Hoppa till huvudinnehåll

halmarbeten

 • Eija Koski - himmelist

  31.08.2016 Österbotten
  Eija Koski i byn Martois, Korsholm, är "himmelist" och tillverkar traditionella takmobiler i olika material. Nu deltar hon för första gången i Konstrundan och visar upp sina skapelser.
 • Grindkrans

  07.10.2012 Trädgård
  En härlig blomstrande och färgsprakande krans på grinden talar sitt tydliga ordlösa språk = hjärtligt välkommen till oss! Kransen har en mycket stark symbolik, den förenar och förmedlar tidlösa band som knutits, den har inget början och heller inget slut – tidlös, i vissa kulturer symboliserar kransen solen och solen gång på himlavalvet. kransen har följt mänskligheten i årtusenden och blivit symbol för sol, glädje, sorg, ära och berömmelse osv! Kransen har en stark symmetrisk karaktär och därför valde jag att göra en tudelad krans till porten – den är ju också symmetrisk och hela villans arkitektur har en stark symmetrisk prägel.
 • Kvinnornas julmässa 1962

  13.12.2010 Arkivet
  Det är trängsel på kvinnornas julmässa i början av 1960-talet. Försäljarna får kämpa om platser och hantverken snarast rivs ur händerna.
 • Brosch av halm

  22.11.2009 Hobby och hantverk
  Det finns en uppsjö små saker man kan göra av ett enda halmstrå! Lee hittade en intressant engelsk bok: Decorative Straw Craft av Barbara Fitch som visar en mängd olika små tekniker hur man kan snurra och vrida till uppspjälkta halmstrån för att sedan göra avancerade små spetsar, blommor och dekorationer som blänkte som renaste guld. De här teknikerna kommer ursprungligen från Schweiz.
 • Ask med halmintarsia

  22.11.2009 Bygga och bo
  Halmdekoration, halmintarsia eller halmmarketeri är ett gammalt hantverk. Det påminner om vanlig intarsia men istället för olika träslag använder man halm som skärs ihop och bildar mönster.
 • Traditionell halmslöjd med Kristina Pitkäkoski

  15.11.2009 Hobby och hantverk
  Lee och Jim åkte till Kärjenkoski för att hälsa på Kristina Pitkäkoski som jobbat med halmhantverk i ca 15 år. Halmen tas tillvara efter midsommar men före mitten av augusti och det är främst råg som används eftersom alla moderna stråförstärkningsmedel och modifikationer av halmstråna har gjort de flesta andra sädesslagen mindre lämpade för halmslöjd.
 • Rosa stjärndekorationer för fönster och bord

  23.12.2007 Trädgård
  Färdiga ljusdekorationer finns i överflöd, men var lite personlig och tillverka din egen fönsterstjärna och fortsätt sen av bara farten och tillverka några bordsdekorationer i stjärnform.