Hoppa till huvudinnehåll

fiskrätter

  • Gädda när den är som bäst – så här gör du klassiska gäddqueneller

    02.10.2019 Strömsö

    Med inspiration av kockarnas kung.

    I Frankrike klassas gäddan fortfarande som en premiumråvara men hos oss i Norden så fnyser vi lite lätt om någon bjuder på gädda. Dags för upprättelse helt enkelt.

  • Närmat i Östnyland dag 4 - torsdag: Micke dricker "kaffe", vittjar nät och ger sig ut på emmeråkern

    31.08.2018 Östnyland

    Micke Björklund lever på närproducerad mat i en vecka.

    Den fjärde dagen av Micke Björklunds och Matias Jungars matresa i Östnyland äter de sådana delikatesser som tryffel, abborre, älgkött, björnbär och ... sprängticka!

  • Bygg färggrant matjesglas lager på lager

    22.03.2018 Mat och dryck

    En gul ale lämpar sig bra för den här umamirika påskrätten.

    Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Läs också om vilken dryck lämpar sig för den umamirika påskrätten.

  • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

    16.02.2018 Recept

    Ett härligt sätt att servera lax.

    En krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet.

  • Över 100 000 besökte Strömmingsmarknaden

    22.10.2017 Åboland

    Det torra och soliga vädret lockade ut folket.

    Strömmingsmarknaden lockade över 100 000 besökare under helgen. Det här är 10 000 fler än förra året.

  • Strömmingsmarknaden har lockat rekordmånga besökare

    21.10.2017 Åboland

    Bara på två dagar har 54 000 besökt marknaden.

    Åbo strömmingsmarknad har lockat rekordmånga besökare. Bara på två dagar har marknaden haft 54 000 besökare.

  • Den bästa strömmingen kommer från Tövsala

    19.10.2017 Åboland

    Andra pris gick till Hangö och tredje till Geta, Åland.

    Pirjo och Reima Salonen från Tövsala tog hem segern i tävlingen Årets delikatesströmming med sin Agricola örtströmming på Strömmingsmarknaden i Åbo.

  • Julbord i Jesu anda

    21.12.2016 Strömsö

    "Vad hade Jesus ätit om han firat jul?

    Du som har tröttnat på den traditionella, finländska julmaten eller av någon anledning inte kan äta den behöver inte skämmas. Sök istället inspiration från miljön och stämningen i stallet i Betlehem på julnatten.

  • Jörn Donner: Livet med fisken och fisket

    12.08.2016 Vega

    Jag lever själv huvudsakligen av fisk.

    Författaren Jörn Donners sommarprat kretsar kring fisken som mat, som sysselsättning och som husdjur.

  • Gös - en läcker rovfisk

    31.03.2016 Strömsö

    "Gösen är vår största abborrfisk".

    Det blåser en frisk, sydvästlig bris över fjärden. Vattnet krusar sig och vågorna slår mot skutan. Måsarnas vakande ögon följer noga med när nätet sakta dras upp. Kakofonin bryter ut när småfisk och fiskrens kastas överbord. Vingar slår mot ytan och höga skrin vittnar om strid om de bästa bitarna. I lådor med krossad is ligger gösar vackert på rad, Det doftar sjögräs och saltstänk när skutan styr kosan tillbaka mot land.

  • Alternativ till julbordet

    13.12.2015 Strömsö

    Alternativ till det traditionella julbordet

    Vårt traditionella, finländska julbord är faktiskt inte äldre än ca 130 år. Det var först mot slutet av 1800-talet som vi började duka upp skinka och lådor, inlagd sill och charkuterier, rosoll och dekorerade pepparkakor. Julbordet har alltid varit i ständig förändring och här ger vi några alternativ som borde glädja såväl traditionalisten som modernisten.

  • Gädda med kantareller och västerbottensost

    21.07.2015 Strömsö

    Här bygger vi ihop en kombination av fiskfilé med färsröra.

    Gädda är en riktigt elegant fisk, när man väl vet hur man ska tillaga den. Fiskfärs i alla ära, man vill ju ändå helst komma åt de benfria filéerna.

  • Våra bästa fiskrecept

    10.06.2015 Strömsö

    Lista på fina fiskrecept.

    Stå inte med oroad blick när du klubbat gäddan eller tömt näten på mört och braxen. Här ger vi våra bästa tips på rätter du kan tillreda av den fångade fisken.

  • Paul och Camilla gör nordisk sashimi

    04.06.2015 Strömsö

    Videoklipp från köket på Strömsö.

    Paul Svensson och Camilla Forsén-Ström gör nordisk sashimi av lax och sik i Strömsös kök. Se alla videoklipp.

  • "Smör och fisk hör ihop"

    24.06.2014 Åboland

    Smör och fisk smakar bra ihop men det finns också hälsomässiga orsaker att steka fisk i just smör, avslöjar Kaj Mattson. I första delen av vår sommarserie med fokus på fisk, Bakom flötet, funderar vi på vilka fiskar som är bra val både för hälsan och miljön.

  • Nu skall skolorna i Borgå servera fisk

    11.04.2014 Östnyland

    Matsedlarna i Borgåskolorna skall göras om. Bland annat skall man servera mera fiskrätter.

  • Räkor

    10.10.2012 Mat och dryck
  • Ostron

    09.10.2012 Mat och dryck
  • Fiskarens fisksmörgås

    22.03.2010 Trädgård

    Tips på fisksmörgås

    Det är inte svårt att bygga en läcker smörgås med läckra, färska abborfiléer.

  • Skolmaten genom flera decennier

    16.01.2009 Arkivet

    Finland ger skolbarnen varm mat.

    Finland hör till de få länder i världen som bjuder sina skolbarn på varm mat. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll, krångel, för lite eller för mycket mat.

Sidor