Hoppa till huvudinnehåll

potatischips

 • "De flesta finländare vet inte hur mycket salt de äter per dag" – THL: Nästan alla får i sig för mycket

  29.12.2019 Inrikes

  Högt saltintag är kopplat med högt blodtryck.

  Nästan alla finländska män och 96 procent av finländska kvinnor får i sig för mycket salt, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL.

 • Tuff sommar för Ålands potatisodlare - också chipsfabriken är oroad

  13.08.2018 Inrikes

  En stor del av Ålands potatis har vissnat.

  Potatisodlarna på Åland har det kämpigt i torkan. Den senaste veckans regn räcker inte, dessutom kom det alldeles för sent. En dålig potatisskörd drabbar inte bara odlarna. Även på Orklas chipsfabrik på Åland är man bekymrad.

 • Weekend Snacks i Kaskö anställer – ser potential att växa med hälsosammare produkter

  23.01.2018 Österbotten

  Samarbetar med svenska Rootfruit Scandinavia.

  Kasköföretaget Weekend Snacks ska fördubbla omsättningen i och med lanseringen av en ny produktfamilj. Samtidigt har man inlett ett produktionssamarbete med svenska Rootfruit Scandinavia.

 • Lakrits och salmiak allt populärare i mat

  02.06.2016 Åboland

  Nya smaker på yoghurt, chips och mineralvatten.

  Till skolavslutningen och studentfesterna finns nu massor av recept med lakrits, men det finns också allt fler lakritsprodukter på marknaden. I Finland har bland annat lakritsyoghurt, lakritssalmiakchips och salmiakvichyvatten lanserats denna vår.

 • Östnyländsk odlare: Vi får mindre betalt för vår potatis

  19.05.2016 Östnyland

  Orkla måste spara och betalar mindre för potatisen.

  Chipsfabriken på Åland fortsätter men det är inte enbart positiva nyheter för potatisodlarna. Orkla måste spara och betalar mindre för potatisen till bönderna i Östnyland.

 • Chipsfabriken på Åland fortsätter

  19.05.2016 Inrikes

  Orkla meddelade i dag att produktionen fortsätter.

  Chipsfabriken på Åland fortsätter, meddelar Orkla Finlands vd Pasi Flinkman. Fabriken var nedläggningshotad och samarbetsförhandlingar fördes vid fabriken under våren. Orkla i Finland har behov av att minska personalen med åtta personer, men det är inte klart hur det ska ske.

 • Hela Åland håller andan

  19.05.2016 Inrikes

  I dag avgörs Ålands chipsfabriks öde

  I dag kommer beskedet om vad som händer med chipsfabriken på Åland. Mats Löfström, riksdagsledamot från Åland, säger att hela Åland berörs av frågan. Chipsfabriken ger 100 direkta arbetsplatser och sammanlagt 500 personer har arbeten som berörs direkt eller indirekt av fabriken.

 • Åländska företagare avvaktar Orklas besked

  13.04.2016 Åboland

  Beslut om chipsfabrikens framtid fattas i maj.

  På måndag avslutades samarbetsförhandlingarna vid Orklas chipsfabrik i Saltvik och beslut om fabrikens framtid fattas i maj. Varken åkare eller redare vill ännu uttala sig om vad en stängning av chipsfabriken på Åland skulle innebära.

 • Chipspotatisodlare: De sista som lämnar landsbygden är jordbrukarna

  09.04.2016 Västnyland

  Potatisodlarna får vänta längre på besked om chipsfabriken.

  Potatisodlarna får vänta ännu en tid innan de får veta om de får odla potatis till chipsfabriken på Åland också nästa år. Men jordbrukare är vana vid motgångar så i Bromarv är potatisodlarna mer bekymrade över byns framtid än över chipsfabrikens öde.

 • Ledningen för Orkla besökte Åland

  01.03.2016 Inrikes

  Samarbetsförhandlingarna fortsätter som planerat.

  Den högsta ledningen för Orkla Confectionary & Snacks besökte på måndagen chipsfabriken i Haraldsby på Åland. I samband med detta träffade man även landskapsregeringen med anledning av de samarbetsförhandlingar som pågår just nu.

 • "Det är en katastrof för Åland om chipsen försvinner"

  18.02.2016 Debatt

  Mats Löfström kämpar för att bevara chipsfabriken.

  Nyheten att Orkla överväger att flytta bort chipsproduktionen från Haraldsby har slagit ner som en bomb på Åland. Enligt den åländske riksdagsmannen Mats Löfström skulle det vara en katastrof om chipsen försvinner.

 • Svårt hitta ersättande gröda för potatis på Åland

  17.02.2016 Inrikes

  Potatisens framtid diskuteras på Åland.

  Det blir mycket svårt att ersätta potatisen som gröda ifall det skulle vara så att chipsfabriken på Åland läggs ned i samband med de pågående samarbetsförhandlingar som pågår inom Orklakoncernen.

 • Negativt besked för chipsfabriken

  15.02.2016 Inrikes

  Chipsfabriken på Åland grundades 1969 - den första i landet.

  Ytterligare ett negativt besked för chipsfabriken på Åland. Så uppfattas på Åland norska Orklas koncernchef Peter A Ruzickas uttalande förra veckan att hälften av koncernens fabriker ska läggas ned.

 • Färre potatisåkrar i Östnyland om chipsfabriken läggs ner

  04.02.2016 Östnyland

  En liten ljusglimt i tunneln är intresset för närodlat.

  Om chipsfabriken läggs ner på Åland skulle följderna i Östnyland bli ödesdigra för potatisodlarna. En liten ljusglimt i den mörka tunneln är trots allt att det är inne med närproducerade produkter.

 • Chips hälsosammare än godis?

  29.10.2015 X3M

  En kalori är inte en kalori. Det säger amerikanska forskare.

  En kalori är inte en kalori. Det säger sig amerikanska forskare ha bevisat. Hur gjorde de det? Genom att proppa i barn en massa chips.

 • "Fetmaepidemin måste brytas"

  15.05.2015 X3M

  Radioprataren Henrik Johnsson: Förbjud tjocka köpa chips

  Den svenska radioprataren Henrik Johnsson tycker föräldrar till överviktiga barn ska förbjudas att köpa chips och godis till sina barn. Debatten går het.

 • Ska överviktiga förbjudas att köpa godis?

  15.05.2015 X3M

  Svara på Myteriets poll!

  Den svenska radioprataren Henrik Johnsson föreslår att vi ska förbjuda överviktiga att köpa godis och chips. Precis som att en berusad nekas alkohol, ska en överviktig nekas godis. Vad tycker du om idén? Svara på vår poll!