Hoppa till huvudinnehåll

lantmäteri

 • Gränser mellan byar finns inte för lantmätaren men är viktiga för byborna: "Backgränd är en jättestor del av min identitet"

  19.02.2019 Västnyland

  Om någon säger fel om var du bor, hur snabb är du att rätta?

  Om någon säger fel om var du bor – hur snabb är du inte med att rätta? Oftast mycket snabb – det är noga vilken by eller vilket område du kommer ifrån. Gränser är en del av vår identitet, det kan bland annat Sara Wilson som bor i Backgränd i Karis intyga. Lantmätaren har ändå en annan syn på saken.

 • Priset på sommarstugor sjönk i Egentliga Finland

  31.08.2017 Åboland

  Stugpriserna har sjunkit i Finland under en längre tid.

  Medianpriset på strandstugor sjönk med tretton procent i Egentliga Finland i år, visar Lantmäteriverkets statistik. Trenden har hållit i sig hela decenniet.

 • HFD i Sverige: Fotografering från drönare totalförbjuds

  24.10.2016 Utrikes

  Enda undantaget är om avsikten är att förhindra brott.

  Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige har beslutat att all fotografering från drönare förbjuds, skriver Aftonbladet. Det enda undantaget är om syftet med flygningen är att förhindra brott.

 • Drönare mätte gator i Raseborg

  12.10.2016 Västnyland

  Drönare styckar för första gången ett område i Fiskars.

  En drönare användes för första gången vid en styckningsförrättning i Finland i dag och det skedde i Fiskars bruk. Lantmäteriverket hoppas att man i framtiden kan använda drönare på svåra områden så som i skärgården.

 • Flygplan på låg höjd skannar Borgåstadsdelar

  20.04.2016 Östnyland

  Orsak: Ett nytt höjdsystem på stadens kartor ska tas i bruk.

  Inom de närmaste veckorna kommer ett flygplan att flyga på låg höjd över bland annat de västra delarna av Borgå. Orsaken är att Borgå ska ta i bruk ett nytt höjdsystem för sina kartor.

 • När appen inte hittar din gata - så här navigerar du rätt

  13.02.2016 Västnyland

  Lita inte enbart på privata kartprogram.

  Tänk om du plötsligt får höra talas om Fornstrandsgatan i Karis och tycker att det är ett så vackert namn att du beslutar dig för att där vill du minsann bo! Och så blir du grymt besviken när du kollar gatan i din navigator: Den finns ju inte. Då gäller det att tänka utanför de vanliga operatörernas kartservice. Fornstrandsgatan finns bara du söker på rätt sätt.

 • Finland reser sig ur havet

  11.06.2014 Samhälle

  En kvadratkilometer per år, alltså 100 hektar, det är så mycket Kvarkens skärgård växer varje år på grund av landhöjningen. Tittar man bakåt tusentals år så har faktiskt största delen av Finland höjt sig ur havet. När landet om sådär ett par tusen år slutar höja sig så är det frågan om hela 700 meter som Finland har rest sig ur vattnet.

 • Mätningsmän rör sig på gårdar i Borgå

  22.04.2014 Östnyland

  Borgå stad gör terrängmätningar i Ebbo, i Hornhattula och i Näse. Mätningsmännen kan tillfälligt röra sig på gårdarna med mätinstrument.