Hoppa till huvudinnehåll

välfärdstjänster

 • Sverige vill begränsa vinster i privata välfärdsföretag inom skola och omsorg

  03.09.2017 Utrikes

  Sjukvården omfattas dock inte av beslutet.

  Sveriges regering har kommit överens med Vänsterpartiet om hur vinsterna i välfärden ska begränsas, rapporterar SVT. Vår utgångspunkt är att skattebetalarnas pengar ska gå till det de är avsedda för, säger landets civilminister.

 • Finländarna skeptiska till basinkomst – arbete det bästa socialskyddet

  27.07.2017 Inrikes

  Anser att alla måste arbeta för det gemensamma bästa.

  Finländarna förhåller sig förbehållsamt till basinkomst, visar en undersökning från näringslivets delegation EVA. De som deltog i undersökningen tycker att alla har en skyldighet att arbeta för det gemensamma bästa.

 • Välfärd och bildning i fokus när SDP går till val

  09.03.2017 Svenska.yle.fi

  SDP betonar bildning, välfärd och livskraftiga kommuner.

  Socialdemokraterna betonar bildning, välfärd och livskraftiga kommuner som tre huvudteman inför kommunalvalet i april. Hur framtiden ser ut för välfärdsstaten beror enligt SDP också på hur man förstärker de olika regionerna och deras livskraft.

 • Ulla-Maj Wideroos: Valfriheten i Närpes inte den samma som i Helsingfors

  22.12.2016 Inrikes

  SFP-veteranen försiktigt positiv till valfriheten i vården.

  Det kan bli bra på sikt. Ungefär så sammanfattar före detta SFP-riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos sin reaktion på besluten om hur valfriheten i vården ska förverkligas. Men förslaget om ett nittonde tvåspråkigt vårdområde ser Wideroos som orealistiskt.

 • Skatteparadisen överraskar och irriterar

  07.04.2016 Inrikes

  Många reagerar skarpt på Nordea och skattefiffel.

  Anklagelserna om skattefiffel mot Nordea väcker skarp debatt. Vi har inte brutit mot reglerna, säger Nordea. Då borde reglerna ändras så vi fick råd till utbildning, säger Nordeademonstranter i Åbo. Martin Paasi på Nordnet påminner om att mindre skattefusk skulle minska allas skatter.

 • Mycket jämnt mellan blocken i danska valet

  17.06.2015 Utrikes

  Välfärden och invandringen har varit valteman.

  Det är rysande jämnt mellan det röda och det blåa blocket inför valet till Folketinget i Danmark i morgon. Statsministerkandidaternas trovärdighet är en av de frågor som avgör valet.

 • Lojobor oroar sig för servicen

  08.05.2015 Västnyland

  Om inget görs, kan inkomstskattesatsen bli 25 procent.

  Planer på färre hälsostationer och skolor i Lojo leder till oro bland invånarna. På invånarmötet i Laurentiussalen ställdes många frågor om Lojos planer på att se över all den service staden erbjuder.

 • Starta en egen vårdcentral?

  16.03.2015 Österbotten

  Gemenskapsföretag kan rädda servicen i byn.

  Vad gör man när servicen försvinner från en by? Man kan flytta, eller hoppas på bättre tider. Eller så kan man göra som de gjorde i Jörn i Sverige när kommunen stängde vårdcentralen: de startade en egen.

 • Sju myter om finländska välfärdsstaten

  08.12.2014 Inrikes

  Finländarna har varken blivit fattigare, ensammare eller sjukare. Det här är bara myter som ger ett sken av att den finländska välfärdsstaten är i kris. Det slår Institutet för hälsa och välfärd, THL, fast i sin nya välfärdsrapport.

 • SDP vill sänka skatterna för låg- och medelinkomsttagare

  23.11.2014 Inrikes

  Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne efterlyser sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagarna. Rinne säger att Finlands ekonomi inte börjar växa om inte den inhemska efterfrågan ökar.

 • Svensk välfärdskapitalism

  19.09.2014 Samhälle

  När Benita Zweygberg Wirgart gick till vallokalen i Solna senaste vecka var en av frågorna som ställdes: är välfärden till salu? Välfärden i Sverige är förvisso ännu offentligt finansierad, men privata aktörer blir allt vanligare. Och det flesta av dem drivs i vinstsyfte. Ladda ner Radar som podd!

 • Vi älskar våra skatter

  10.09.2014 Inrikes

  Skattesystemet får tummen upp av finländarna. Så gott som alla tycker att det är viktigt att betala skatter för att upprätthålla välfärdsstaten, visar en enkät som Skatteförvaltningen har gjort.

 • Född i Somalia, mamma i Finland

  06.05.2014 Samhälle

  Barale Fardowsa föddes och växte upp i Somalia och bor nu med sin 2-åriga dotter i Finland. Det ena landet är enligt organisationen Rädda Barnen det bästa landet i världen för mammor, det andra det sämsta.

 • Barnfamiljer drar störst nytta av välfärdstjänster

  28.04.2014 Inrikes

  Finländska hushåll använder i medeltal välfärdstjänster för 7 400 euro varje år, men det är barnfamiljerna som har störst nytta av tjänsterna. Det här visar Statistikcentralens uppgifter från 2012.