Hoppa till huvudinnehåll

smittskydd

 • Slutet på hivepidemin? Överföring av hiv kan stoppas med mediciner, visar forskning: "Innebär att smittorisken inte längre finns"

  03.05.2019 Inrikes

  Antiretrovirala mediciner förhindrar hivsmitta.

  Mediciner kan stoppa överföringen av hiv, visar en omfattande studie som publiceras i den brittiska medicinska tidsskriften The Lancet. "Det här är lysande" säger en av forskarna bakom studien.

 • Chef vid EU:s smittskyddsmyndighet utreds för mobbning

  24.10.2017 Utrikes

  Fler än tio anställda har anmält chefen för trakasserier.

  Fler än tio anställda har anmält chefen, som sägs ha mobbat personal i flera år vid myndigheten i Sverige. En särskild utredare skickas nu av EU-kommissionen för att granska fallet.

 • Påven: Kan man kalla Trump kristen?

  18.02.2016 Utrikes

  Påven Franciskus besökte gränsen mellan USA och Mexiko.

  Påven Franciskus har talat inför en stor människosamling vid gränsen mellan USA och Mexiko . Påven frågade sig om man kan kalla Donald Trump kristen - om Trumps uttalanden om immigranter stämmer. Dessutom antydde påven att inställningen till preventivmedel kan mildras då det gäller risken för zikasmitta.

 • WHO larmar: Zikaviruset hotar smitta miljoner

  28.01.2016 Utrikes

  Spridningen är explosionsartad och larmnivån är extremt hög.

  Världshälsoorganisationen WHO samlas till krismöte på måndagen för att ta ställning till om zikaepidemin ska klassas som en internationell hälsokris.

 • Ingen anginaepidemi i Gerby

  13.01.2016 Österbotten

  Jullovet avbröt spridningen.

  Gerby skola ser ut att ha klarat sig undan en anginaepidemi. Rektor Fredrik Sundell säger att jullovet kom passligt. Också barnen på Björkdungens daghem verkar klara sig.

 • Vaccinmotståndet får konsekvenser - också hos oss vaccineras färre barn

  14.04.2015 Inrikes

  Finns det skäl att vara orolig över vaccinmotståndet?

  En viss nedåtgående trend kan skönjas i vaccineringen av småbarn i Finland. Andelen barn som vaccineras har sjunkit speciellt när det gäller mässling, rotavirus och pneumokocker.

 • WHO godkänner snabbtest för ebola

  20.02.2015 Utrikes

  Världshälsoorganisationen WHO har godkänt det första snabbtestet för ebola. Det är ett möjligt genombrott i kampen mot ebolaepidemin som skördat 10 000 liv i Västafrika.

 • Forskare jagar svar på ebolamysterier

  04.11.2014 Utrikes

  Det finns fortfarande obesvarade frågor om ebolaviruset, sade vetenskapsmän under ett seminarium vid expertorganisationen Institute of Medicine i USA:s huvudstad Washington i går. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

 • HNS: Patienten lider inte av ebola

  31.10.2014 Inrikes

  Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS informerade att det misstänkta ebolafallet som kom in till infektionsavdelningen vid Mejlans sjukhus i Helsingfors på torsdag kväll inte lider av ebola enligt de preliminära provresultaten. Patienten lider troligtvis av malaria.

 • Misstänkta ebolafallet: Patienten mår bra

  30.10.2014 Inrikes

  Patienten som togs in på infektionsavdelningen vid Mejlans sjukhus i Helsingfors på torsdagskvällen och som misstänks ha ebola mår enligt HNS bra. Sannolikheten för att mannen har ebola anses mycket liten. Det första testresultatet kommer i eftermiddag.

 • Ebola-karantänen hett samtalsämne i USA

  28.10.2014 Utrikes

  USA:s smittskyddsmyndighet CDC har nu utfärdat nya riktlinjer där hjälparbetare som återvänder från eboladrabbade länder inte automatiskt skulle tvingas i karantän. Delstaterna behöver inte följa riktlinjerna och den heta debatten går vidare.

 • Centralsjukhusen väl förberedda för fall av ebola

  24.10.2014 Österbotten

  Det är mer sannolikt att få fullpott på lotto än att smittas av ebola i Finland. Det säger infektionsläkare Marko Rahkonen på Mellersta Österbottens Centralsjukhus i Karleby. På torsdagen demonstrerade sjukhuset hur en skyddsdräkt mot ebola fungerar.

 • Döda människor överallt – en horribel situation

  22.10.2014 Samhälle

  Läkaren Stefan Liljegrens senaste uppdrag i Liberia var mycket värre än hans tidigare uppdrag för Läkare utan gränser. "Det låg döda människor utanför vårt sjukhus, det satt döda människor i stolar och i bilar. Och det låg döda människor i tältet som vi hade byggt upp. Det var en horribel situation, mycket otäck.”

 • EU-länderna oense om ebolakontroller

  16.10.2014 Utrikes

  EU-länderna har inte enats om obligatoriska kontroller av flygresenärer som anländer till Europa från de eboladrabbade länderna i västra Afrika. Det blev klart vid hälsovårdsministrarnas möte i Bryssel i dag.

 • Ebolasköterska fick flyga - trots feber

  16.10.2014 Utrikes

  En av de amerikanska sjuksköterskor som diagnostiserats med ebola tilläts att flyga, trots att hon hade feber. Det är det senaste i raden avslöjanden om bristerna i den amerikanska smittskyddsberedskapen. President Obama lovar krafttag.

 • Sjukvårdschef: Oroa dig inte för ebola

  16.10.2014 Österbotten

  Nyheterna om ebola duggar tätt. Men vi behöver inte vara oroliga för att sjukdomen ska sprida sig i Finland. Det säger klinikgruppschef Maija Räsänen på Vasa centralsjukhus.

 • ”Jag är inte rädd för ebola”

  08.10.2014 Samhälle

  De senaste fem veckorna har Tiina Saarikoski vistats på ett av världens för tillfället farligaste ställen, mitt i det eboladrabbade Kenema i Sierra Leone. Hon är rådgivare för hälsovården och åkte ner för att jobba på Röda Korsets vårdcentral för ebolasmittade.

 • Strejk på ebolasjukhus i Liberia

  02.09.2014 Utrikes

  Sjuksköterskorna på Liberias största sjukhus strejkar i protest mot bristfällig skyddsutrustning mot ebola.

 • Läkare utan gränser: Ebola utom kontroll

  20.06.2014 Utrikes

  Det kommer nya larmrapporter om det pågående utbrottet av den dödliga virussjukdomen ebola i Västafrika. Läkare utan gränser anser att de drabbade ländernas regeringar inte insett situationens allvar.