Hoppa till huvudinnehåll

Downs syndrom

 • Positiv attityd gör livet enklare när barnet har funktionsnedsättning

  14.10.2017 Familj
  Att vara förälder till ett barn med en funktionsnedsättning gick från en tankestorm till en normal vardag för Maria Backman i Korsholm. I dag vill hon vara ett stöd till föräldrar som går igenom liknande liv som hon.
 • Vårdpersonal måste bli bättre på att ge besked om Downs syndrom

  09.10.2017 Familj
  Viktigt att föräldrarna får både stöd och information och tilllåter sig vara ledsna.
 • Emilia Jansson väntar ett barn som antagligen har Downs syndrom

  08.10.2017 X3M
  När Emilia fick beskedet stannade världen upp. Hon sörjde sitt barn och hade samtidigt dåligt samvete över sorgen. Nu har hon accepterat situationen och förbereder sig så gott det går.
 • Carolin Ahlvik-Harju: Min vän Rita hade ett överflöd av både livsglädje och kromosomer

  21.03.2017 Kultur och nöje
  "På ytan kunde Ritas liv te sig svårt och meningslöst. Men Rita accepterade det liv som blev henne givet. I vår kommunitet var hon omgiven av människor som älskade henne. Och Rita älskade livet till den dag hon dog som en lycklig 60+are."
 • NIPT-blodprov analyseras nu vid ÅUCS

  06.03.2017 Åboland
  Provet kan visa om fostret har någon kromosomavvikelse, exempelvis Downs syndrom.
 • Annorlunda behöver inte betyda utanför

  21.01.2017 Familj
  Den som väntar ett barn har många drömmar, förhoppningar och tankar om framtiden. Om ens barn föds med en funktionsnedsättning ställs man snabbt inför en helt annan verklighet och tvingas tänka om.
 • Maria Sundblom Lindberg: Leva med annorlunda barn

  15.01.2017 Familj
  Vad händer när barnet redan i magen får en diagnos som med säkerhet innebär ett annorlunda liv för hela familjen? Maria Sundblom Lindberg reflekterar över Eddys föräldrar, Åsa och Peppe, som lade upp en fostranstrategi och vägrade voi voi.
 • Familjestödjarna förstår sig på vardagen

  05.11.2016 Västnyland
  Nya stödpersoner för familjer med funktionsnedsättning utbildas för tillfället överallt i Svenskfinland. 20 nya familjestödjare inleder sin verksamhet i år, varav två i Västnyland.
 • Att stöda elever med specialbehov

  16.06.2016 Vetamix
  Alla elever har rätt att bli sedda, få stöd och uppmuntran. Det kan vara prövande för klassläraren, speciellt om det finns flera i klassen med särskilda behov. I de här avsnitten av Håltimmen får vi tips om hur man kan stöda elever med gestaltningssvårigheter och med Downs syndrom. Elever som skolkar och elever som behöver större utmaningar än sina klasskamrater.
 • Mamma till son med Downs syndrom: vårdreformen måste ta språket i beaktande

  20.05.2016 Åboland
  Någon språklig konsekvensbedömning av vad vårdreformen betyder för Kårkulla samkommun har regeringen inte gjort. - Att få tala svenska är mycket viktigt, säger Anna Öhman vars son har Downs syndrom.
 • Barn med funktionsnedsättning måste också höras

  08.05.2016 Samhälle
  Alla som omfattas av handikappservice ska ha en serviceplan - och oberoende funktionsnedsättning ska de vara delaktiga. När det gäller barn och unga uppfylls det sällan.
 • De är väl alltid glada, eller hur?

  25.10.2015 Samhälle
  Det finns en klyscha om människor som har Downs syndrom som får mig att resa ragg. Den där om att de alltid är så glada och trevliga. Min syster är ofta glad, men hon har dåliga dagar, precis som vi andra, säger Laura Rahka, informatör på FDUV.
 • Lider en person av Downs syndrom?

  25.10.2015 Samhälle
  I media sägs ofta att en person lider av Downs syndrom, varför inte säga att en person har Downs syndrom? Om man frågar dem själv tror jag att du får varierande svar. I familjen Knuuttila har Ida-Lotta syndromet och så här ser familjemedlemmarna på tillvaron.
 • Se en individ, inte en extra kromosom!

  21.03.2015 Samhälle
  Hos familjen Broo i Jakobstad är Downs syndrom en del av vardagen. Föräldrarna önskar att folk ska se bortom den extra kromosomen i dotter Sigrid.
 • Catariina Salo: Annorlunda är roligt

  20.03.2015 X3M
  I min släkt har vi en kromosomförändring som leder till mental funktionsnedsättning. En del av oss kusiner är bärare på förändringen, en del har en funktionsnedsättning och en del av oss är helt friska och kan inte föra genen vidare.
 • Himlaliv: Rent suveränt!

  15.12.2014 Tro
  Solveig Lillsunde tycker att livet är härligt. Hon är så glad så att hon kunde gråta. Och man får gråta ut. Himlaliv: Rent Suveränt! om Solveig Lillsunde sänds i Yle Fem må 15.12 kl 18.30 med repris sö 21.12. kl 14.30. Finns på Arenan 360 dagar utan landsbegränsningar Redaktör: Hanna Klingenberg
 • Övergiven bebis startade debatt om surrogatmödraskap

  03.08.2014 Utrikes
  I Australien debatterar man nu behovet av att se över de regler som råder kring surrogatmödraskap sedan ett par övergivit en bebis med Downs syndrom hos den thailändska kvinna som födde pojken åt dem.
 • Catwalk i fiskskinn

  11.07.2014 Vega
  Kläder av fiskskinn, catwalk på solvarma klippor i Österbotten, en graviditet som man inte läser om i babytidningarna och ett arbetsliv som samtidigt är en livsstil. Kläddesigner Marja Rak berättar om sin färd från finska Harjavalta till svenska Jakobstad.