Hoppa till huvudinnehåll

Irakiska Kurdistan

 • Kurderna anklagar irakiska armén för anfall mot oljeledningar

  24.10.2017 Utrikes

  Irak har koncentrerat styrkor nära kurdiska oljeledningar.

  Den självstyrda kurdiska regionen i Irak anklagar regeringsstyrkor för att ha angripit en kurdisk oljeledning nära den syriska gränsen.

 • Promenadseger för irakiska regeringsstyrkor i Kirkuk - hårt bakslag för Barzani

  17.10.2017 Utrikes

  Kurdistans inrikespolitiska konflikter ledde till nederlag?

  Den omtvistade oljestaden Kirkuk kontrolleras nu av irakiska regeringsstyrkor och shiamilis. Drygt tre veckor efter folkomröstningen om Kurdistans självständighet verkar omröstningen ha slagit tillbaka mot kurderna själva.

 • Irakiska styrkor avancerar mot Kirkuk - risk för nytt inbördeskrig i Irak

  16.10.2017 Utrikes

  Artillerield mellan irakiska och kurdiska styrkor.

  Irakiska styrkor avancerar mot den omstridda oljestaden Kirkuk i norra Irak. De har intagit den viktiga militärbasen K 1, ett kraftverk och ett industriområde i närheten av Kirkuk, uppger militärkällor.

 • Kurderna vägrar ge vika för Iraks krav i Kirkuk

  15.10.2017 Utrikes

  Tidsfristen för när kurderna ska lämna Kirkuk har förlängts.

  Iraks president har träffat de irakiska kurdernas president i ett sista försök för att stoppa ett eventuellt inbördeskrig. Bagdad har förlängt tidsfristen för kurderna att lämna Kirkuk till klockan två på natten.

 • Nytt inbördeskrig på väg i norra Irak?

  13.10.2017 Utrikes

  Irakiska regeringen vill återta Kirkuk från kurderna.

  Från norra Irak rapporteras just nu om krigsupptrappning mellan irakiska och kurdiska styrkor kring oljestaden Kirkuk. Det befaras ett nytt krig om den omstridda provinsen.

 • Utegångsförbud och militärövningar när Irakiska Kurdistan inleder rösträkningen

  25.09.2017 Utrikes

  Turkiet hotar strypa Irakiska Kurdistans oljeexport.

  En stor andel kurder tog sig till valurnorna på måndagen för att rösta om ett självständigt Kurdistan i norra Irak, trots omvärldens hot om åtgärder. Resultatet väntas bli ett tydligt ja till självständighet.

 • Nytt steg mot kurdisk stat – eller så inte

  22.09.2017 Utrikes

  Folkomröstning i Irakiska Kurdistan på måndag.

  Kurderna i Irak försöker sätta fart på sitt långvariga projekt om en självständig kurdisk stat genom att ordna en folkomröstning.

 • USA uppmanar Iraks kurder att återkalla folkomröstning om självständighet

  16.09.2017 Utrikes

  Omröstningen skulle rucka på stabiliteten, enligt USA.

  Vita huset har kommit med en sträng uppmaning till de irakiska kurderna om att återkalla folkomröstningen om självständighet. Kurderna planerar en folkomröstning den 25 september. Också FN vädjar till kurderna att inte ordna en folkomröstning.

 • Irakiska Kurdistan röstar om självständighet

  07.06.2017 Utrikes

  Folkomröstningen ordnas 25 september i år.

  Irakiska Kurdistan kommer i höst att hålla en folkomröstning om självständighet, meddelar irakiska Kurdistans president Masoud Barzanis assistent. Folkomröstningen ordnas den 25 september.

 • Strider mellan kurdiska och yazidiska miliser i norra Irak

  03.03.2017 Utrikes

  Dödliga strider kring byar nära yazidiska staden Sinjar.

  Strider rapporteras ha brutit ut mellan kurdiska och yazidiska miliser nära staden Sinjar. Det är oklart varför styrkorna drabbade samman, men de grupper som miliserna lyder under är fientligt inställda till varandra.

