Hoppa till huvudinnehåll

tragedier

 • Estland minns Estoniakatastrofens offer - "Vi hade inga nätverk som fångade upp dem som behövde stöd"

  28.09.2019 Utrikes

  25 år sedan närhistoriens största haveri på Östersjön.

  Det har förflutit 25 år sedan passagerarfärjan Estonia förliste i Östersjön. I Tallinn ordnades en kort minnesstund vid minnesmärket Bruten linje som lockade fler deltagare än på många år.

 • Hon förlorade sina vänner i Kauhajokimassakern och upplever skuld för att ha överlevt: “Jag har flytt från den dagen i tio år”

  23.09.2018 Inrikes

  Krispsykolog: Mycket vanligt att överlevande upplever skuld.

  En morgon för tio år sedan kände sig Julia krasslig och bestämde sig att hoppa över dagens första lektioner. Beslutet kan ha räddat hennes liv, men nu lever hon med skuldkänslor. Krispsykolog Tuija Turunen säger att det är mycket vanligt att överlevande upplever skuld.

 • Mysteriet Irma - Fartyget som försvann och sorgen som lever kvar

  06.06.2018 Kultur och nöje

  Irma försvinner spårlöst 1968. Händelsen lämnar djupa spår.

  Fartyget m/s Irma försvann en stormig natt år 1968 på norra Ålands hav. 11 personer fanns ombord, 8 av dem var från samma familj. Fartyget har än i denna dag inte hittats och ingen vet vad som hände. Den nya radiodokumentären och den tidigare publicerade podcasten Mysteriet Irma handlar om en familj som delades på hälft.

 • Teaterrecension: En drabbande dokumentär om brodern som försvann

  23.04.2017 Kultur och nöje

  Eeva Soivio rekonstruerar egen familjetragedi i Mustarastas.

  Vad hände med sjuttonåringen som försvann spårlöst under en kryssning till Sverige? I Mustarastas – eli kadonnut veli förvandlar Eeva Soivio sin egen familjetragedi till en berörande föreställning om maktlöshet, sorg och försoning.

 • Teaterrecension: En maktberusad Macbeth med planeten som slagfält

  10.03.2017 Kultur och nöje

  Nationalteaterns tolkning nagelfar vår kollektiva framfart.

  I Nationalteaterns uppsättning av Shakespeares Macbeth växer det ekologiska resonemanget fram parallellt med det politiska och i slutändan sitter vi alla på de anklagades bänk.

 • Filmrecension: Sveriges bästa komiker i sällsamt tragisk komedi

  11.11.2016 Kultur och nöje

  Komedin Morran &Tobias får en att morra snarare än skratta.

  Johan Rheborg och Robert Gustafsson hör utan tvekan till Sveriges skickligaste och mest folkkära komiker. Solsidan och Killinggänget är liksom bara förnamnet på två stabila karriärer. Så vad hände?

 • Operarecension: En oförglömlig Elektra

  04.09.2016 Kultur och nöje

  Nationaloperan inleder spelåret med konstnärlig fullträff.

  Nationaloperans uppsättning av Richard Strauss Elektra är en hisnande upplevelse – intensiv som ett jordskred men också förbluffande stram i sin analys av hatets destruktivitet.

 • Klädfabrikerna i Bangladesh fortfarande farliga

  13.04.2016 Utrikes

  Av 700 inspekterade fabriker uppfyllde 24 säkerhetskraven.

  Tre år efter fabrikskollapsen, som krävde 1 100 människors liv, uppfyller majoriteten av de klädfabriker som inspekterats fortfarande inte internationella säkerhetskrav. Bara 24 av nästan 700 inspekterade fabriker uppfyllde kraven, visar en utredning som gjort av en grupp som bildades efter tragedin för tre år sedan.

 • Åtta meter lång orm kan slingra sig in i rekordbok

  11.04.2016 Utrikes

  Jätteormen fångades i Malaysia och avled i fångenskap.

  En pytonorm som har fångats i Malaysia kan vara den längsta som någonsin har påträffats. Ormen avled dessvärre i fångenskap, efter att den hade lagt ett ägg.

 • Shakespeare à la Game of Thrones

  25.12.2015 Kultur och nöje

  Michael Fassbender i blodig men monoton Macbethfilm.

  Michael Fassbender, en av vår tids mest karismatiska aktörer, i titelrollen i Shakespeares stora tragedi. Justin Kurzels filmatisering av Macbeth låter mer än lovande. Men filmen torkar ut i sin strävan efter realism.

 • Skum mordgåta på Wasa Teater

  23.10.2015 Österbotten

  Vad var det som hände på en teaterscen i Jakobstad 1948?

  Vad var det som hände innan ridån gick upp på en teaterscen i Jakobstad 1948? Det får vi veta på Wasa Teater i höst när pjäsen Tre systrar och en berättelse sätts upp.

 • Köttets lust, själens obotliga ensamhet

  29.07.2015 Kultur och nöje

  Hjalmar Söderbergs pjäs Gertrud har många fina enradingar.

  Bonga fina enradingar i Hjalmar Söderbergs pjäs Gertrud. Som "Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet."

 • Skrattmåsen eller gråtmåsen?

  19.03.2015 Kultur och nöje

  Skall man skratta eller gråta när man ser en pjäs av Tjechov

  När man ser en pjäs av Anton Tjechov i Finland vet man sällan om man skall skratta eller gråta. Han själv framhävde att hans pjäser är komedier. Det oaktat spelar man dem mestadels som tragedier.

 • "Takraset bör utredas som mord"

  23.11.2013 Utrikes

  På lördagskvällen hade antalet dödsoffer efter den förödande byggnadskollapsen i Riga i torsdags stigit till 54. Över 10 personer saknas ännu. Lettlands president sade på lördagen att han tycker att myndigheterna ska sköta utredningen av händelsen som en mordutredning.

 • Brittisk familj mördad på Solkusten

  27.06.2013 Utrikes

  Spanska medier uppger att en familj, som tros vara brittisk, har hittats död på spanska Solkusten. Utrikesministeriet i Storbritannien utreder saken.

 • Mor till skolmassaker-offer höll Obamas tal

  13.04.2013 Utrikes

  USA:s president Barack Obama har tagit till ett ovanligt grepp för att sätta press på kongressen att godkänna skärpta vapenlagar. Obamas veckotal till nationen hölls i dag av Francine Wheeler, mor till ett av barnen som miste livet i skolskjutningen i Newtown i Connecticut i december i fjol.

 • USA: Mor till offer för skolmassaker höll Obamas tal

  13.04.2013 Utrikes

  USA:s president Barack Obama har tagit till ett ovanligt grepp för att sätta press på kongressen att godkänna skärpta vapenlagar.

 • Flyktingar i Afganistan fryser ihjäl

  22.01.2013 Utrikes

  Närmare 20 personer har frusit ihjäl på flyktingläger i Afganistan sen början av året. Till flera av flyktinglägren har bistånd med vinterutrustning inte släppts fram.

 • Medias rapportering från krissituationer har förändrats

  15.11.2012 Österbotten

  Massmedias rapporteringen från olika kriser har ändrats. Journalistkåren tog lärdom av kritiken mot den massiva och ogenomtänkta rapporteringen av Jokelatragedin, det visar en färsk doktorsavhandling vid Åbo Akademi.

 • Hyvinge får 200 000 euro för eftervård

  26.06.2012 Inrikes

  Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat 200 000 euro till Hyvinge för eftervård med anledning av skottdramat i slutet av maj. Med hjälp av pengarna kommer man att anställa en psykolog, två psykiatriska sjukvårdare och en deltidsanställd psykiater.