Jo, en tuggleksak som först togs i bruk av ledarhanen, därefter av den yngsta honan i flocken. Sim-kortet och batteriet försvann.

 • Diplomatiskt krig mellan Spanien och Storbritannien

  14.08.2013 Utrikes

  För ett tag sedan lät myndigheterna i det brittiska territoriet Gibraltar sänka ned cementblock i fiskevatten kring klippan som sticker ut i Medelhavet. Spanska fiskare menar nu att de hindras fiska fritt. Det här har orsakat ett allvarligt diplomatiskt krig mellan Spanien och Storbritannien. Johan Tollgerdt rapporterar!

 • Omhändertagna apor fick nytt hem - se video!

  27.06.2013 Huvudstadsregionen

  I dag torsdag öppnas apborgen på Högholmen på nytt för allmänheten. Apborgen har varit stängd för att de nyinflyttade berberaporna i lugn och ro har kunnat bekanta sig med sitt nya hem.

 • Utflykt genom djungeln

  07.05.2013 Resa

  Här på Perhentian-öarna ligger kvicksilvret oftast ovanför 35 gradersstrecket. När det är så varmt och oftast väldigt soligt blir man lat och dåsig. Men ibland rycker mina kompisar och jag upp oss och drar ut på utflykt.

 • Sånger med Apa

  15.01.2009 Arkivet

  "Apan hette Subadub....". Apa:s barnmusik har överlevt i flera generationer. Här får vi höra dem när det begav sig.