 • Försvarsutskottet: Vi ger kurderna tillräcklig hjälp

  28.09.2016 Inrikes

  Politikerna vill inte öka risken i Irak.

  Det råder stor politisk enighet i riksdagen om att Finland nu gör tillräckligt i kampen mot IS. Försvarsutskottets medlemmar vill inte gå in kraftigare för att hjälpa de kurdiska Peshmerga-soldaterna. Läs också om hur finländare kan vara nära fronten i Mosul.

 • Irakiska kurder rycker fam mot IS-kontrollerade Mosul

  14.08.2016 Utrikes

  Kurderna säger sig ha intagit elva byar under söndagen.

  Kurdiska styrkor i norra Irak rycker fram mot landets näst största stad Mosul som kontrolleras av terroristgruppen IS. Peshmergastyrkor från irakiska Kurdistan säger sig ha intagit 11 byar ett fyrtiotal kilometer sydost om miljonstaden.

 • Journalister dokumenterade grymheter i irakiska Kurdistan - ”Det är det här irakierna flyr ifrån”

  26.04.2016 Utrikes

  IS för en systematisk hjärntvättningskampanj mot barn.

  IS för en systematisk hjärntvättningskampanj mot yazidiska barn i Irak, säger två undersökande journalister som nyligen har återvänt från irakiska Kurdistan. Brott mot barnens rättigheter skulle enligt dem förtjäna mer uppmärksamhet.

 • Kurderna återtog Sinjar

  13.11.2015 Utrikes

  Amerikanskledda koalitionen stöder offensiven.

  Kurdiska peshmergakrigare har hissat den kurdiska flaggan i staden Sinjar, och IS uppges ha dragit sig tillbaka från delar av staden.

 • Den irakiska staten dog med IS

  15.10.2015 Utrikes

  Expert: Irak blir troligen aldrig mer en enad stat.

  Den irakiska nationalstaten har fallit samman under Islamiska statens framfart, säger Irak-experten Gareth Stansfield. Landet och dess folkgrupper är mer splittrade än någonsin tidigare, och det finns knappast någon som ens vill ena landet längre.

 • "Vi kommer att bränna ditt hjärta"

  13.03.2015 Utrikes

  Över två miljoner irakier har drivits från sina hem sedan IS inledde sin offensiv. Största delen har flytt till Kurdistan i norra Irak. Svenska Yles utsände Song-Hak Ra har träffat djupt traumatiserade flyktingar som vittnar om ofattbar grymhet under IS styre.

 • Kurder överens med Bagdad om omstridd olja

  02.12.2014 Utrikes

  Iraks regering har nått en överenskommelse med det autonoma Kurdistan om omstridda oljetillgångar och budgetmedel som har tärt på relationerna mellan parterna.

 • Kraftig bilbomb kräver flera dödsoffer i Erbil i norra Irak

  19.11.2014 Utrikes

  En självmordsattack i centrum av staden Erbil i irakiska kurdistan har krävt åtminstone fyra dödsoffer.

 • Tyskland diskuterar historisk vapenhjälp

  01.09.2014 Utrikes

  Det efterkrigstida Tyskland står inför en stor kursändring inom utrikespolitiken. Landet står i beråd att leverera en stor mängd vapen till kurderna i norra Irak, för att stärka dem i kampen mot terrorgruppen IS. Beslutet är redan fattat, men idag på årsdagen av det tyska anfallet mot Polen i det andra världskriget, var vapenhjälpen uppe till diskussion i den tyska förbundsdagen.

 • Bara ett enat Irak kan bekämpa islamisterna

  19.08.2014 Utrikes

  Krisen i Irak hotar att splittra landet permanent enligt etniska gränser, menar experter Svenska Yle har talat med. De är ändå eniga om att irakierna ännu kan rädda landet. Nyckeln för kampen mot terrorgruppen IS är försoning, då Iraks framtid hänger på landets minoriteter.

Sidor