Hoppa till huvudinnehåll

spelmän

 • Fritt fram att spela musik på Borgås gator – så länge du har skjortan på

  16.05.2018 Östnyland

  Spontan akustisk gatumusik kräver inga lov.

  Vem som helst får vara gatumusiker i Borgå, säger staden och polisen. Så länge musiken inte stör någon får du sitta och tralla i fred. Men gärna så det passar in i atmosfären, säger Köpmannaföreningen i Gamla stan.

 • Fioler, dragspel och knätofsar i Lovisa

  01.07.2016 Östnyland

  Finlandssvensk spelmansstämma första veckoslutet i juli.

  Det blir finlandssvensk spelmansstämma i Lovisa första veckoslutet i juli. Maria Kalaniemi spelar på huvudfesten på söndag.

 • "Vi äro musikanter allt i från Sibbo kommun"

  10.12.2015 Östnyland

  Borgbyelever lärde sig ringlekar.

  Borgby skolas elever i Sibbo lärde sig ringlekar i Lilla Villan.

 • Om en låt publiceras på nätet, men ingen klickar på den – finns den då?

  18.09.2015 Musik

  Ödesmatchen internet vs. musikindustrin.

  Ödesmatchen internet vs. musikindustrin.

 • Alfred Backas Förbudstiidin på Danslistan

  28.08.2015 Kultur och nöje

  Alfred Backa debuterar på Danslistan

  Komikern Alfred Backa har stått på många scener och nu debuterar han också på Vegas Danslista. Backa utmanar dansvännerna med låten Förbudstiidin från nya albumet Komitragik. Som uppbackning har han Vörå Spelmansklubb.

 • "Spelmän trivs bäst i buskarna"

  07.08.2015 Åboland

  Fina Spelmän stämmer upp i Pargas.

  Spelmansevenemanget Fina Spelmän går av stapeln i Pargas under veckoslutet. Nilsby spelmän utlovar vilda jam och mycket spelglädje.

 • Nils Landgren spelar i Schaumansalen

  09.06.2015 Österbotten

  Nils Landgren är huvudartist på JMAP-festivalen i Jakobstad.

  Trombonisten, sångaren och världsartisten Nils Landgren blir en av huvudartisterna på JMAP-festivalen i Jakobstad i oktober. Funk av aldrig skådat like utlovas.

 • Lovisa spelmanslag - spelglädje i fyrtio år

  30.01.2015 Östnyland

  Det var Åke Grandell som tog initiativet till Lovisa spelmanslag. I januari 2015 firar spelmanslaget sina 40 år.

 • Fernandoz först ut som etta

  22.08.2014 Kultur och nöje

  Värmländska dansbandet Fernandoz gör en riktigt storstilad comeback på Danslistan. I tiderna gjorde de rekord på Vegalistan med låten En helt ny dag. Nu blev det igen röster som räckte till första plats på höstens första Danslista.

 • Nilsby spelmän har en hel del på gång

  19.08.2014 Åboland

  En ny cd har sett världens ljus aldeles inför årets spelmansevenemang Wiinit Pelimannit och i höst åker Nilsbyspelmännen till Brasilien!

 • Fint resultat för Kaustby folkmusikfestival

  14.07.2014 Österbotten

  Besökarantalet på Kaustby folkmusikfestival ökade från föregående år. Man sålde drygt 14 500 biljetter och sammanlagt besöktes festivalen av över 38 000 personer

 • Klas Nyström utsedd till mästerspelman

  10.07.2014 Åboland

  Nyström är den andra åbolänningen som har fått titeln mästerspelman. År 1974 fick Aspö-Erik titeln vid Kaustby folkmusikfestival.

 • Tsuumi Sound System brände sina knätofsar för länge sedan

  14.04.2014 Kultur och nöje

  Gillar du folkmusik och etno med drag av rock och balkanmusik? Då är Tsuumi Sound System definitivt ett band för dig. På lördag spelade de på Juurijuhla-Rotfest i Esbo. Folkmusikfantasten Mårten Holm var på plats och berättar här vad detta internationellt erkända band går ut på.

 • Arvingarna nya på Danslistan

  11.04.2014 Musik

  Svenska Arvingarna är veckans nykomlingar på Danslistan. Bland alla upptempo låtar testade vi lugna låten Finns det någon annan nu och den gick hem. Arvingarna kom in på sjätte plats genast första veckan. Men kampen om rösterna är stenhård på Danslistan just nu.

 • Stråltrådsmusik väcker minnen

  21.03.2014 Musik

  Österbottniska gitarristerna Per-Erik Krooks och Charles Plogman röstades in på veckans Danslista med äkta stråltrådsmusik från 60-talet. För många är rautalanka en riktig nostalgitripp tillbaka till det glada 60-talet. Skivan Gitarrgodingar har fått god respons ända sen den släpptes ifjol.

 • Tufft för svenska dansband

  07.03.2014 Musik

  Det är tufft för de svenska dansbanden på Danslistan just nu. Endast tre av tio kommer från Sverige, de övriga är finlandssvenska artister och band. Claes Lövgrens (bilden) och Elisa Lindström ger sig in i veckans kamp om en plats på Danslistan.

 • Spelmän på Danslistan

  28.02.2014 Musik

  Vörå Spelmansklubb är den första i sitt slag på Danslistan. Spelmännen utmanade med Wilhelm Skatas låt Brevet på nya skivan och fick röster som räckte in på listan. Nu breddar vi ytterligare. Den här veckan testas Nykarleby Manskör i en danslåt skriven av Thomas Enroth.

 • Vestersundsby spelmän kastar loss

  19.02.2014 Österbotten

  Det tog nästan 30 år, men nu finns Vestersundsby spelmän dokumenterade på skiva. Kastar loss heter skivan som firas med en skivsläppskonsert torsdagen 20.2.

 • Norska Ole Ivars var nära

  31.01.2014 Musik

  Norska dansbandet Ole Ivars var riktigt nära en plats på Danslistan. De placerade sig strax utanför och får därmed en chans till som utmanare. Frågan är varför norrmännen har så svårt att samla röster? Inget norskt dansband har ännu röstats in på Danslistan. Också om de spelat i 50 år såsom Ole Ivars verkar de hopplöst okända för dansvänner i grannländerna.

 • Brunskärs-Maja och Aspö-Erik spelar och berättar

  18.12.2013 Lyssna på Radio Vega Åboland!

  Två legendariska musikprofiler i Åbolands skärgård

  En solig julidag för snart 50 år sedan (1967) besökte Aagot Jung Aspö i Korpo skärgård för att träffa de två legendariska musikprofilerna Erik Jansson och Maja Granvik, mer kända som Aspö-Erik och Brunskärs-Maja.

Sidor