Hoppa till huvudinnehåll

kulturella fenomen

 • Finsk tystnad tar död på tyska affärer

  21.11.2018 Åboland

  Behovet av kunskap om både tyskt språk och kultur är stort.

  Kommer du oförberedd till ett affärsmöte med tyskar så har du förlorat redan innan du satt dig ner, och är du tyst så uppfattar tyskar det som att det finns stora problem.

 • Julgubben kom tidigt till Lovisakulturen

  25.09.2015 Östnyland

  Pusselbitarna kring Almska gården börjar falla på plats

  Almska gården kommer att bli Lovisa stads kulturcentrum, men ännu är det oklart vilka aktiviteter Almska gården kommer att inhysa.

 • Kaj Arnö: Disney vs. Nagu

  09.09.2015 Kultur och nöje

  Copyleft i stället för copyright.

  Jag hävdar att det bästa sättet att skydda vår kultur inte bygger på copyright, utan på copyleft.

 • Cecilia Floris: Gondoljärer och kulturell prostitution

  01.09.2015 Kultur och nöje

  Venedig finns egentligen inte som stad

  Jag skulle vilja påstå att Venedig som stad egentligen inte finns. Inte längre i alla fall. Idag framstår staden snarast som en kuliss, en temapark och ett äventyrsland. Ett besök i Venedig är ett besök i idén om Venedig. En resa till Venedigland.

 • Rivet ur mitt arkiv

  25.06.2015 Kultur och nöje

  Ny serie i Kulturklipp

  Så kallar Tomas Jansson sin nya Kulturklippsserie som kör igång veckan efter midsommar. Teater, rockmusik, film, och kanske litet fotboll hör till det som det skall handla om ur hans högst personliga arkiv.

 • Kaj Arnö: Snapsvisan ger nörden råg i ryggen

  26.05.2015 Kultur och nöje

  Teknologkulturen är världsberömd för sin anspråkslöshet

  Kultur markerar tillhörighet. Vi lär oss bete oss så som vår viktigaste referensgrupp av oss kräver: Så här gör man; så där gör man inte.

 • Den finlandssvenska tomten i Kina

  13.12.2014 X3M

  Vi har hittat mannen med det konstigaste jobbuppdraget. Sture Borgar jobbar nämligen som finsk jultomte i nordligaste Kina. I ett halvt år tar han emot kinesiska affärsmän som vill sitta i hans knä och bli fotade. Vi skämtar inte!

 • Kravatter och kalsonger på Ekta i Ekenäs

  04.11.2014 Västnyland

  Herrmode i form av slipsar och underkläder är temat för utställningen på Ekenäs museicentrum Ekta fram till 1 mars i vår. Det är dessutom inte vilka kravatter och kalsonger som helst utan de har eller har haft kända ägare.

 • Röda Korset vill bryta farliga traditioner

  18.10.2014 Utrikes

  Nästan 100 miljoner människor drabbades av katastrofer 2013 och klimatförändringen väntas bara förvärra situationen. För att lokalbefolkningen ska kunna återhämta sig effektivare måste hjälporganisationerna nu börja beakta lokala traditioner och kulturer i större utsträckning.

 • Från San Salvador till Replot

  12.08.2014 Samhälle

  Då Patricia Moliis kom till Finland från El Salvador för 17 år sedan fick hon en chock då hon förstod hur kall den finländska sommaren kan vara. Idag beskriver hon den finländska sommaren som ”mycket varierande”.

 • Den omätliga isländska sommarvyn

  29.07.2014 Samhälle

  Stefán Sturla Sigurjónsson har bott i Vasa i åtta år. Han älskar den finländska sommaren. Eftersom han inte är van vid fyra årstider uppskattar han var och en av dem.

 • Den vackra holländska himlen

  15.07.2014 Samhälle

  John Stolker från Groningen i Holland gillar de finländska somrarna. De är inte så heta som i Holland och det är inte lika stressigt som under det övriga året. Han trivs med den avslappnade atmosfären på sommaren.

 • Magisk sommar i Tadzjikistan

  08.07.2014 Samhälle

  Den finländska sommaren skulle gärna få vara både längre och varmare, tycker Natalia Pada, bosatt i Korsholm. Hon kommer ursprungligen från Tadzjikistan, som är en stat i Centralasien som gränsar till Afghanistan, Kina, Kirgizistan och Uzbekistan.

 • Torr och het sommar i Australien

  01.07.2014 Samhälle

  Australiensaren Paul Dunn från Melbourne kallar den finländska sommaren för den gröna sommaren. Han är van vid betydligt torrare och hetare sommarklimat, och njuter av våra måttliga temperaturer. I Radiohusets sommarserie träffar vi inflyttade finländare som jämför sitt hemlands somrar med den finska sommaren.

 • Sommar året om i Nigeria

  24.06.2014 Samhälle

  Olaniyi Makinde från Lagos i Nigeria ville skaffa sig en utbildning, och efter många om och men kom han till Vasa och Finland för cirka tio år sedan. Men trots att han kommer från Afrika tycker han att somrarna här är för varma, nu då han vant sig vid vårt klimat.

 • Överrumplade utlänningar åker in i bastun

  14.06.2014 Strömsö

  Vad händer om vi knallar in på en internationell konferens, bjuder utländska gäster att bada bastu och sedan släpar iväg med dem på stubinen?

 • Modiga nordbor prövar våra sommarevenemang

  12.06.2014 Pressmeddelanden

  En svensk sommar i Finland är tillbaka! Programmet där två modiga svenskar eller norrmän på stående fot får följa med programledare Jonathan Granbacka till Finland för att fira ett tokigt men trevligt veckoslut.

 • Tove Jansson läser noveller ur Lyssnerskan

  26.03.2014 Arkivet

  Suggestiva noveller om tristess och besatthet.

  I Tove Janssons novellsamling "Lyssnerskan" från 1971 finns starka och suggestiva noveller om tristess, besatthet och vår längtan efter vänskap, spänning, ömhet eller konst.

 • Den gustavianska tiden

  30.11.2006 Arkivet

  Perioden fick sitt namn efter Sveriges dåvarande kung.

  I det sena 1700-talet var den gustavianska stilen förhärskande i Sverige-Finland. Perioden fick sitt namn efter Sveriges dåvarande kung Gustav III.