Hoppa till huvudinnehåll

nyhetsrapportering

 • Morgonkollen: Matsvinnet ska minska vid rederibufféer, över 55 000 vill ha finsk samtyckeslag och länge sedan en oöversatt finlandssvensk roman vann Finlandiapriset

  27.11.2018 Inrikes

  Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

  Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

 • Lyssna först, fråga sedan och förklara till sist – nyhetsrapportering om toppmöten och grottolyckor kan vara svåra att förstå för barn

  14.07.2018 Familj

  Så talar du med ditt barn om svåra nyheter.

  Aldrig har det varit så lätt att hålla sig à jour med omvärlden när som helst, var som helst. Det gäller även för barnen. Som vuxen har man ett ansvar att hjälpa sina barn att förstå världen, inte minst i dessa dagar när unga pojkar sitter fast i grottor och två av världens allra mäktigaste män ska mötas där man själv bor.

 • Yle svarar: Om Svenska Yles kommentarspolicy

  04.03.2018 Bolaget

  Yle Åbolands chef Ulrika Fagerström besvarar en ÅU-insändare

  På insändarplats i ÅU (16.1) kritiseras Yle Åbolands rapportering kring alkoholanvändningen i samband med ett kommunseminarium. Yle Åbolands chef Ulrika Fagerström svarar.

 • Vega går in för mera flexibel nyhetsrapportering från regionerna

  04.01.2017 Bolaget

  De regionala nyheterna integreras i Vegas rikssändningar.

  Yle Vega har förnyats stegvis det senaste ett och ett halvt året och en av ledstjärnorna har varit en större satsning på det regionala innehållet. De regionala korta eftermiddagsnyheterna upphör som ett led i det här utvecklingsarbetet och istället integreras de regionala nyheterna i Yle Vegas rikssändningar.

 • Vasa centralsjukhus väckte diskussion på Helsingin Sanomats redaktion

  28.11.2016 Österbotten

  Chefredaktör kommenterar ovanlig annons.

  De österbottniska sjukvårdspolitikerna tycker inte att tidningen Helsingin Sanomat tillräckligt har uppmärksammat hur regeringens förslag till jourreform skulle påverka Vasa centralsjukhus. Måndagens helsidesannons hör till ovanligheterna och väckte diskussion på tidningens redaktion.

 • Negativ nyhetsrapportering om flyktingar i Europa

  04.05.2016 Utrikes

  Rumänsk journalist sade upp sig - "De ville ändra allting"

  Medierna lyfter i första hand upp negativa sidor med att allt fler migranter tar sig till Europa. Den rumänske journalisten Mircea Barbu sade upp sig då hans kanal ville att han skulle rapportera negativt om flyktingar. Också i finländska medier förknippas nyanlända ofta med sexuella trakassier, kostnader och säkerhetsproblem.

 • Fem journalister och fem tips på hur du hittar nyheter

  21.03.2016 Nyhetsskolan

  Svenska Yles reportar delar med sig av sina bästa knep.

  Idétorka händer även den bästa journalisten. Finns det inga självklara nyhetsuppslag måste man ta till andra knep. Här berättar våra reportrar hur de gör!

 • Yle svarar: Svenska Yle noterade nog pensionärerna

  09.11.2015 Bolaget

  Redaktionschef Jonas Jungar svarar i HBL:

  På insändarplats i HBL (16.10) kritiseras Svenska Yle för att ha nonchalerat pensionärsdemonstrationen mot regeringens nedskärningspolitik. Yle Nyheters redaktionschef Jonas Jungar skriver i sitt svar att pensionärsdemonstrationen noterades i Yle Radio Vega och också, om än kort, i Yle Nyheter TV-nytt.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  15.08.2015 Inrikes

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  04.05.2015 Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Yle Österbotten + Yle Pohjanmaa = sant

  05.03.2015 Österbotten

  Yles svenska och finska nyhetsredaktioner i Österbotten har flyttat ihop. Redaktionerna har länge haft ett tätt samarbete och nu blir det ännu intensivare.

 • Julen kastas ut - Östnyland kastas in

  12.01.2015 Östnyland

  På tisdag är det tjugondag knut och som traditionen bjuder kastas julen ut just den dagen. Det är också då som den nya tidningen Östnyland kastas in genom brevluckorna hos de som prenumererar på tidningarna Borgåbladet och Östra Nyland.

 • Fråga mediechefen om nyhetsrapporteringen!

  04.11.2014 Samhälle

  Ska vi få nyheterna gratis eller borde vi betala för dem? Ska nyheterna vara lokala eller globala? Borde nyheterna finnas på papper eller på webben? Frågor finns det gott om och onsdagen den 5 november kl 15.03 bänkar sig tre nyhetschefer i Radiohusets studio och svarar på lyssnarnas frågor. Ställ din fråga här!

 • Fyra lektionstips

  03.09.2014 Nyhetsskolan

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Hälsofrågor är mediernas akilleshäl

  02.09.2014 Inrikes

  Rapporteringen om hälsa och sjukdomar är allt för svartvit. Man drar för snabba slutsatser och fokuserar på detaljer. ”Ät det här så minskar risken för cancer med 20 procent!” Låter det bekant?

 • Oððasat får en fast sändningstid på Yle Fem

  12.08.2014 Pressmeddelanden
 • Österbottniska tv-nyheter på finska firar tio år

  06.05.2014 Österbotten

  De finskspråkiga österbottniska tv-nyheterna fyller tio år på lördag. Medierna lever i ständig förändring. Möjligheten att nu också direktsända tv på webben är välkommen, säger Pohjanmaan alueuutisets tekniska producent Hans Holmgren.

 • Vad är en nyhet?

  10.12.2013 Nyhetsskolan

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Sexuell diskriminering 2008?

  19.03.2010 Arkivet

  Johanna Korhonen vann i hovrätten mot Alma Media i mars 2010

  Johanna Korhonen vann i hovrätten mot Alma Media i mars 2010. Alma Media sade upp Lapin Kansas chefredaktör Johanna Korhonen innan hon ens hunnit tillträda hösten 2008.

 • TV-missnöje i Terjärv

  26.08.2008 Arkivet

  "Har vi vietnamesisk teve eller har vi finländsk teve?"

  "Tevens bevakning av regionala nyheter är obefintlig! Har vi vietnamesisk teve eller har vi finländsk teve?" Såhär lät det 1973 när den finlandssvenska tv-redaktionen närmade sig sina tittare i Österbotten. Missnöjet är stort och hur svarar redaktörerna?