Hoppa till huvudinnehåll

vegetarianism

 • Därför dödade Rafael två lamm - och skrev om det på Facebook

  17.08.2017 X3M
  Rafael Donner sköt två lamm i pannan med bultpistol, slaktade dem, och skrev ett facebookinlägg om frågan det väckte i hans huvud: Vad är priset för att äta kött?
 • Finländare vill följa trenddieter - men på traditionellt finländskt vis

  08.07.2017 Inrikes
  Den pågående vegetariska trenden är inte den enda som just nu råder bland finländarna när det kommer till matvanor. Parallellt pågår också en köttrend, ett intresse för det mera naturliga och ett ökande utbud av processade produkter riktade till veganer.
 • 17-åriga Axel Ahlvik tycker det är fantastiskt att jobba på slakteri

  01.06.2017 X3M
  Att jobba med djur kan innebära en hel del olika saker. För 17-åriga Axel Ahlvik innebär det slakt och styckning. Han är nämligen snart en färdigutbildad slaktare.
 • Vegedagen har kommit för att stanna - partierna vill ha mera vegetariskt

  28.03.2017 Huvudstadsregionen
  Kandidaterna i kommunalvalet ställer sig positiva till att skolorna i huvudstadsregionen ska servera endast vegetarisk mat minst en gång per vecka. Sannfinländarna är mest tveksamma.
 • Vegetariskt och mindfulness

  24.03.2017 Yle Fem
  Vegorätt är Sveriges första helvegetariska matprogram. Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn guidar oss bland hemodlade grödor, i skogens skafferi och lagar 100 procent vegetariska smakexplosioner.
 • Essä: Det gör ont när kroppen brister

  19.03.2017 Kultur och nöje
  Hur ser vi på en kropp i förändring och hur reagerar vi inför något främmande som växer i oss? Och vad händer om vi känner oss främmande inför eller i vår egen kropp? Marit Lindqvist skriver om sin kropp och om litterära kroppar i förändring.
 • WWF-köttguiden: Om du ska äta kött så ät mindre och bättre

  07.02.2017 Inrikes
  WWF slår fast i sin nya Köttguide att det är en seger om man lyckas inspirera finländare att byta ut en del av sitt kött mot växtbaserade produkter eller bra fisk. Lantbruksföretagarna är förvånade över guiden.
 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  01.02.2017 Hälsa
  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.
 • Veganen Ian om vegotrenden: Det känns tryggt att kunna köpa biffar och korvar

  31.01.2017 X3M
  Vegetariska och veganska produkter blir allt vanligare i affärerna. Veganen Ian Åström tycker det är samhällets ansvar att se till att den gröna vågen blir något mer än bara en trend.
 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  31.01.2017 Hälsa
  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.
 • Freja forskar i vegantrenden

  26.01.2017 Hälsa
  Det började med att Freja Högback skrev sin magisteravhandling om mat och könsroller. Eller egentligen började det med att Freja tycker om mat, både att odla, laga och att äta. Freja är vegan sedan början av 2000-talet och har studerat genusvetenskap i många år. Nu forskar hon i den växande vegantrenden.
 • Större utbud av färdigmat - nu får också vegetarianer skräpmat

  23.01.2017 Inrikes
  Intresset för vegetarisk kost syns tydligt också bland färdigmaten - nu finns det både smalmat och skräpmat för vegetarianer. Spenatplättar och spenatsoppa är fortfarande populära alternativ för dem som vill äta grönt.
 • Krymper hjärnan av att äta endast grönsaker?

  12.01.2017 Hälsa
  Jag har kommit i gång med min månad som vegan. Det känns inte speciellt konstigt eller annorlunda, eventuellt blir jag lite snabbare hungrig, men det kan också bero på att jag har ätit för små portioner mat. Jag har alltså gått med i veganförbundets årligen återkommande utmaning; att (över)leva januari månad utan kött, fisk, ägg och mjölkprodukter.
 • Kaj Arnö: Maten är ingens ensak

  24.12.2016 Kultur och nöje
  Bättre att göra lite gott än mycket illa, resonerar kolumnisten Kaj Arnö i sitt matevangelium.
 • Manuela Bosco har vegemani

  06.11.2016 Kultur och nöje
  Manuela Bosco är den före detta toppidrottaren som sprang 100 meter häck och sadlade om till skådespelare och konstnär. Samtidigt som hon ger ut sin första kokbok, Vegemania, öppnar hon också ett nytt galleri nära hemmet på Skatudden i Helsingfors. Den gemensamma nämnaren är dyrkan av naturen och dess frukter.
 • På vegetarianresa för miljöns skull

  29.10.2016 Familj
  Alla i familjen Österåker avskydde vegetarisk mat. De började i alla fall på och efter ett tag växte recepthögen och variationen blev större.
 • Stor skillnad på vege och vege

  27.10.2016 Mat och fritid
  Ny vegetarisk färdigmat lanseras varje månad och i diskarna finns produkter med underliga namn som Härkis och Nyhtis och Oumph! Hur bra känner du till dem och har du någon aning vad du kan laga av dem? Här får du några tips.
 • Docent i näringslära: Att följa en diet ger känsla av kontroll

  12.09.2016 Hälsa
  Kosttrenderna är en del av individualiseringen i samhället. För många är det mera fråga om livsstil än hälsa, menar näringsexperten Eva Roos.
 • Många olika dieter i skolköken

  26.08.2016 Österbotten
  I Korsholm följer mellan tio och sju procent av eleverna någon diet, antingen på grund av allergi eller övertygelse. Det betyder att man serverar mjölk- och glutenfrimat, vegetarisk- och vegankost och rätter utan griskött.
 • Veganpizzor lockar långväga gäster till Åbo

  14.07.2016 Åboland
  Ibrahimi Behzat är en glad man. För några veckor sedan började han sälja veganpizzor i sin pizzeria och satsningen har burit frukt. Vänner av veganmat från både när och fjärran har vallfärdat till Tikitak i Suikkila för att testa pizzorna.

Sidor