Hoppa till huvudinnehåll

vegetarianism

 • skolmat

  Vegedagen har kommit för att stanna - partierna vill ha mera vegetariskt

  28.03.201711Huvudstadsregionen
  Kandidaterna i kommunalvalet ställer sig positiva till att skolorna i huvudstadsregionen ska servera endast vegetarisk mat minst en gång per vecka. Sannfinländarna är mest tveksamma.
 • Programledarna för Vegorätt på en åker med grönsaker i händerna.

  Vegetariskt och mindfulness

  24.03.2017Yle Fem
  Vegorätt är Sveriges första helvegetariska matprogram. Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn guidar oss bland hemodlade grödor, i skogens skafferi och lagar 100 procent vegetariska smakexplosioner.
 • En illustration av ett träd som växer ur en kvinnokropp.

  Essä: Det gör ont när kroppen brister

  19.03.20171Kultur och nöje
  Hur ser vi på en kropp i förändring och hur reagerar vi inför något främmande som växer i oss? Och vad händer om vi känner oss främmande inför eller i vår egen kropp? Marit Lindqvist skriver om sin kropp och om litterära kroppar i förändring.
 • Lammkött i Köttboden Herek.

  WWF-köttguiden: Om du ska äta kött så ät mindre och bättre

  07.02.201728Inrikes
  WWF slår fast i sin nya Köttguide att det är en seger om man lyckas inspirera finländare att byta ut en del av sitt kött mot växtbaserade produkter eller bra fisk. Lantbruksföretagarna är förvånade över guiden.
 • Tiina Grönroos.

  Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  01.02.2017Hälsa
  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.
 • Ian Åström.

  Veganen Ian om vegotrenden: Det känns tryggt att kunna köpa biffar och korvar

  31.01.2017X3M
  Vegetariska och veganska produkter blir allt vanligare i affärerna. Veganen Ian Åström tycker det är samhällets ansvar att se till att den gröna vågen blir något mer än bara en trend.
 • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

  Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  31.01.2017Hälsa
  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.
 • Freja Högback i en studierestaurang/skolmatsal. I förgrunden stor skål med skivad gurka.

  Freja forskar i vegantrenden

  26.01.2017Hälsa
  Det började med att Freja Högback skrev sin magisteravhandling om mat och könsroller. Eller egentligen började det med att Freja tycker om mat, både att odla, laga och att äta. Freja är vegan sedan början av 2000-talet och har studerat genusvetenskap i många år. Nu forskar hon i den växande vegantrenden.
 • Vegetariska piroger på butikshylla.

  Större utbud av färdigmat - nu får också vegetarianer skräpmat

  23.01.20171Inrikes
  Intresset för vegetarisk kost syns tydligt också bland färdigmaten - nu finns det både smalmat och skräpmat för vegetarianer. Spenatplättar och spenatsoppa är fortfarande populära alternativ för dem som vill äta grönt.
 • en tallrik fylld med grönsallad, böngryta och ytterlihare en vegansk röra som innehåller bland annat jordnötter.

  Krymper hjärnan av att äta endast grönsaker?

  12.01.20172Hälsa
  Jag har kommit i gång med min månad som vegan. Det känns inte speciellt konstigt eller annorlunda, eventuellt blir jag lite snabbare hungrig, men det kan också bero på att jag har ätit för små portioner mat. Jag har alltså gått med i veganförbundets årligen återkommande utmaning; att (över)leva januari månad utan kött, fisk, ägg och mjölkprodukter.
 • Kaj Arnö håller fram en vegetarisk hamburgare.

  Kaj Arnö: Maten är ingens ensak

  24.12.201634Kultur och nöje
  Bättre att göra lite gott än mycket illa, resonerar kolumnisten Kaj Arnö i sitt matevangelium.
 • En mörhårig kvinna står framför ett dukat bord.

  Manuela Bosco har vegemani

  06.11.2016Kultur och nöje
  Manuela Bosco är den före detta toppidrottaren som sprang 100 meter häck och sadlade om till skådespelare och konstnär. Samtidigt som hon ger ut sin första kokbok, Vegemania, öppnar hon också ett nytt galleri nära hemmet på Skatudden i Helsingfors. Den gemensamma nämnaren är dyrkan av naturen och dess frukter.
 • samtal om livet, radio vega

  På vegetarianresa för miljöns skull

  29.10.20161Familj
  Alla i familjen Österåker avskydde vegetarisk mat. De började i alla fall på och efter ett tag växte recepthögen och variationen blev större.
 • Fruktstånd på en marknad i Barcelona.

  Stor skillnad på vege och vege

  27.10.20162Mat och fritid
  Ny vegetarisk färdigmat lanseras varje månad och i diskarna finns produkter med underliga namn som Härkis och Nyhtis och Oumph! Hur bra känner du till dem och har du någon aning vad du kan laga av dem? Här får du några tips.
 • Eva Roos

  Docent i näringslära: Att följa en diet ger känsla av kontroll

  12.09.201615Hälsa
  Kosttrenderna är en del av individualiseringen i samhället. För många är det mera fråga om livsstil än hälsa, menar näringsexperten Eva Roos.
 • Glutenfrikost i skolmatsalen.

  Många olika dieter i skolköken

  26.08.20166Österbotten
  I Korsholm följer mellan tio och sju procent av eleverna någon diet, antingen på grund av allergi eller övertygelse. Det betyder att man serverar mjölk- och glutenfrimat, vegetarisk- och vegankost och rätter utan griskött.
 • Ibrahimi Behzat utanför sin pizzeria Tikitak.

  Veganpizzor lockar långväga gäster till Åbo

  14.07.20167Åboland
  Ibrahimi Behzat är en glad man. För några veckor sedan började han sälja veganpizzor i sin pizzeria och satsningen har burit frukt. Vänner av veganmat från både när och fjärran har vallfärdat till Tikitak i Suikkila för att testa pizzorna.
 • Johanna Dikert håller i en korv

  Johanna Dikert: Får en feminist älska korv?

  13.07.201615X3M
  Jag måste bekänna något som jag hemlighållit i ett decennium. Vissa kommer inte se på mig på samma sätt efter det här. Men nu kommer jag ut ur korvskåpet.
 • Salladshuvuden

  Går det att äta klimatsmart och hälsosamt?

  15.06.20164Inrikes
  En så enkel sak som att handla mat kan bli svår om man vill vara både hälsosam, ekonomisk och klimatsmart. Om man dessutom vill tänka på djuren och matproducenterna så kan det vara omöjligt att hitta något att äta till middag.
 • Grönsaksbiffar.

  Test med veganmat på dagisar i Helsingfors

  25.05.20167Huvudstadsregionen
  Stadsfullmäktige i Helsingfors har med rösterna 47 – 32 beslutat att veganmat ska serveras som alternativ på 20 daghem i staden.