Hoppa till huvudinnehåll

manuskript

 • ”Den finlandssvenska filmen har en framtid” - Filmregissören Claes Olsson 70 år

  28.11.2018 Kultur och nöje

  Utan Svenska Yle så finns det ingen finlandssvensk film

  "Utan Svenska Yle så finns det ingen finlandssvensk film", säger filmregissören, manusförfattaren och producenten Claes Olsson. Och han vet vad han talar om. Han har gjort film sedan tonåren. Kortfilm, experimentella musikvideor, dokumentärfilm, fiktiva långfilmer och TV-serier. I år fyllde han 70 år.

 • Längtan - vad gör vi för att få det vi vill?

  15.04.2017 Kultur och nöje

  Var med om att skapa en dramaserie med temat längtan.

  Kom med och gör världens vackraste och mest rörande webbserie om temat längtan. Vi vill skapa den tillsammans med dig.

 • Översättare: Sträng sekretess kring Star Wars-filmen

  16.12.2015 Inrikes

  Fick inte använda sin egen dator.

  Timo Porri, som har översatt den nya Star Wars-filmen till finska säger att det var mycket stränga sekretessbestämmelser kring filmen. Till exempel fick han inte använda sin egen dator.

 • Manus till Årets film 2015 sökes

  02.12.2014 Österbotten

  Film i Österbotten utlyser en manustävling för kortfilm. Den vinnande filmen spelas in i Österbotten i sommar och har premiär på Oktober Filmfest nästa år. Sofia Sundholm och Jonna Granqvist från Film i Österbotten hoppas på många bidrag.

 • Unik filmsatsning på svenska

  01.10.2013 Kultur och nöje

  Finlands filmstiftelse, Svenska kulturfonden och Svenska Yle lanserar två manustävlingar på svenska i Finland. Tävlingarna går under namnen Novellfilm 2015 och Kortfilm 2015, och siktar på att vaska fram nya manusförfattare och högklassiga filmer på svenska för tv.

 • Ett startskott för bättre filmer

  01.10.2013 Kultur och nöje

  Vi har en ansenlig skara manusförfattare och regissörer som har utbildat sig inom filmbranschen. Förhoppningarna står höga då man stiger ut genom filmskolans dörr. Novellfilm 2015 och Kortfilm 2015 skall hjälpa dem som brinner för film, skriver Camilla Thelestam

 • Kortfilm ska locka unga till metallbranschen

  30.01.2013 Österbotten

  Det pågår en tävling för att väcka ungdomars intresse för metallbranschen. Det är meningen att åttonde- och niondeklassister ska skriva ett manus till en kortfilm där huvudrollsinnehavaren är intresserad av metallbranschen.

 • Timo efterlyses

  11.01.2013 Västnyland

  I sommar visas pjäsen Tillsammans hem - Yhdessä kotiin i Sjundeå. Pjäsen tar fasta på händelser i Porkala och i Karelen hösten 1944.

 • David Lynch läser ditt manus

  28.06.2012 Kultur och nöje

  Om man har ett manuskript som bara ligger i skrivbordslådan kan man nu få tips till skrivandet av filmskaparen David Lynch.

 • Radioteatern: Rubelkasinot

  24.05.2012 Kultur och nöje

  En deckare i 10 avsnitt som baserar sig på Staffan Bruuns bok. Handlingen är förlagd till en nära framtid där Hangö har blivit ett autonomt ryskt skatteparadis i enlighet med de nya EU-reglerna.