Hoppa till huvudinnehåll

panikattack

 • Panikattacken visade sig vara en kraftig hjärtinfarkt och 34-åriga Heidi Mattsson åkte med ilfart till akuten

  17.01.2020 X3M

  Heidi är bland de yngsta i Finland som fått en hjärtinfarkt.

  Det som både personen på nödcentralen och Heidi själv trodde var en panikattack, visade sig vara en kraftig hjärtinfarkt. När ambulanspersonalen kom hem till Heidi frågade de var patienten var. Ingen visste då att hennes hjärta redan börjat bli förlamat.

 • Maj-Len är erfarenhetsexpert i panikångest: När man tror man skall dö behövs det någon som visar att man kan komma ut på andra sidan

  14.07.2019 Samhälle

  Erfarenhetsexperter kompletterar yrkeskunskap och ger stöd.

  Maj-Len Kuivamäki är en så kallad erfarenhetsexpert. En erfarenhetsexpert kompletterar yrkeskunskap och erbjuder patientstöd för personer som lider av psykisk, somatisk eller rusmedelssjukdom.

 • Förbundspennan: Psykisk ohälsa och utmattning bland idrottare är verklighet – här är min historia

  27.03.2019 Sport

  Läs tidigare toppidrottaren Petra Stenmans berättelse.

  Diskussionen om idrottarnas psykiska ohälsa har öppnats upp i år. Här är tidigare toppfriidrottaren Petra Stenmans historia. En berättelse om sömnsvårigheter, en panikattack – och vänner som bar henne genom svårigheterna.

 • Monica fick en panikattack, men akutvårdarnas bemötande förvärrade ångesten: "De bad mig sluta med clowneriet, det kändes så kränkande"

  05.11.2018 Huvudstadsregionen

  "Jag började hyperventilera och tappade talförmågan."

  - När man äntligen har tagit steget och bett om hjälp och så får man ett sådant här bemötande. Det är kränkande, säger Monica Björkell-Ruhl. Hon säger att akutvårdarnas bemötande förvärrade hennes ångest under panikattacken. Enligt akutvårdschefen vid Helsingfors räddningsverk ska akutvårdare inte beskylla en patient för att ambulans har tillkallats.

 • När hjärtat slår tusen slag i minuten och du tror att du håller på att bli tokig - panikångest ett starkt men övergående tillstånd

  19.08.2018 Vetamix

  Panikångest känns i hela kroppen och ger fysiska symptom.

  Panikångest består av väldigt starka känslor som rädsla och panik. Detta är väldigt obehagligt. Du kan uppleva en stark rädsla för att dö, och en skräck för att du håller på att bli tokig.

 • Svenska Yles nya onlinesatsning Sjukt perfekt söker deltagare

  11.07.2018 X3M

  "Jag var den lyckligaste i världen, och så small det."

  Aldrig tidigare har unga kvinnor varit så framgångsrika. De toppar i studieresultat, tar stora karriärkliv och syns, hörs och tar plats i sociala medier. Men aldrig tidigare har de slitit så hårt med press, stress och psykisk ohälsa.

 • Längdåkaren Dyvik om sina panikattacker: ”Jag har kraschlandat en aning”

  24.07.2017 Sport

  Sprang iväg från sängen efter världscuploppet i La Clusaz.

  Anna Dyvik var full av glädje efter världscuploppet i La Clusaz, men fick ändå två panikattacker på natten. Jag sprang in i en garderob och slog mig, skriver Dyvik, som vill tala öppet om mentala problem.

 • Var det en panikattack?

  14.06.2017 Sex & sånt

  Kvallsvettning och rädsla att dö, var det paniattack?

  Hej. Jag är nitton år gammal ung kvinna och jag var med om något riktigt skrämmande här om dagen. Det började med en skarp smärta i bröstkorgen, på vänstra sidan under mitt bröst som följdes av lätt svindel och kallsvettning. Sedan greps jag av en obeskrivlig rädsla för att dö, det knyckte i diverse muskler i hela kroppen. Jag grät hysteriskt hela kvällen för jag var övertygad om att det var mitt hjärta som var skadat och att jag höll på att dö även om jag i princip vet att mitt hjärta inte ligger så långt på sidan och det knappast var det eftersom jag annars är helt frisk. Nu undrar jag: kan det vara frågan om nån sorts panikångestattack? Jag har haft det väldigt stressigt den senaste tiden och äter Cerazette, östrogenfritt p-piller. Kan de två faktorerna ha nåt med saken att göra? Hur ska jag gå vidare med det här? Vart ska jag vända mig?

 • Kevin och Ronja om livet med panikångest: Bemöt oss med respekt

  28.05.2017 Nyhetsskolan

  Ronja, 17 år, ombads vara tyst när hon fick en panikattack.

  Ronja, 17 år, ombads vara tyst när hon fick en panikattack. Kevin, 27 år, upplever sig bli behandlad som ett barn. Över 10 procent av unga vuxna i åldern 20 till 34 år upplever ångestsyndrom vid något skede av livet.

 • "Det jobbigaste är att inte bli tagen på allvar"

  20.11.2016 Österbotten

  Johanna Karvonen lider av en ovanlig psykisk störning.

  Yrsel som håller i sig i månader, plötsliga smärtor och avdomningar i armar och ben och pulsen som skenar iväg utan förvarning. 21-åriga Johanna Karvonen, från Jeppo, lider av somatiseringssyndrom. En psykisk störning som har tvingat Karvonen att trycka på pausknappen.

 • Psykologen var Marrus bästa val

  07.10.2016 X3M

  Marru Gabrielsson blev kvitt rädslorna med hjälp av terapi.

  Terapi är något som de flesta av oss borde testa på, det skriver Helsingin Sanomat. Marru Gabrielsson blev kvitt flera rädslor med hjälp av KBT-terapi.

 • Bloggen hjälpte Sebastian ur ångesten

  24.05.2016 X3M

  Sebastian lider av panikångest och hypokondri.

  Sebastian Granskog lider av panikångest och hypokondri. Tidigare kunde han dricka några öl extra på fester för att dämpa sin ångest, i dag har han lärt sig att tala om sina problem.

 • Han dansar ut sin depression

  27.10.2015 Kultur och nöje

  Knivs nya verk handlar om depression.

  Carl Knifs nya dansverk handlar om depression.Det föddes ur ett tvång. Knif har lidit av flera depressioner.

 • Hon förstår hans panikångest

  22.10.2015 Tro

  De träffades på en kristen dejtingsajt.

  De träffades på en kristen dejtingsajt. Hon satt vid sin skärm i USA och han vid sin i Karleby, i Finland. Deras chattar höll på halva nätterna, snart blev det också skype-samtal och efter tre år flyttade hon hit för gott. Penelope Colston och Kaj Hedman gifte sig och en relation som förr mest funnits i det skriftliga blev påtaglig och verklig.

 • "Allt skit ut bara"

  18.07.2014 Kultur och nöje

  För en del är musiken nödvändig för att man ska orka leva. Om det handlar veckans kortdokumentär "Året då skivan Noir kom till" av Heidi Grandell-Sonck.