Hoppa till huvudinnehåll

psyket

 • Skolelevers psykiska mående - elever tog reda på hur andra elever mår

  05.06.2018 Nyhetsskolan

  Högstadieelever undersökte jämnårigas mående.

  De flesta elever i högstadiet tycker att man borde diskutera psykiskt mående mera i skolan.

 • Staffan lider av ångest: "Det slutar alltid med att jag sjukskriver mig"

  11.03.2018 X3M

  Staffans värsta panikattack kom när han skulle rycka in.

  När Staffan Nylund blev utbränd var han tvungen att hitta på ursäkter för att kunna sjukskriva sig. Att berätta att det egentligen var depression och ångest som gjorde honom sjuk var för svårt.

 • Kritikern, offret eller perfektionisten - vem talar i ditt huvud? Lär dig känna din inre röst

  12.10.2017 Vetamix

  Under press reagerar vi olika. Hur låter din inre röst?

  I morgon ska du skriva ett viktigt prov. Vad tänker du om dig själv: "du är duktig och det kommer att gå bra" eller "du lyckas ändå inte, du är värdelös"? Lär dig känna igen din inre röst och få tyst på de negativa tankarna.

 • I huvudet på en ultralöpare

  24.09.2017 Yle Fem

  Dokumentär om Sparthalon på Yle Fem

  Varje år samlas löpare från hela världen för att delta i ett av världens mest utmanande lopp, Sparthalon. En historisk distans på 246 km - en utmaning för kroppen, men främst hjärnan.

 • Psykiska första hjälpen lika viktig som vanliga första hjälpen

  20.01.2017 Samhälle

  Medvetenheten om och behovet av psykisk först hjälp ökar.

  Behovet av attt ha kunskaper i den psykiska första hjälpen ökar allt eftersom den mentala ohälsan blir mer utbredd och vi blir mer medvetna om att det psykiska är minst lika viktigt som det fysiska.

 • Röster ur det förflutna ekar genom Lappvikens korridorer

  21.07.2016 Kultur och nöje

  Radioteatern väcker det gamla mentalsjukhuset till liv.

  På Konstens natt väcks Lappvikens sjukhus till liv genom Radioteaterns ljudinstallation Röster ur själarnas rum. Det är som om rummen började berätta för dig vad som hände där. Som om väggarna började tala, viska, ropa.

 • Unga söker hjälp av Christoph Treier

  23.05.2016 Österbotten

  Allt fler unga kontaktar den mentala tränaren.

  Christoph Treier jobbar som mentaltränare och coachar bland annat elitidrottare och företagsledare men också gymnasister. Han har i sitt jobb märkt att många unga känner sig stressade.

 • Många tonåringar känner sig ensamma

  16.12.2015 Österbotten

  Många känner att föräldrarna inte räcker till.

  Många ungdomar i Jakobstadsregionen känner sig ensamma och får inte heller det stöd de behöver från sina föräldrar. Det här visar en välfärdsundersökning som gjorts i Jakobstad, Larsmo, Nykarleby och Pedersöre.

 • Deprimerad eller bara lite smådeppig?

  25.11.2015 Hälsa

  "Ta dig i kragen! En rask promenad gör nog susen!"

  Alla har vi stunder då livet känns motigt men vad är det för skillnad mellan vanlig deppighet och en regelrätt depression?

 • Depression: En oavslutad sorg

  21.11.2015 Hälsa

  Avstannad sorgeprocess bakom depression

  Ibland kan en sorgeprocess stanna kvar och leda till olika symptom, bland annat depression. - Alla måste vi tåla och genomleva de här känslorna, säger psykologen Axel Aminoff.

 • Daggmaskar kryper under skinnet på Claudia

  14.10.2015 X3M

  Veckans fobicase handlar om daggmaskar.

  Veckans fobicase handlar om daggmaskar. Claudia Rybin känner stort obehag när hon ser maskarna krypa på asfalten. Men egentligen representerar daggmasken det svaga i oss.

 • Att övervinna en ätstörning

  05.10.2015 Sluta panta

  Tala om ätstörningar i Sluta Panta-chatten.

  Ibland känns det som att tiden när jag var sjuk är en enda grå dimma av diffusa händelser. Som suddiga och på tummade minnen som tillhör någon annan. Andra minnen är glasklara. Fulla av detaljer, känslor, dofter. Som att kastas rakt in i en återupplevelse av händelsen.

 • Ung, högutbildad och arbetslös

  01.12.2014 X3M

  Ångest, oro och stress. Arbetslösheten bland högutbildade i Finland har ökat under de senaste årena. Bland siffrorna finns Silja Borgarsdottir-Sandelin som berättar i Myteriet om vardagen som ung och arbetslös.

 • Nutidskonsten inspirerar nya kuratorn

  27.02.2013 Västnyland

  Juha-Heikki Tihinen tillträdde som kurator för konststiftelsen Pro Artibus vid årsskiftet.

 • SR: Många unga fångar har ADHD

  06.02.2013 Utrikes

  Närmare två tredjedelar av unga män i fängelser uppfyllde kriterierna för ADHD i barndomen, visar en stor kartläggning av psykisk ohälsa bland unga kriminella män i svenska fängelser, uppger Sveriges Radio.

 • Träffa Mr Tourette

  22.10.2012 Må bra

  I måndagens program talar jag med författaren, komikern och dramatikern Pelle Sandstrak som berättar om hur det är att leva med Tourettes syndrom. Tourettes syndrom betyder ofrivilliga rörelser och läten och uppträder ofta tillsammans med ADHD och olika tvångssyndrom. Lyssna på intervjun här.

 • Eva Kela om ångestsyndrom

  12.10.2012 Må bra

  Jag har alltid vetat vem Eva Kela är. Vi kommer båda från Borgå och på en liten ort tar sig en lyskraftig person som Eva sig snabbt in i folks medvetande. När jag fick reda på att Eva i långa tider lidit svårt av ångestsyndrom blev jag förvånad. Lyssna på Annes intervju med Eva.

 • Förlossningsdepression

  06.05.2011 Arkivet

  Solarplexus diskuterar depressioner efter förlossningen.

  Ett nyfött barn ställer om en kvinnas liv radikalt. Det kan kännas ångestfyllt och svårt i början för alla. Men om ångesten och nedstämdheten inte går om bör man söka hjälp.

 • När depressionsvården blev medikaliserad

  30.03.2011 Arkivet

  Skall man äta antidepressiva läkemedel?

  Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

 • Somliga stänger vi in

  04.09.2009 Arkivet

  Vad sker i mentalvården i 70-talets Finland?

  Allt står inte rätt till med mentalvården i 70-talets Finland. Det går att låsa in en patient mot hans eller hennes vilja. Dessutom prioriteras medicinering framför terapi på vårdanstalterna.

Sidor