Hoppa till huvudinnehåll

svenskhet

 • Mindre medaljregn och mera morjens på Svenska dagen i Västnyland

  05.11.2018 Västnyland

  Så här kan du fira Svenska dagen och -veckan i Västnyland.

  Svenska dagens huvudfest ordnas i år på Åbo svenska teater. Om du däremot vill fira i lite lugnare tempo kan du göra klokt i att fira på hemmaplan. På Svenska dagen ordnas traditionella fester i varje västnyländsk kommun.

 • Folktingssorg över presidenten, missnöje med regeringen

  13.05.2017 Inrikes

  Sorgsen stämning på finlandssvenska folktinget

  Finlandssvenskarnas egen "riksdag", Folktinget, sörjde Mauno Koivisto: Han stödde svenskan och verkade som opinionsbildare. Det blev gräl om styrelserepresentationen, Åland ersatte Samlingspartiet i presidiet.

 • Sipilä redo debattera återgång till obligatorisk studentsvenska

  21.03.2017 Inrikes

  Pamflett:Språkklimatet är bistrare och oginare än tidigare.

  En färsk pamflett från tankesmedjan Agenda analyserar svenska ödesfrågor under regeringen Sipilä. Uppståndelsen kring Vasasjukhuset betecknas som överreaktioner av statsministern. Han tror att rätt fakta ska vända inställningen. Han är också beredd diskutera återinförande av obligatorisk studentsvenska.

 • Det hårda samhällsklimatet gynnar hatretoriken

  14.11.2016 Inrikes

  Forskare: Högerpopulistiska bloggar ska tas på allvar.

  Samhällsklimatet som råder har gett rum för ökad hatretorik i Finland och Sverige där det mångkulturella ses som ett hot. Bloggar och texter på sociala medier borde tas på allvar eftersom de påverkar hela samhällsklimatet, säger forskaren Katarina Pettersson. Hatretoriken som frodas på nätet är en orsak till att hatbrotten ökar.

 • Ulfs svenska hjärta brinner för engelskan och Finland

  08.11.2015 Samhälle

  I Skåne anses det konstigt att flytta till Finland.

  När skåningen Ulf Persson berättade för sina vänner att han tänker flytta till Finland fick han höra att han är lite konstig. Han fick till och med en gåva, ett konstverk som skall föreställa en knäppgök. I Helsingfors talar Ulf mera engelska än vad han gjorde i Sverige trots att han jobbade som lärare i engelska. Han är en sann anglofil som reciterar Shakespeare och gillar engelsk teater.

 • ”På sikt hoppas jag på en svensk skola i Tallinn”

  20.11.2014 Utrikes

  I Tallinn har undervisning i svenska för skolbarn kommit tillbaka efter en paus på fem år. Det handlar om ett privat initiativ, men många föräldrar hoppas på framtida statsstöd både från Estland och Sverige.

 • Landskampen mellan Finland och Sverige väcker patriotiska känslor

  26.08.2014 Arkivet

  Sverigekampen, Finnkampen, Ruotsiottelut.

  Sverigekampen, Finnkampen, Ruotsiottelut: landskampen i friidrott mellan Sverige och Finland väcker häftiga och nationalistiska känslor.

 • Ny demokratis uppgång och fall

  11.05.2011 Arkivet

  Populistpartiet Ny demokrati

  Populistpartiet Ny demokrati byggde på ett samspel mellan högt och lågt. Man kritiserade lapplisor, statsinblandning och slapp invandringspolitik men ville sänka alkoholskatten. Partiet grundades 1991 av greven Ian Wachtmeister och "betjänten" Bert Karlsson.

 • Sverigedemokraterna på frammarsch

  27.04.2011 Arkivet

  Sverigedemokraterna

  Med rötter i ytterhöger och nynazism har Sverigedemokraterna putsat upp sina kandidater och blivit ett etablerat parti. Men partiet bygger sin politik på främlingsfientlighet och islamofobi.

 • Curt vs Curt 1994

  03.05.2010 Arkivet

  Den ena tränar svenskar, den andra finländare.

  Två landslagstränare vid namn Curt. Båda är från Sverige, men den ena tränar svenskar, den andra finländare. Möt dem i en diskussion.

 • Robert Gustafsson och André Wickström

  07.04.2010 Arkivet

  André Wickström och Robert Gustafsson

  Robert Gustafsson, enligt många "Sveriges roligaste man". André Wickström, en av de bästa underhållarna i Finland. Dessa två komiker besökte Bettina på turné 2009.

 • Curt Lindström: svensken tränar finska lejon

  04.05.2009 Arkivet

  Hur känns det att träna ett finskt lag?

  Då svensken Curt Lindström blev de finska lejonens tränare 1993 var det en och annan som fasade, men hur känns det att träna ett finskt lag?

 • Jonas Gardell närmar sig Gud med humor

  08.09.2006 Arkivet

  Gardell berättar om sin bok "Om Gud".

  Jonas Gardell är främst känd som komiker i Finland. Men han har också skrivit både romaner, pjäser och filmmanus. Han besöker Bettina S för att berätta om sin senaste bok "Om Gud".