Hoppa till huvudinnehåll

dövhet

 • Svenska Yles valdebatt teckenspråkstolkas på finlandssvenska för första gången

  05.04.2019 Val

  Två tolkar turas om att synas i rutan.

  Svenska Yle satsar i år för första gången på att göra den stora valdebatten tillgänglig också för döva, hörselskadade och andra talare av det finlandssvenska teckenspråket. Tolkningen sköts av Ellen Hoang och Jenny Derghokasian som turas om att synas i rutan.

 • Det finlandssvenska teckenspråket är utrotningshotat

  19.01.2016 Inrikes

  Bara 90 döva använder det finlandssvenska teckenspråket.

  Det råder brist på lärare och tolkar som behärskar det finlandssvenska teckenspråket. Det här konstateras i en utredning som Justitieministeriet har gjort.

 • Döva är mer visuella

  30.10.2015 Yle Fem

  Stor brist på finlandssvenska teckenspråkstolkar.

  Magdalena Kintopf-Huuhka har haft nedsatt hörsel sedan hon var liten. Teckenspråket är hennes modersmål. Men det finlandssvenska teckenspråket är utrotningshotat – idag talas det bara av ungefär 300 personer.

 • Tre DocPoint-pärlor

  29.01.2015 Kultur och nöje

  För den som befinner sig i Helsingfors denna helg bjuder biograferna på mer än bara vanliga premiärer. Det finns fortfarande alla chanser att ta del av DocPoints digra utbud.

 • Det finlandssvenska teckenspråket hotat

  26.09.2014 Samhälle

  Situationen för det finlandssvenska teckenspråket ser dyster ut för tillfället. Språket är hotat och har allt färre användare.

 • Teater på teckenspråk

  10.02.2014 Kultur och nöje

  I helgen var det turnépremiär för svenska Riksteaterns föreställning ”När vinterns stjärnor lyser här”. Turnépremiären var förlagd till Helsingfors.

 • Finlandssvensk och döv

  08.05.2009 Arkivet

  På 1970-talet i Borgå dövskola övar man att lära sig tala

  På 1970-talet i Borgå dövskola övar man sig mycket att lära sig tala. Men det är inte så lätt när man inte hör, konstaterar redaktören.

 • Systrarna i Maxmo

  11.02.2009 Arkivet

  Ester och Elsa i Maxmo är döva, blinda och stumma

  Systrarna Ester och Elsa Nyman i Maxmo lever tillsammans utan moderna bekvämligheter. Ester och Elsa är dessutom döva, blinda och stumma.

 • Signmark feat. Osmo Ikonen

  28.01.2009 Arkivet

  Den enda hiphopparen i världen som rappar på teckenspråk

  Signmark (Marko Vuoriheimo) är troligen den enda hiphopparen i världen som rappar på teckenspråk. Han klarade sig rätt bra i uttagningarna till ESC 2009.