Hoppa till huvudinnehåll

vegetarianism

  • Finländare vill följa trenddieter - men på traditionellt finländskt vis

    08.07.2017 Inrikes
    Den pågående vegetariska trenden är inte den enda som just nu råder bland finländarna när det kommer till matvanor. Parallellt pågår också en köttrend, ett intresse för det mera naturliga och ett ökande utbud av processade produkter riktade till veganer.
  • 17-åriga Axel Ahlvik tycker det är fantastiskt att jobba på slakteri

    01.06.2017 X3M
    Att jobba med djur kan innebära en hel del olika saker. För 17-åriga Axel Ahlvik innebär det slakt och styckning. Han är nämligen snart en färdigutbildad slaktare.
  • Vegedagen har kommit för att stanna - partierna vill ha mera vegetariskt

    28.03.2017 Huvudstadsregionen
    Kandidaterna i kommunalvalet ställer sig positiva till att skolorna i huvudstadsregionen ska servera endast vegetarisk mat minst en gång per vecka. Sannfinländarna är mest tveksamma.
  • Vegetariskt och mindfulness

    24.03.2017 Yle Fem
    Vegorätt är Sveriges första helvegetariska matprogram. Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn guidar oss bland hemodlade grödor, i skogens skafferi och lagar 100 procent vegetariska smakexplosioner.
  • Essä: Det gör ont när kroppen brister

    19.03.2017 Kultur och nöje
    Hur ser vi på en kropp i förändring och hur reagerar vi inför något främmande som växer i oss? Och vad händer om vi känner oss främmande inför eller i vår egen kropp? Marit Lindqvist skriver om sin kropp och om litterära kroppar i förändring.
  • WWF-köttguiden: Om du ska äta kött så ät mindre och bättre

    07.02.2017 Inrikes
    WWF slår fast i sin nya Köttguide att det är en seger om man lyckas inspirera finländare att byta ut en del av sitt kött mot växtbaserade produkter eller bra fisk. Lantbruksföretagarna är förvånade över guiden.
  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    01.02.2017 Hälsa
    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.
  • Veganen Ian om vegotrenden: Det känns tryggt att kunna köpa biffar och korvar

    31.01.2017 X3M
    Vegetariska och veganska produkter blir allt vanligare i affärerna. Veganen Ian Åström tycker det är samhällets ansvar att se till att den gröna vågen blir något mer än bara en trend.
  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    31.01.2017 Hälsa
    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.
  • Freja forskar i vegantrenden

    26.01.2017 Hälsa
    Det började med att Freja Högback skrev sin magisteravhandling om mat och könsroller. Eller egentligen började det med att Freja tycker om mat, både att odla, laga och att äta. Freja är vegan sedan början av 2000-talet och har studerat genusvetenskap i många år. Nu forskar hon i den växande vegantrenden.
  • Större utbud av färdigmat - nu får också vegetarianer skräpmat

    23.01.2017 Inrikes
    Intresset för vegetarisk kost syns tydligt också bland färdigmaten - nu finns det både smalmat och skräpmat för vegetarianer. Spenatplättar och spenatsoppa är fortfarande populära alternativ för dem som vill äta grönt.
  • Krymper hjärnan av att äta endast grönsaker?

    12.01.2017 Hälsa
    Jag har kommit i gång med min månad som vegan. Det känns inte speciellt konstigt eller annorlunda, eventuellt blir jag lite snabbare hungrig, men det kan också bero på att jag har ätit för små portioner mat. Jag har alltså gått med i veganförbundets årligen återkommande utmaning; att (över)leva januari månad utan kött, fisk, ägg och mjölkprodukter.
  • Kaj Arnö: Maten är ingens ensak

    24.12.2016 Kultur och nöje
    Bättre att göra lite gott än mycket illa, resonerar kolumnisten Kaj Arnö i sitt matevangelium.
  • Manuela Bosco har vegemani

    06.11.2016 Kultur och nöje
    Manuela Bosco är den före detta toppidrottaren som sprang 100 meter häck och sadlade om till skådespelare och konstnär. Samtidigt som hon ger ut sin första kokbok, Vegemania, öppnar hon också ett nytt galleri nära hemmet på Skatudden i Helsingfors. Den gemensamma nämnaren är dyrkan av naturen och dess frukter.
  • På vegetarianresa för miljöns skull

    29.10.2016 Familj
    Alla i familjen Österåker avskydde vegetarisk mat. De började i alla fall på och efter ett tag växte recepthögen och variationen blev större.
  • Stor skillnad på vege och vege

    27.10.2016 Mat och fritid
    Ny vegetarisk färdigmat lanseras varje månad och i diskarna finns produkter med underliga namn som Härkis och Nyhtis och Oumph! Hur bra känner du till dem och har du någon aning vad du kan laga av dem? Här får du några tips.
  • Docent i näringslära: Att följa en diet ger känsla av kontroll

    12.09.2016 Hälsa
    Kosttrenderna är en del av individualiseringen i samhället. För många är det mera fråga om livsstil än hälsa, menar näringsexperten Eva Roos.
  • Många olika dieter i skolköken

    26.08.2016 Österbotten
    I Korsholm följer mellan tio och sju procent av eleverna någon diet, antingen på grund av allergi eller övertygelse. Det betyder att man serverar mjölk- och glutenfrimat, vegetarisk- och vegankost och rätter utan griskött.
  • Veganpizzor lockar långväga gäster till Åbo

    14.07.2016 Åboland
    Ibrahimi Behzat är en glad man. För några veckor sedan började han sälja veganpizzor i sin pizzeria och satsningen har burit frukt. Vänner av veganmat från både när och fjärran har vallfärdat till Tikitak i Suikkila för att testa pizzorna.
  • Johanna Dikert: Får en feminist älska korv?

    13.07.2016 X3M
    Jag måste bekänna något som jag hemlighållit i ett decennium. Vissa kommer inte se på mig på samma sätt efter det här. Men nu kommer jag ut ur korvskåpet.

Sidor