Hoppa till huvudinnehåll

islamofobi

 • I Indien rasar demonstranter mot ny medborgarskapslag som gör det lättare för migranter att bli medborgare – förutsatt att de inte är muslimer

  16.12.2019 Utrikes

  Minst sex personer har hittills dött i protesterna.

  I Indien växer ilskan bland demonstranterna som motsätter sig en ny lag som ger medborgarskap åt flyktingar från grannländerna. Men lagen gäller inte muslimer.

 • Dresden inför "nazinödläge" – säger sig ha allvarliga problem med extremhögern

  02.11.2019 Utrikes

  Vill bekämpa antisemitism, rasism och islamofobi.

  Något som kallas för "nazinödläge" har utlysts i Dresden i östra Tyskland. Stadens ledning är ute efter att bekämpa antisemitism, rasism och islamofobi.

 • Forskare: Det hände något på 1980-talet som väckte antimuslimska känslor

  03.09.2017 Utrikes

  Rädsla och hatprat tenderar att gå hand i hand.

  Vårt grannland Sverige har en del erfarenhet av invandring. På 1960-talet talade man inte specifikt om "muslimer" utan de muslimer som kom till Sverige kallades gästarbetare, invandrare, turkar och jugoslaver. På 1980-talet ändrades retoriken, säger forskare.

 • May: Attacken nära moské var motbjudande

  19.06.2017 Utrikes

  Alla offer är muslimer.

  Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att landet har tolererat allt för mycket extremism, så som islamofobi, under de senaste åren.

 • Forskare: Med en islamofob som ordförande kan det nog bli radikalare tag

  10.06.2017 Inrikes

  Efter 20 år med Soini står Sannf inför ett eldprov.

  Det handlar om en stor förändring då Sannfinländarna byter ledare efter 20 år. Timo Soini var en betydelsefull person för partiet och väljarna, och han höll samman partiet. Nu kan det bli en radikalisering inom partiet, bedömer forskaren Ann-Cathrine Jungar.

 • Kan man vara muslim och feminist?

  13.04.2017 Samhälle

  Den muslimska huvudduken har blivit politiserad.

  Hur funkar det att vara muslim och feminist? I kvällens engelskspråkiga Obs debatt diskuteras det om den muslimska huvudduken är en symbol för kvinnoförtryck.

 • Terrormisstänkt till Yle: Processen har haft drag av islamofobi

  02.11.2016 Inrikes

  Mannen avvisar terroranklagelser.

  En av de finländska män som polisen misstänker för terrorbrott tillbakavisar anklagelserna helt.

 • Bomber i Dresden - misstänks vara motiverade av främlingsfientlighet

  27.09.2016 Utrikes

  Bomber skakade moské och kongresscentrum.

  På måndag kväll skakades en moské och ett kongresscdentrum av hemmagjorda bomber i Dresden.

 • Demonstration vid köpcentret Itis – polisen lugnade läget

  06.07.2016 Huvudstadsregionen

  Finland först-rörelsen demonstrerade.

  En demonstration ordnades utanför köpcentret Itis i Östra Centrum på onsdag kväll. Torget fylldes av personer, men demonstranterna var få.

 • Moskéer visar upp sig i Frankrike

  09.01.2016 Utrikes

  Muslimråd vill skapa dialog med allmänheten.

  Hundratals franska moskéer håller öppet för allmänheten det här veckoslutet för att ge folk en möjlighet att bekanta sig med dem och med islam.

 • Skarp kritik mot Donald Trumps islamofobi

  09.12.2015 Utrikes

  Vita huset kräver besked av republikanerna.

  Donald Trumps retorik påminner om nazisternas angrepp på judarna, säger de amerikanska muslimernas företrädare i Washington. Andra beskriver Trump som en amerikansk fascist.

 • Ingemo Lindroos: Terrorhotet smög sig in hos Svensson

  23.11.2015 Utrikes

  Varför höjdes hotnivån i Sverige?

  När terrorhotet smyger sig in också i Svenssons julshopping är en ny politisk debatt att vänta i Sverige, skriver Yle Nyheters Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.

 • Tog debatten om radikal islamism – blev dödshotad

  20.11.2015 Utrikes

  "Ta debatten om ideologin för att hindra radikalisering"

  Hanna Gadban lever under dödshot efter att ha kritiserat vissa radikala islamiska samfund i Sverige för att stöda våldsam extremism.

 • Pegida: ”En tung börda för Dresden”

  31.10.2015 Utrikes

  Demonstrationerna tär på stadens rykte

  Den tyska staden Dresden dras med ett enormt PR-problem. Sedan ett år tillbaka demonsterar den främlingsfientliga Pegidarörelsen i staden. På grund av flyktingkrisen har demonstrationerna igen blivit större och så också problemen för staden Dresden.

 • Pegida firade årsdag med demonstration

  20.10.2015 Utrikes

  Tyska politiker tar ställning mot rörelsen.

  I Dresden i Tyskland samlades måndagskvällen den främlingsfientliga Pegidarörelsen till en ny stordemonstration. Inom rörelsen ville man samtidigt fira att det nu har gått ett år sedan demonstrationerna tog fart. Attacken mot en politiker i Köln under veckoslutet har ändå lett till en allt starkare opposition mot rörelsen.

 • Jan Guillou i blåsväder

  25.02.2015 Debatt

  Den kända svenska journalisten Jan Guillou anser att det är en lögn att judar i Sverige funderar på att emigrera till Israel på grund av den tilltagande antisemitismen. Sen han publicerade sina tankar i en krönika i tidningen Aftonbladet har det stormat kring honom.

 • Pegida: Är det slut nu?

  17.02.2015 Utrikes

  I Tyskland tycks den så kallade Pegidarörelsen ha kommit till vägs ände. Den bedömningen görs i alla fall rätt allmänt efter att rörelsen för en tid sedan splittrades upp i två delar. Trots att demonstrationerna inte längre lockar värst mycket folk, räknar man ändå med att det missnöje Pegida har fört fram, kommer att kvarstå.

 • Islamistdebatten: Tysklands imamer i svår situation

  06.02.2015 Utrikes

  Efter terrordåden i Paris höjs också i Tyskland röster om att muslimerna själva måste göra mer för att se till att unga muslimer inte radikaliseras. Det finns många imamer som aktivt försöker motarbeta islamisterna, men samtidigt är imamerna ofta själva i en mycket besvärlig position.

 • Anka mot nazism

  27.01.2015 Kultur och nöje

  Finns det något farligare än en människa med en mission? Den frågan ställde James T Worthingworth 1873 och jag hittar den i Charlie Christensens senaste Arne Anka -album, Dagbok från Svitjod.

 • Tysk Pegidaledare hoppar av

  21.01.2015 svenska-nyheter

  I Tyskland har Pegidachefen Lutz Bachmann meddelat att han avgår. Åklagare utreder nu om vissa av hans skriverier kan klassas som hets mot folkgrupp. Samtidigt samlades i går kväll tusentals demonstranter för en ny demonstration i staden Leipzig.

Sidor