Hoppa till huvudinnehåll

livsförändringar

 • Farväl till bästa vännen – tankar i ett ingenmansland mellan liv och död

  27.10.2018 Inrikes

  Stina Sirén skriver om en stor oönskad livsförändring.

  "Jag har reserverat tid till veterinären för att avliva min lilla hund. Timmarna går både för snabbt och för långsamt och tankarna rör sig i bisarra, absurda banor. Det här är en ledsam text men kanske det kan trösta någon annan som har varit tvungen att fatta det svåra beslutet." Svenska Yles reporter Stina Sirén skriver om en stor oönskad livsförändring.

 • När livet vänder: Livsberättelser kantade av tragedi och styrka

  18.06.2018 Yle Fem

  Femte säsongen i Yle Fem och på Arenan.

  I serien När livet vänder möter Anja Kontor människor som berättar om var trösten kan finnas när det oväntade händer. Människor som tagit sig igenom svåra händelser i livet och hittat ny mening.

 • Mästerkocken Micke Björklund skippade smöret

  17.11.2017 Hälsa

  Han antog utmaningen att leva en vecka också utan grädde.

  Att avstå från smör och grädde – under en hel vecka. För vem kan det vara en större utmaning än för den åländska mästerkocken Michael “Micke” Björklund?

 • Coachning har blivit ett modeord: En del vill ha livsförändring, går på kurs och startar ett eget coachningsföretag

  07.10.2017 Samhälle

  Ingen kontroll över vem som får coacha.

  Allt fler företag erbjuder coachning. Branschen är brokig med många olika former av coachning. För en klient kan det vara svårt att navigera bland allt som erbjuds. Det finns ingen myndighet som övervakar verksamheten.

 • Döm inte, lyssna istället!

  14.01.2017 Hälsa

  Hur hjälper du när någon tappar kontrollen över tillvaron?

  Problemet med hushåll som blir obeboeliga och kräver insatser av myndigheter är ett växande problem. Oftast handlar det om människor med psykisk ohälsa eller missbruk.

 • Barnlösheten blev början till drömlivet

  09.04.2016 Familj

  Ila och Christian lämnade allt och åkte till Thailand.

  Ofrivillig barnlöshet satte stopp för Ilas och Christians familjeidyll och de bestämde sig för att lämna allt och bli digitala nomader i Thailand.

 • Ny livsresa i gammal fängelsebuss

  11.03.2016 Yle Fem

  Dokumentär om att bryta upp och hitta sitt nya hem.

  Hon ser för första gången sin pappa gråta. Han är 87 år och själv fyller hon snart femtio. De står på gården till dotterns lilla stuga och gråter medan bilen kör iväg med deras älskade hund. Far och dotter kramar varandra och vet att de har flera tunga avsked framför sig.

 • Städar du konstant eller kan du konsten att städa?

  03.03.2016 Kultur och nöje

  Om KonMari kort och koncist.

  Japanska Marie Kondo är en professionell organisatör och författare. Just nu litar miljontals människor i världen på henne och hennes KonMari­metod – i kampen mot oredan och överflödet i hemmet.

 • Båten och Trinidad var deras hem i många år

  16.12.2015 Samhälle

  Sarekoskis levde i en båt i Karibien i 16 år.

  Ekenäsborna Anneli och Seppo Sarekoski har gjort det många drömmer om, men få vågar ens försöka sig på. De lämnade vardagen i Esbo och reste iväg med segelbåt utan någon tids- eller resplan. Riktningen var mot solen. Deras resa kom att vara i 16 år. De åren tillbringade Anneli och Seppo i den karibiska övärlden.

 • Ett tvärt kast i livet

  15.06.2015 Yle Fem

  Svensk serie om när det ofattbara inträffar

  Ibland ändrar sig livet och tar en annan riktning. Det ofattbara händer och marken kring den trygga vardagen rycks undan. Det självklara är inte längre självklart.

 • Riitta flyttar ut i sin båt

  15.05.2015 Samhälle

  Riitta Airos säger upp bostaden och seglar till Medelhavet.

  I sommar kastar Riitta Airos loss och seglar iväg till Medelhavet. Hon säger upp sin bostad, säljer det mesta hon äger och flyttar ut i båten.

 • Anna sov i tio år

  15.04.2015 Tro

  Kristna mänskor var lustiga, de såg knäppt saliga ut.

  När Anna Grönblom studerade till skådespelare på 1970-talet var det populärt att göra sketcher om kristna mänskor. Kristna mänskor var lustiga, förklarar Anna. De använde ord som frälsning och nåd och såg knäppt saliga ut.

 • Bankiren som valde konsten framför pengarna

  09.04.2015 Yle Fem

  Sveriges rikaste man bröt med sin borgerliga bakgrund

  Ernest Thiel var bankdirektören som ifrågasatte poängen med att vara rik. År 1900 var han Sveriges rikaste man och byggde ett stort slott som han fyllde med konst. Livet var som en storslagen film där resor, fester och finansklipp avlöste varandra. Tills den dag då konkursen var ett faktum...

 • Motionsbrist farligare än övervikt

  19.01.2015 Utrikes

  Att inte motionera orsakar tvådubbelt fler dödsfall än bara övervikt. Forskningen visar ändå också att små och enkla förändringar, som en kort rask promenad per dag, gynnar hälsan.

 • Fyrtio år på landsvägen

  17.01.2015 Samhälle

  Leif började tidigt köra långtradare och hann vara chaufför.

  Leif Söderlund från Nykarleby växte upp med många syskon, och familjen flyttade tre gånger till Sverige och hem igen. Leif började tidigt köra långtradare och hann vara chaufför i fyrtio år. Under åren har Leif funderat mycket på religionsfrågor och han beskriver sig idag som ateist. Han berättar om sitt liv och om sina funderingar i "Samtal om livet"

 • Gurli Lindén, författare och sökare

  15.12.2014 Samhälle

  Gurli skrev för att överleva och för att hitta sig själv.

  Författaren Gurli Lindén började skriva när hon var i trettioårsåldern, och hennes första bok utkom år 1973.  Då var hon gift och hade tre barn och bodde i Jeppo. Gurli säger att hon skrev för att överleva och för att hitta sig själv. Efter många år i Sverige bor Gurli Lindén nu i Nykarleby.

 • Förläng livet - satsa på konditionsträning

  12.12.2014 Hälsa
 • Programledarens tankar om ”Mitt triathlon”

  18.11.2014 Må bra
 • Med kinesiska som hemspråk

  08.11.2014 Samhälle

  Li och Mathias Nylund träffades i miljonstaden Foshan

  När Li och Mathias Nylund träffades bodde de båda i miljonstaden Foshan i Kina, men för fem år sedan valde de att flytta till Nykarleby, som är Mathias hemstad. I familjen finns nu också två barn, och kinesiska är familjens hemspråk, men barnen talar svenska med sin pappa.

 • Pia-Karin Helsing och den dyrköpta friheten

  30.10.2014 Samhälle

  Pia-Karin Helsing, musiker och f.d. Jehovas vittne

  Pia-Karin Helsing är musiker och bosatt i Piteå. För Pia-Karin är musiken ett kall, men eftersom hon växte upp inom Jehovas vittnen har hon varit tvungen att göra flera svåra vägval för att kunna leva det liv hon vill leva. - Jag har fått betala ett högt pris för min frihet, säger hon.

Sidor