Hoppa till huvudinnehåll

Irakkriget

 • USA:s ambassad i Irak uppmanar amerikanska medborgare att lämna landet

  03.01.2020 Utrikes

  USA har 5 000 soldater i Irak.

  USA:s ambassad i Irak uppmanar de amerikanska medborgarna att lämna landet omedelbart. Enligt premiärministern i Irak innebär USA:s stöt mot grannen Iran början på ett förödande krig i Irak.

 • Pianisten som älskas av diktatorer

  20.09.2017 Kultur och nöje

  Ljuv musik för någon, rena tortyren för någon annan.

  Musiken har ett egenvärde i sin skönhet. Men därtill har musiken använts för att tvinga eller leda oss till ett önskvärt beteende. Det har handlat om så vitt skilda syften som att få oss att känna trygghet i hissar, (där av namnet hissmusik) konsumera mera eller rentav få oss att strida tapprare.

 • Trump lovar ökad amerikansk kamp mot terrorismen i Afghanistan

  22.08.2017 Utrikes

  Presidentens nya strategi: Vi ska vinna över terrorismen.

  President Donald Trump gör inte allvar av sina löften under valkamp en om att dra tillbaka stödet till Afghanistan. Visserligen har det slösats pengar, men att lämna Afghanistan nu hotar öka terrorismen, motiverar Trump.

 • Obama förkortade straffet - visselblåsaren Manning släpps fri

  18.01.2017 Utrikes

  35 års fängelse blir sju år - Manning friges i maj.

  Den tidigare underrättelseanalytikern dömdes till 35 års fängelse för att ha läckt hundratusentals dokument till Wikileaks från USA:s krig i Irak och Afghanistan. Efter sju år i fängelse ska hon släppas fri i maj.

 • Dödsstraff hotar skytten i Fort Lauderdale

  08.01.2017 Utrikes

  Han borde inte ha gått fri, säger skyttens bror.

  Irakveteranen Esteban Santiago som sköt ihjäl fem personer på Fort Lauderdales flygplats kan dömas till döden, enligt amerikanska åklagare. Samtididigt undrar bland annat Santiagos bror varför han gick fri överhuvudtaget.

 • Hillary Clinton är en krigshök - sanning eller myt?

  31.10.2016 Utrikes

  Clinton är mer benägen att ty sig till maktmedel än Obama.

  Det är ingen vågad gissning att Hillary Clinton som president i många avseenden skulle gå i Barack Obamas fotspår - men kanske inte i fråga om utrikespolitik.

 • Tv-drabbning: Trump hyllade Putin, Clinton på defensiven

  08.09.2016 Utrikes

  Presidentkandidaterna svarade på säkerhetspolitiska frågor.

  Hillary Clintons e-posthärva och Donald Trumps hyllningar av Vladimir Putin var i fokus då de de ledande amerikanska presidentkandidaterna svarade på säkerhetspolitiska frågor i direktsändning i amerikansk tv.

 • Labourledaren Corbyn bad om ursäkt för Irakkriget

  06.07.2016 Utrikes

  Han säger att beslutet att invadera Irak var katastrofalt.

  Den nuvarande Labourledaren Jeremy Corbyn har å partiets vägnar bett om ursäkt för vad han betecknar som det katastrofala beslutet att inleda Irakkriget.

 • Utredning: Storbritannien gick med i Irakkriget på lösa grunder

  06.07.2016 Utrikes

  Sir John Chilcot presenterade sin utredning efter sju år.

  Storbritannien beslöt gå med i Irakkriget innan alla fredliga möjligheter till nedrustning hade uttömts, sade den brittiska utredaren Sir John Chilcot då han presenterade sin länge emotsedda utredning på onsdagen.

 • Bagdadattacken värsta terrordådet i Irak sedan 2003

  06.07.2016 Utrikes

  Över 250 dödades då självmordsbombare angrep fullsatt torg.

  I Irak har antalet offer efter helgens terrordåd i Bagdad stigit till över 250. Det gör attacken till det värsta enskilda terrordådet i landet sen USA:s invasionen år 2003.

