Hoppa till huvudinnehåll

ost

  • Bjud på plockmat och rosévin på vårens fest

    27.04.2018 Mat och dryck

    4 recept på rosa rätter till rosén.

    Här är några recept på plockmat som gör sig utmärkt med rosévin: rostbiffsnurror, rödbetshummus, rödkålssallad och getostbollar.

  • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

    12.02.2018 Recept

    Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.

  • Plågade kor producerar mjölken till din parmesanost

    26.11.2017 Utrikes

    Producenter medger att det inte finns ett problem.

    Djurrättsorganisationen Compassion In World Farming har publicerat videomaterial från Italien där mjölkboskap behandlas väldigt dåligt.

  • Inga ostar från Fiskars längre

    04.10.2017 Västnyland

    Ysteriet i Fiskars lägger ner.

    Ysteriet i Fiskars har tvingats köra ned sin verksamhet. Ostmästaren från Frankrike, Thierry Jung, har flyttat från orten och ingen har visat intresse att ta över.

  • Följer du bäst före-datumet eller dina sinnen? – Rösta här!

    24.08.2017 X3M

    Dricker du gammal mjölk och äter du gammalt kött?

    Det finns en skillnad på bäst före-datum och sista användningsdag. Ibland går gränsen vid datumet, men inte alltid. Vilka produkter ska du vara försiktig med?

  • Ost och surmjölk förlänger livet - mjölk är mindre hälsosamt

    15.05.2017 Inrikes

    Mjölk blir hälsosammare om den är syrad.

    Mjölkprodukter är hälsosammare om de är syrade antyder svensk forskning. De som dricker vanlig mjölk varje dag löper större risk att dö i förtid. Ost, yoghurt och surmjölk har motsatt effekt.

  • Familjen som väckte liv i Tenala

    19.02.2017 Samhälle

    I Frimans huvud råder ingen brist på idéer och visioner.

    Tenala och Frimans är en lika känd kombination som puss och kram. De hör lite ihop. Utan Frimans skulle det vara ganska tomt i Tenala kyrkoby och utan Tenala och i synnerhet en påskdans 1991 skulle Per-Olof Friman kanske ännu bo i Karis.

  • Vbl: Valios fabrik i Kaitsor har sålts

    18.12.2016 Österbotten

    Nya ägaren avslöjas inte än.

    Valios tidigare ysteri i Kaitsor i Vörå har bytt ägare, skriver Vasabladet. Ysteriet stängdes förra året och kvar blev 10 000 kvadratmeter utrymmen för livsmedelstillverkning.

  • Nordens enda ”veganost” tillverkas i Lappträsk

    13.11.2016 Östnyland

    Ingen annan i Norden tillverkar veganisk ost.

    Södra Finlands enda fortfarande aktiva ysteri, Porlom mejeri, släppte i början av oktober en ny produkt gjord helt utan mjölk. På en månad har den redan hittat sina användare.

  • Nya delikatesser tävlar i FM i mathantverk

    11.10.2016 Västnyland

    Deltagarna har unik chans att få konstruktiv kritik.

    FM i mathantverk är en unik chans för deltagarna - här kan de få sina produkter bedömda och få konstruktiv kritik. Det säger jurymedlemmen Marie Backrud-Ivgren från Sverige.

  • "Rör inte våra ostar"

    22.09.2016 Utrikes

    Ceta-avtalet vore en ekonomisk förlust för ostproducenterna.

    EU:s förhandlingar om Ceta-avtalet med Kanada upprör bland annat de franska osthandlarna, eftersom avtalet kan innebära ekonomiska förluster för dem.

  • Fiffiga franska bönder plockar stöd

    27.07.2016 Österbotten

    Franska bönder får högre mjölkpris än de finländska.

    Fiffiga franska bönder får högre mjölkpris än sina finländska kolleger. De använder ursprungsbeteckningen på specialprodukter för att få högre stöd. Vi får tänka till i Österbotten, säger mjölkbonden Niclas Sjöskog i Purmo.

  • Lamm - milt i smaken och i hjärtat

    17.06.2016 Mat och fritid

    "Lamm ger ull, ost och stek till påsk."

    Gräset är högt, det surrar i luften av flugor och sländor. Luften står alldeles stilla och det doftar högsommar i hagen. Rasslet från ämbaret med foder får lammen att bräka i kör. På tackans signal rusar flocken i samlad tropp mot det välbekanta ljudet.

  • Kvanthopps E-nummerlotteri: E239, hexametylentetramin

    01.02.2016 Vetenskap

    Bannlyst på de flesta håll. Finns i en viss sorts ost.

    Ingenting som man strör på frukostflingorna som socker, precis. Lyckligtvis så finns det här lätt osympatiska tillsatsämnet bara i en viss sorts ost.

  • Äkta ost ska smaka och lukta

    04.12.2015 Västnyland

    Traditionell finländsk och fransk ost görs i Fiskars.

    Traditionell finländsk och fransk ost tillverkas i ett litet ysteri i Fiskars. Där framställer Thierry Jung finländsk bondost och fransk crotin-ost.

  • Ostar ska igen lagras i gamla mejeriet i Tenala

    26.08.2015 Västnyland

    Det är rätt temperatur där, säger Per-Olof Friman.

    Det är fina lokaler i det gamla mejeriet i Tenala. Vi ska lagra ostar i dem, säger den nye ägaren Per-Olof Friman.

  • Fiskars får ett eget ysteri

    09.07.2015 Västnyland

    Två olika bondostar ska tillverkas i Fiskars.

    Fiskarsin Juustola ska börja producera ost i Fiskars bruk i Raseborg. Första leveransen landar troligen i butikshyllan i nästa vecka.

  • Tusentals killingar avlivas för mjölkens skull

    10.06.2015 Utrikes

    Många av djuren hamnar direkt i komposten.

    I Sverige avlivas varje år över 6 000 killingar för att de inte ska dricka upp mjölken som används för tillverkning av svensk getost, uppger det svenska Jordbruksverket.

  • Nu vet man varför osten har hål

    28.05.2015 Utrikes

    Schweiziska forskare har löst gåtan.

    Efter hundra år av forskning säger sig schweiziska forskare veta varför - hålen beror på höpartiklar i mjölken.

  • Ryssland förbjuder import av polsk smältost

    23.02.2015 Utrikes

    Ryssland inför importförbud mot polsk smältost för att den inte möter standardkrav. Den polska osten är den senaste i raden av matvaror från väst som Ryssland inför importstopp mot. .

Sidor