Hoppa till huvudinnehåll

åkrar

 • Joel Rappe har snart ett år som bonde på heltid bakom sig: "En stor omställning från lönearbete"

  17.08.2019 Västnyland

  Tenalabon blev jordbrukare via generationsväxling.

  30-åriga Joel Rappe är bonde på heltid efter att han vid årsskiftet tog över sina föräldrars gård i Olsböle i Tenala. Politiken har alltid intresserat och nu reser han runt i Europa för att göra jordbruket mera attraktivt för unga.

 • Pyttisodlare: Mina jordgubbsplantor har inte mått så här dåligt på över 30 år

  05.06.2018 Östnyland

  Rune Drockila förutspår brist på jordgubbar i år.

  Rune Drockila som odlar jordgubbar i Pyttis förutspår att det blir brist på bär i år. Därför lönar det sig att vara ute i god tid om man vill fylla frysen till vintern.

 • Tjälen växer inte längre – för tidigt att säga något om vårbruket

  05.04.2018 Österbotten

  Vind och sol finns på Christer Finnes önskelista.

  På Christer Finnes stubbåker i Solf i Korsholm är tjälen just nu knappt 30 centimeter djup, det är samma läge som för en knapp vecka sedan och ganska normalt om man jämför med tidigare år.

 • Utebliven tjäle och dåligt utsäde hotar vårsådden

  19.01.2018 Östnyland

  En kall månad återstår av vintern - ser inte lovande ut.

  Efter sju sorger och åtta bedrövelser väntar de östnyländska jordbrukarna nu på följande smäll. Vårbruket kan bli ett knepigare kapitel än normalt på grund av utebliven tjäle. Den säd som skördades i höstas kanske inte heller duger som utsäde.

 • Plaskblöta åkrar i Västankvarn - normal vinter kan rädda jorden

  12.10.2017 Västnyland

  Över tio hektar åkermark är översvämmade.

  Över tio hektar åker är under vatten på Västankvarn gård i Ingå. 120 millimeter regn har fallit över gården i oktober och gör det omöjligt att arbeta på åkrarna just nu.

 • Erosionen är betydande på Sibboåkrar

  05.10.2016 Östnyland

  Sibbo har den största vattenerosionen i Östnyland.

  Åkrar i Sibbo har den största vattenerosionen i Östnyland. Sibboåkrarna förlorar dubbelt mer jord än finländska åkrar i medeltal. Jordbrukarna i Östnyland har försökt hindra erosionen med till exempel skyddszoner intill vattendrag.

 • Kampen mot jättelokan fortsätter i Hindsby

  07.07.2016 Östnyland

  I augusti blir det troligtvis talko igen.

  Den giftiga växten har spridit sig längs åkerkanten i Hindsby i Sibbo. I augusti blir det troligtvis talko för att bekämpa jättelokan igen.

 • Vårsådden har kommit igång - och blåbären blommar

  10.05.2016 Inrikes

  Nu växer allt fint efter regnig april månad.

  Regnen i april och de kyliga nätterna gjorde att åkrarna hölls våta men under maj månad har de torkat och vårsådden har kommit igång. Våren tar stora kliv framåt och också blåbären blommar.

 • Borgåbonden litar på att vintern blir fin

  08.12.2015 Östnyland

  Åkrarna kan ta stryk av senhöstens regn.

  Åkrarna kan ta stryk av det varma och regniga vädret i november och början av december. Men jordbrukare Erik Oljemark i Borgå litar på att en ordentlig vinter reder upp eventuella problem.

 • Blötan försenar vårbruket i Oravais och norrut

  20.05.2015 Österbotten

  Våta åkrar i norr - torrare i söder

  Det är vått på åkrarna i Österbotten. Åtminstone från Oravais och norrut. Det kan Johan Backlund vittna om. Men än har han inte drabbats av panik.

 • Vind och kyla kan bränna åkrarna

  22.03.2015 Inrikes

  Rikligt med snö kan dock skydda grödorna då kylan kommer.

  Om det nu är meningen att det igen ska bli kallt väder får det gärna komma rikligt med snö, säger växtodlingsrådgivare Anders B. Abrahamsson vid Finska Hushållningssällskapet.

 • Skörden far illa i blötan

  27.08.2014 Inrikes

  De ovanligt häftiga augustiregnen har ställt till det för många spannmålsodlare. Om regnen fortsätter kan det bli mycket ojämn kvalitet på skörden.

 • Dags att plocka flyghavre

  07.07.2014 Östnyland

  Nu börjar flyghavren igen sticka upp sina vippor i odlingarna. De ska bort!

 • Skralt med nypotatis i år

  17.06.2014 Åboland

  På grund av en kall period i maj ser det dåligt ut med potatisskörden i år. Nypotatisarna räcker med nöd och näppe över midsommaren, berättar Dick Blomberg som odlar potatis i Nagu.

 • Markägare fyllde bäckfåra utan lov

  17.06.2014 Västnyland

  En jordbrukare i Sjundeå har fyllt Forsbackabäckens fåra med jordmassor som innehåller bland annat betongbitar. Det är förbjudet att förstöra en naturlig bäckfåra och därför kräver miljö- och byggnadsnämnden att bäcken återställs.

 • Finland behöver mera åkrar

  02.04.2014 Inrikes

  Finland behöver upp till 400 000 hektar utländsk åkermark för att täcka det inhemska livsmedelsbehovet, säger professor Pekka Kauppi vid Helsingfors universitet. Kauppi säger att Finland till exempel kunde hjälpa Ukraina och samtidigt trygga sin egen livsmedelsförsörjning.

 • Åkrarna i Linnusperä blir bostadsområde

  27.02.2014 Österbotten

  Planeringen av ett småhusområde i Linnusperä i Karleby inleds. Stadsplaneändringen har gått igenom och det innebär att åkrarna kan bli bostadsområde.

 • Hon värnar om den historiska kulturmiljön

  23.02.2014 Österbotten

  Kulturmiljön, som består av byggnader, åkrar och ängar, är värdefullt. I sitt arbete som byggnadsantikvarie har Ruusa Viljanen Rossi gjort en kulturmiljöinventering av Smedsby som kommer att fungera som underlag när Korsholm kommun gör upp ny delgeneralplan.

 • Vattnet fortsätter att stiga i älvarna och åarna

  27.12.2013 Österbotten

  Vattnet fortsätter att stiga i de österbottniska älvarna. Läget påminner om en normal våröversvämning, uppger Kim Klemola på NTM-centralen.

 • Vatten på åkrar i Österbotten

  26.12.2013 Österbotten

  Vattnet stiger fortfarande i flera åar i Österbotten och väntas nå toppen under den här veckan, uppger Miljöcentralen. I sjöarna väntas toppen nås under veckoslutet eller början av januari.

Sidor