 • Brittisk Irakrapport publiceras

  05.07.2016 Utrikes

  Viktiga samtal har mörkats.

  På onsdag publiceras den så kallade Chilcotrapporten i Storbritannien. Det är frågan om en bred utredning om Storbritanniens deltagande i Irakkriget och dåvarande premiärministern Tony Blairs roll i upptakten till kriget.

 • Angrepp mot sunnitiska moskéer i Irak hämnd för avrättning i Saudiarabien

  04.01.2016 Utrikes

  Våld befaras i flera länder efter avrättning av shialedare.

  Avrättningen av shiitisk ledare i Saudiarabien i helgen ökar spänningar mellan sunniter och shiiter. Bombdåd söder om Bagdad befaras bara vara början.

 • FN:s säkerhetsråd vill straffa för handel med terrorister

  18.12.2015 Utrikes

  IS drar in 80 miljoner i månaden genom oljehandel.

  FN:s säkerhetsråd har godkänt en resolution om sanktioner mot dem som bedriver handel med terrornätverket IS. Den som handlar med IS kan nu bland annat få sina tillgångar beslagtagna eller försättas i reseförbud.

 • Blair ber om ursäkt för misstag under Irakkriget

  25.10.2015 Utrikes

  Blair vidhåller ändå att det var rätt att "avlägsna" Saddam.

  CNN sänder på söndagen en intervju med Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair där Blair ber om ursäkt för en del misstag under invasionen av Irak. Men han vidhåller att det var rätt att "avlägsna" Saddam Hussein.

 • Angelinas familj tvingades lämna sitt hem i Irak

  14.10.2015 Västnyland

  Flera familjer lämnade sjuka barn efter sig.

  När Angelina Davinis sandaler gick sönder i leran, var den då sexåriga kurdiska flickan rädd för att bli lämnad av sin familj. Angelinas familj flydde i början av 1990-talet undan kriget i Irak. Under den fyra dagar långa flykten, som gick över höga och otillgängliga berg, tvingades flera familjer att fatta oerhört svåra beslut; att lämna sjuka och dödströtta barn efter sig för att försöka rädda de övriga i familjen.

 • "Jag önskar att min dotter kan sluta vara rädd"

  23.07.2015 Huvudstadsregionen

  Zaineb Alshara flydde sitt hemland Irak för dotterns skull.

  Zaineb Alshara flydde sitt hemland Irak för att ge sin dottern Jenna Alshara ett bättre liv. Efter att dottern vittnade ett barn dödas av en bomb har hon inte kunnat sova på grund av ständig fruktan för sitt liv.

 • När Nicky "Topper" Headon rockade kasbahn

  29.05.2015 Musik

  The Clash-trummisen fyller 60 år.

  De flesta kända låtar med The Clash skrevs antingen av Joe Strummer eller Mick Jones. Men Rock The Casbah var långt trummisen Topper Headons förtjänst.

 • Irak inledde offensiv mot IS i Anbar

  14.04.2015 Utrikes

  Irak får sina första F-16 stridsplan i sommar

  Irak kommer att få sina första moderna F-16 stridsplan från USA i sommar efter fördröjningar. Den utlovade offensiven i landets största provins Anbar har inletts med attack mot Ramadi.

 • Irak och Turkiet samarbetar mot IS

  26.12.2014 Utrikes

  Irak och Turkiet vill med förenade krafter bekämpa jihadiströrelsen Islamiska staten eller IS. Iraks premiärminister Haider al-Abadi träffade i går sin turkiske kollega Ahmet Davutoğlu i Ankara för att diskutera samarbetet mot jihadisterna.

 • Danmark sätter in F16-plan mot IS i Irak

  26.09.2014 Utrikes

  Danmark har beslutat att delta i flyganfallen mot Islamiska staten i Irak. Danmark skickar sju F16-plan till Irak. Samtidigt pågår en livlig debatt i det brittiska parlamentet om brittiskt deltagande i flyganfallen.

Sidor