Hoppa till huvudinnehåll

Anna Rotkirch

 • Essä: Ludd i naveln – varför skriver så många finlandssvenska författare om sig själva?

  07.04.2019 Kultur och nöje

  Är författaren som person intressant?

  Är det av lathet de gräver där de står? Är de fåfänga narcissister, självcentrerade egoister och inåtvända navelskådare? Eller är de oförblommerade och självspäkande masochister? Obotliga trygghetsnarkomaner? Varför skriver så många finlandssvenska författare idag om sig själva undrar Marit Lindqvist.

 • Hon skrev en bok om hur känslorna svallade under första året med Donald Trump

  09.12.2018 Kultur och nöje

  I Anna Rotkirchs månadsbok beskrivs tidsandan.

  Var befann du dig när Donald Trump blev vald till USA:s president? Många mänskor vaknade till när sexism, aggression och rena lögner kunde belönas med en presidentpost i ”frihetens och demokratins högborg”.

 • Planering, jämlikhet och pappor i offentligheten kan sporra nativiteten

  13.04.2017 Samhälle

  Forskare Anna Rotkirch funderar kring sjunkande nativitet.

  Det föds färre barn. Speciellt de senaste åren har antalet gått ner. Det behövs mer diskussion om olika sätt att vara förälder på, tror Anna Rotkirch, forskningsprofessor på Befolkningsförbundet.

 • Färre barn föds, men invandring ökar folkmängden

  18.08.2016 Inrikes

  Också invandrare föder allt färre barn.

  Det finns nu knappt 5,5 miljoner finländare, trots att nativiteten fortsätter att sjunka. Orsaken till folkökningen var inflyttningsöverskottet från utlandet.

 • Vem har rätt att skaffa barn?

  20.02.2008 Arkivet

  Det finns många barn med två mammor eller två pappor.

  När partnerskapslagen godkändes 2001 kom också frågan om de homosexuellas rätt till barn upp. Men det finns många barn som vuxit upp med två mammor eller två pappor. Vem skall komma och bestämma över dem?

 • Riksdagsvalet 2007

  12.06.2007 Arkivet

  En helt borgerlig regering.

  Riksdagsvalet 2007 kom att leda till en helt borgerlig regering. Samlingspartiet gjorde en brakseger, och socialdemokraterna föll ut ur regeringen. Och valdeltagandet sjönk igen, till 67,9 %. Här får vi se klipp omkring valet.

 • Jutta Zilliacus säger vad hon tycker

  14.11.2006 Arkivet

  Jutta Zilliacus har hunnit med mycket under sin långa karriä

  Jutta Zilliacus har hunnit med mycket under sin långa karriär. Bakom sig har hon bland annat en karriär som politiker, författare och programledare. Dessutom har hon hunnit studera på Sibeliusakademin och varit anställd av Mannerheim.