Hoppa till huvudinnehåll

faderskapsledighet

 • Regeringen planerar mer betald ledighet för föräldrar - "minst 5+5+5 månader"

  12.06.2019 Inrikes

  Sysselsättande effekten blir negativ, anser Nordeaekonom.

  Den reform av föräldraledigheterna som statsminister Antti Rinnes (SDP) regering planerar skulle resultera i att mamma- och pappaledigheten förlängs. Samtidigt blir systemet med hemvårdsstöd kvar. Den ena föräldern kan med andra ord bli hemma med barnet tills barnet fyller tre år.

 • Pappa - får du också ta ansvar i familjen?

  10.11.2018 Familj

  Expert: Inte helt ovanligt att pappor exkluderas idag.

  Pappor, känner ni er inkluderade i frågor som berör era barn och er familj? Att pappor blir exkluderade är inte helt ovanligt, trots allt mer jämställda familjestrukturer. Frågan är om pappor är aktiva i att ta ansvar för familjeangelägenheter - och om de alls får chansen att göra det.

 • Föräldralediga Sebastian Holmgård: "Jag ser att de blir förvånade"

  16.01.2017 X3M

  Sebastian Holmgård är hemmapappan som succé i bloggvärlden.

  Sebastian Holmgård är hemmapappan som seglar upp som en klar stjärna på blogghimlen. Meningen med bloggen var aldrig att bli alla pappors och blivande pappors vän, men det är kanske dit han är på väg.

 • Här är hemmapappan regeringen inte vill ha - Jaakko stannade hemma utan stöd

  22.11.2016 Inrikes

  Jaakko hör till en grupp som faller emellan stolarna.

  När regeringen anpassar sociallagstiftningen efter den nya jämlika äktenskapslagstiftningen lämnas ensamvårdande pappor, oavsett sexuell läggning, utan föräldraförmåner. "Som en våt trasa i ansiktet", säger en pappa. "Ofattbart", säger riksdagsledamot.

 • Vardag i USA: Tre veckor gammal baby - då ville chefen ha mamman på jobb

  05.11.2016 Utrikes

  Båda presidentkandidaterna vill införa mammaledighet.

  När babyn var tre veckor gammal tyckte chefen att det var dags för Rebecca Hollis att återvända till jobbet. Det är inte ovanligt i USA, där man inte har lagstadgad rätt till mammaledighet. Men båda presidentkandidaterna har nu lagt fram varsitt förslag på betald mammaledighet.

 • Fler pappor stannar hemma med barnen – Finland fortfarande efter Sverige i jämställdhet inom familjen

  16.06.2016 Inrikes

  En femtedel av papporna utnyttjar inte pappaledigheten.

  Antalet finländska pappor som tar ut pappaledighet har ökat under hela 2000-talet, men fortfarande låter en femtedel av alla pappor helt bli att ta ut någon ledighet. Trots att Finland ligger bra till om man jämför med Frankrike eller Storbritannien så ligger vi långt efter Sverige då det gäller jämställdhet mellan föräldrarna.

 • Året som hemmapappa förändrade honom

  08.11.2015 Österbotten

  Fredrik Flink fick både kaos och värdefull tid med barnen.

  Fredrik Flink var hemma med två små barn ett helt år. Första dagen glömde han att ge dottern något annat än nappflaska i matväg. Mot slutet fick han fnatt på att baka och skulle ha blivit galen utan sina sociala kontakter.

 • Pappor tar mer ansvar

  24.04.2015 Österbotten

  Avhandling visar att dagens pappor vill vara tillgängliga.

  Nu vill finländska pappor vara mer tillgängliga för sina barn och är gärna hemma länge medan de är små. Det visar en färsk avhandling vid Jyväskylä universitet.

 • Markus Haakana: Hur fritt är ditt fria val?

  09.02.2015 Familj

  Problematiken med hemmapappor handlar inte alls bara om bekväma pappor, som vill ha det på sitt sätt, komma hem till en varm middag och lattja med barnen medan mamma diskar. Många mammor kan vara nog så ovilliga att tumma på sin ledighet med barnet.

 • Så här ska radio låta!

  26.08.2014 Kultur och nöje

  ”Så här ska radio låta! Jag får kicks!” skrev författaren Malin Kivelä när hon delade kortdokumentären ”Missnöjd” på Facebook. Direktsänd kortdokumentärfestival på Radio Vega, onsdag 27.8.

 • Vad är en baby?

  04.07.2014 Kultur och nöje

  Du pappa! Ja, just du! Hur många månader skötte du din baby? Hur många veckor? Dagar? Skötte du alls babyn själv?

 • Martin Stenmarck - en melankolisk Golden Boy

  25.04.2014 Kultur och nöje

  Bakom den glammiga schlagerytan finns en mörkare Martin.

  Martin Stenmarck är för den stora massan känd som en glad och underhållande artist men hans nya material är lite mörkare, mer filosoferande och ifrågasättande. Har Sveriges egen Golden Boy även en melankolisk sida?