Hoppa till huvudinnehåll

gymnastiklärare

 • Musiktest: Varifrån kommer Veronica Maggio och vad sjunger vår trubadur?

  03.05.2019 Kultur och nöje

  Svenska Yles musiktest!

  Svenska Yles musiktest! Testa dina pop/rockkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng!

 • Planerade klätterväggar blev säckstolar i nyrenoverade Lypa

  12.12.2016 Östnyland

  Besvikna röster berättar om planer på att engagera eleverna.

  Då renoveringen av Lyceiparkens skola i Borgå planerades, så pratades det om att ge eleverna mångsidiga möjligheter att röra på sig på rasterna. Besvikna röster berättar att det inte blev så.

 • Grundskolan goes MOVE – den sittande livsstilen behöver motvikt

  01.10.2016 Inrikes

  Barnens fysiska funktionsförmåga mäts nationellt

  - Det var jättemycket tyngre än jag trodde. Det gjorde ont i axlarna och sen orkade man inte med magmusklerna heller, säger Emma Johansson, femteklassare i Vindängens skola i Esbo, efter sit-up mätningen. Ändå orkade hon mycket bra.

 • Malena Holmström: Kullerbyttor och löprundor i läxa åt eleverna

  24.08.2016 X3M

  Varför prioriteras gymnastikundervisningen så lågt?

  Skolgymnastiken delar upp eleverna i två läger; de som kan och de som inte kan. Hör du till läger nummer två, då får du skylla dig själv och lida. Här finns ingen stödundervisning att få. Har du svårigheter med matematiken styks du medhårs och får stöd. Varför prioriteras gymnastikundervisningen så lågt då hälsa och motion är en resurs för resten av våra liv?

 • Sebastian Häggblom: "Lärare är det sista jag blir"

  02.06.2016 Östnyland

  Sebastian Häggblom har arbetat hela sitt liv med idrott.

  Idrotten har funnits med i Sebastian Häggbloms liv sedan barnsben. Han jobbat som rektor för Borgå folkhögskola och lärare i Sibbo.

 • Datorerna stör ungas motionerande

  09.02.2016 Östnyland

  Unga rör inte på sig tillräckligt.

  De ungas kondition försämras för varje år. Gymnastikläraren i Lovisa är oroad.

 • Tv-inspelning i träden

  08.10.2015 Kultur och nöje

  Så gjorde vi ett avsnitt i tv-serien Rivet ur arkivet.

  Varje dag görs det mängder av radio- och tv-program på Yle. Följ med och se hur vi gjorde tv-programmet Rivet ur arkivet. Programmet sänds i Yle Fem på fredag.

 • Elever rädda för smygfotografering i duschen

  06.10.2015 X3M

  Många elever undviker att duscha efter skolgymnastiken.

  Rädslan för att bli filmad och mobbad gör att många högstadieelever låter bli att duscha efter gymnastiken. Det här visar en ny undersökning som Sveriges radio genomfört.

 • Margitta glömmer aldrig Stafettkarnevalen 1961

  21.05.2015 Österbotten

  Den goda Stafettkarnevalsandan har hållit i sig genom åren.

  Pensionerade gymnastikläraren Margitta Backman i Jakobstad har deltagit i Stafettkarnevalen många gånger. Men i den allra första upplagan av karnevalen sprang hon själv.

 • "Skolgympan har oförtjänt dåligt rykte"

  11.05.2015 Österbotten

  Vi sammanfattar och avslutar #gillagympan.

  Skolgymnastiken borde förbättras. Så kan man sammanfatta de kommentarer som kom när vi efterlyste erfarenheter av och åsikter om gympan. Men kanske den har oförtjänt dåligt rykte? Mycket har gått framåt under 2000-talet.

 • ”Alla borde få gilla gymnastik”

  04.05.2015 Yle Fem

  Skolgymnastiken bör ge alternativ och utmana.

  Vad är viktigare; att vara bäst på gymnastiklektionerna eller att lära sig motion för livet? Den frågan brottas gymnastiklärare ständigt med.

 • Alla hejar på varann på gympan

  28.04.2015 Österbotten

  Gympan är mångsidig och sällan blodigt allvar

  Eleverna får också leka och vara rätt barnsliga på skolgymnastiken i dag. Åtminstone verkar elever i Donnerska skolan i Karleby uppskatta att gympan är mångsidig och sällan blodigt allvar.

 • Tyck till om skolgymnastiken!

  26.04.2015 Österbotten

  Vi vill höra dina erfarenheter av gympan.

  Yle Österbotten granskar gymnastikundervisningen och vi vill gärna höra dina tankar om den. Hur upplever du gymnastikundervisningen i skolan? Läs andras upplevelser och berätta själv!

 • Bilder om gott och ont

  28.01.2015 Kultur och nöje

  Rumänsk redskapsgymnastik hänförde konstnären Salla Tykkä 2004. I sitt verk Giant undersöker hon frågor om frihet och om våra visuella minnen. Vilken är relationen mellan ett politiskt system och de människor det fostrar fram?

 • Skolgymnastiken – favoritämne och hatobjekt

  25.11.2014 Sport

  - Om ni skulle ge ett skolvitsord, hur roligt var det med redskapsgymnastik idag, frågar gymnastikläraren Heidi Strandvall. – Fyra, hörs det från åttondeklassisterna. Skolgymnastikens mål och innehåll debatteras – igen.

 • Vad minns du av den älskade skolgymnastiken?

  21.11.2014 Sport

  "Det bästa skolämnet". "Blev alltid vald som sista". "Det var alltid dans". "Det var det enda jag var bra på". "Jag fick trauman av skolgymnastiken". Dela med dig av dina minnen från skolgymnastiken!

 • Stranius: Slopa skolgymnastikens könsindelning

  18.06.2014 Huvudstadsregionen

  Helsingforselever borde delas in enligt nivå och inte kön på gymnastiktimmarna – det anser fullmäktigeledamot Leo Stranius (De gröna). I en motion till stadsfullmäktige vill Stranius att rekommendationen om att flickor och pojkar i grundskolan ska ha gymnastiktimmar skilt slopas.