Hoppa till huvudinnehåll

Crohns sjukdom

 • Tony Eklund väntar på sin tredje organtransplantation: "Vi sku ha en ny lever här, att du sku bara måst hopp i taxin"

  02.06.2019 Östnyland

  Eklund är en aktiv pensionär från Hammars i Borgå.

  Organtransplantation är den enda behandling som fungerar vid vissa fall av kroniska sjukdomar. Tony Eklund lider av kroniska inflammationer i tarmarna och gallvägarna. Han väntar på sin tredje levertransplantation.

 • 25 år och utan tjocktarm - Nico har alltid koll på var toaletterna finns

  22.04.2018 X3M

  Han har gått igenom åtta operationer och haft stomipåse.

  När Nico Kuusimurto var 17 år blev han diagnostiserad med tarmsjukdomen colitis ulcerosa och sedan Crohns sjukdom. Efter det har han gått igenom åtta operationer och även haft stomipåse. Nu är han äntligen symtomfri.

 • Blodigt bajs – när blir det farligt?

  19.11.2015 Hälsa

  Magdoktorn ger fyra varningstecken att hålla utkik efter.

  Den som upptäcker blod i avföringen borde gå till läkaren för vidare undersökningar. Det säger [link:http://svenska.yle.fi/profiler/herman-von-numers;gastroenterologen Herman von Numers;standard;]. I värsta fall kan det vara ett tecken på cancer i ändtarmen eller tjocktarmen – den vanligaste cancertypen hos finländarna, om man räknar ihop både kvinnor och män.

 • Magont hos barn – när ska man vara orolig?

  25.09.2015 Hälsa

  Oftast är magont ofarligt hos barn – det här är undantagen.

  Magont är en vanlig barnåkomma, men hur mycket smärta kan man avfärda med att “det hör till att barn har ont i magen” och när behöver man vara orolig? Barnläkare Erik Qvist berättar om de vanligaste orsakerna till magont hos barn.