Hoppa till huvudinnehåll

jämförelse

 • Svenskspråkiga gymnasier från Åbo och Kotka toppar färsk jämförelse

  01.06.2019 Inrikes

  Åtta svenskspråkiga gymnasier bland de tio bästa.

  Svenskspråkiga skolor toppar STT:s gymnasiejämförelse. Katedralskolan i Åbo var bäst då man jämförde i stora gymnasier och Kotka svenska samskola var etta bland de små skolorna.

 • Medelinkomsttagare beskattas hårt i Finland: “Sänker man skatterna måste man också minska förmånerna”

  28.02.2019 Inrikes

  I övriga Norden har invånarna mer pengar kvar i handen.

  En jämförelse mellan de nordiska länderna visar att personer som bor i Finland har mindre pengar kvar att leva på efter skatter och nödvändiga utgifter än sina svenska, norska och danska grannar. Men Finland har andra fördelar, säger professor i ekonomi Markus Jäntti.

 • Kristinestadsstudenter siktade på topp 50 – kom etta i FNB:s jämförelse

  05.12.2017 Inrikes

  Sju svenska gymnasier finns bland i tio i topp.

  De åtta abiturienter som blev studenter vid Kristinestads gymnasium i år hade sett en gymnasierankning och ställt som mål att komma bland de 50 bästa.

 • Estland gick förbi Finland i Pisa och satsar nu på lärarlönerna

  26.03.2017 Utrikes

  Skoldisciplinen skiljer Estland från Finland och Sverige.

  Finland fick se sig passerat av Estland i den senaste Pisajämförelsen och Estland hyllas nu för att ha den bästa skolan i Europa. Ett stort problem för Estland har varit ett svagt intresse för läraryrket, men det ska botas med rejält höjda lärarlöner.

 • Trafiken bekymrar och biblioteken gläder Karlebyborna

  14.11.2016 Österbotten

  Karlebyborna tycker ändå om stadens tjänster.

  Karlebyborna upplever fortfarande att staden tjänster är bra, även om man kan märka en liten försämring. Framför allt är det trafiken och vården som skapar missnöje.

 • Hjälp oss att granska priset på skolfoto

  08.09.2016 Samhälle

  Hur mycket varierar priset på skolfotografierna?

  Priset på skolfotografierna kan variera beroende på företag och ort. Samma företag kan till och med ta olika betalt i olika skolor. Hur mycket kan priset kasta och vem betalar mest?

 • Två av tre kommunpampar är män

  08.03.2016 Inrikes

  Aningen mer jämställt i Svenskfinland än i hela landet.

  Lappträsk i Östra Nyland och Geta på Åland är de enda kommuner i Svenskfinland som har kvinnor på de tre topposterna. I allmänhet är det dock klart män som styr kommunerna, visar Kommuntorgets utredning.

 • Bästa livskvaliteten i Wien - Helsingfors tredje säkrast

  24.02.2016 Utrikes

  Konsultbolaget Mercer utreder årligen världens bästa städer.

  Österrikes huvudstad erbjuder den bästa livskvaliteten år 2016, visar konsultbolaget Mercers årliga jämförelse. Helsingfors kommer på trettionde plats men betecknas som tredje säkrast.

 • Höginkomsttagare beskattas hårdare i Finland

  26.11.2015 Inrikes

  Låginkomsttagare har liknande skatteprocent i hela Europa.

  Finland har skärpt beskattningen av löneinkomster tre år i följd, visar en internationell jämförelse som Skattebetalarnas centralförbund har gjort.

 • Helsingfors universitet bland de 100 bästa i världen

  15.09.2015 Inrikes

  På 96:e plats i den årliga QS-universitetsjämförelsen.

  Helsingfors universitet är ett av de hundra bästa universiteten i världen. I den årliga QS-universitetsjämförelsen placerade sig universitetet den här gången på en 96:e plats.

 • Långt ifrån jämställt i nyheterna

  26.08.2015 Samhälle

  Män och kvinnor representeras inte i samma utsträckning.

  Män förekommer oftare i nyheterna än vad kvinnor gör. Systemutvecklaren Olga Stern byggde en jämställdhetsräkare för att se hur stora skillnaderna var.

 • Eurostat: Finlands unga är Europas minst marginaliserade

  13.08.2015 Inrikes

  Dessutom är 16–24-åringarna näst nöjdast med livet överlag.

  Finländska ungdomar under 16 år är minst utsatta för fattigdom och marginalisering i hela Europa, enligt Eurostat. Dessutom placerar sig 16–24-åringarna i Finland på andraplats i jämförelsen över hur nöjd man är med livet i allmänhet.

 • Bloomberg listar OP som Europas starkaste bank

  31.07.2015 Inrikes

  Enda europeiska banken inom topp 10.

  Den finländska OP-banken placerar sig på åttonde plats på nyhetsbyrån Bloombergs lista över världens mest prestationsdugliga banker. Hang Seng Bank från Hong Kong är nummer ett.

 • Frustration över gymnasierankingen

  26.05.2015 Debatt

  Bob Karlsson: "Man blir lite uppgiven över rankingarna."

  Rankinglistorna på landets bästa gymnasier irriterar skolfolket. Jag skulle inte lägga mycket värde på de här listorna, säger Bob Karlsson på Utbildningsstyrelsen.

 • Kolla hur gymnasierna klarade studentexamen

  25.05.2015 Inrikes

  Helsingforsgymnasiet Lärkan var bäst bland de svenska.

  Lärkan klarade sig igen bäst bland de svenskspråkiga gymnasierna. Här kan du se hur landets alla gymnasier klarade studentexamen.

 • Vasa en av de livskraftigaste städerna

  22.01.2015 Österbotten

  Vasa är en av de livskraftigaste städerna i Finland. Enligt en ny utredning kommer Vasa på en fjärde plats efter huvudstadsregionen och Tammerfors. Vasa är den enda staden som placerar sig bland de fem bästa både vad gäller livskraft och förmåga att anpassa sig till förändring.

 • Tysk skola: Med Finland som förebild

  25.11.2014 Utrikes

  Resultatet slog ner som en bomb. När den första Pisa-studien presenterades var det många i Tyskland som inte kunde tro sina ögon. Skoljämförelsen visade nämligen att de tyska eleverna låg långt bakom till exempel eleverna i Finland. Efter Pisa-chocken år 2000 har mycket gjorts för att förbättra den tyska skolan.

 • 200 euro mer för sopor i Pargas än i Borgå – stora prisskillnader i skärgården

  14.07.2014 Fixa skärgården

  Nästan dubbelt dyrare.

  I Pargas skärgård är avfallshanteringen nästan dubbelt dyrare än i Borgå skärgård. Också på andra håll i Svenskfinland är prisskillnaderna stora, visar Yle Nyheters jämförelse. Det är framför allt långa transportsträckor som saltar avfallsräkningen.

 • Karis-Billnäs bäst i studentexamen i Västnyland

  26.05.2014 Västnyland

  Studenterna vid Karis-Billnäs gymnasium klarade sig bäst i vårens studentexamen om man jämför de västnyländska gymnasierna med varandra. Uppgifterna kommer från studentexamensnämnden.

 • Så klarade sig ditt gymnasium i studentexamen

  24.05.2014 Inrikes

  Bästa resultaten i huvudstadsregionen.

  Flera svenskspråkiga gymnasier gjorde betydligt bättre ifrån sig än i fjol. De bästa resultaten i studentexamen är fortfarande i huvudstadsregionen. Se den kompletta listan!

Sidor