Hoppa till huvudinnehåll

färgämnen

 • Frissa orsakade ung kund kemisk brännskada i hårbottnen - fick inget straff

  05.07.2018 Västnyland

  En frisör använde hårfärg oaktsamt

  En frisör använde hårfärg oaktsamt och orsakade en kemisk brännskada i en ung kunds hårbotten. Enligt ett läkarutlåtande till rätten var det frågan om en kemisk brännskada av tredje graden.

 • Måla med limfärg

  21.10.2016 Strömsö

  Limfärg på innertak.

  Tips och råd för målning med limfärg på innertak

 • Färga garn med växter

  08.09.2016 Strömsö

  Vass och renfana ger gröna och gula nyanser.

  Växtfärgning är en spännande hobby och med naturens hjälp kan man få en mängd olika nyanser på garnen. Så här kan du t ex göra för att få gula och gröna färger.

 • Färga ägg med naturliga råvaror

  08.04.2014 Hobby och hantverk

  Hemma i köket hittar du många giftfria färger.

  Tänker du äta de ägg du färgat till påsk vill du ju inte få i dig en massa onödiga kemikalier. Giftfria, ätbara färger kan du enkelt få till i många härliga nyanser av sådant du hittar hemma i köket.

 • Mauvein

  23.08.2013 Kultur och nöje

  William Perkin var bara 18 år gammal då han 1856 av sin professor, August Wilhelm von Hofmann, fick i uppdrag att hitta en billigare malariamedicin för de brittiska trupperna i Indien.

 • Myndigheterna vill skärpa tatueringsövervakningen

  17.07.2013 Inrikes

  Det finns inga forskningsresultat kring tatueringarnas långtidsverkan, och vid Social- och hälsovårdsministeriet är man speciellt oroade över de färgämnen som används.

 • Vägmarkeringsfärg läckte ut på vägen i Vasa

  17.06.2013 Österbotten

  Ett fordon som målar vägar började läcka vägmarkeringsfärg på Gustavsrovägen i Dragnäsbäck i Vasa på måndag eftermiddag. Trafiken löper ändå normalt båda riktingarna.

 • Var tredje färg är fejk

  24.08.2012 Samhälle

  Akta dig för piratkopierade tatueringsfärger, varnar experter. Piratkopiorna saknar helt säkerhetsgarantier och kan vara mycket farliga, säger Dr Gerald Prior, chef på ett av de största laboratorierna för tatueringsfärger, CTL Bielefeld i Tyskland. Lyssna här!

 • "Jag ångrar att jag tog den"

  24.08.2012 Samhälle

  I takt med att tatueringar blir vanligare blir också hälsoproblemen fler. Ett och ett halvt år efter att Sari Pajunen tog sin tatuering har den allergiska reaktionen fortfarande inte lagt sig. Lyssna här!

 • Gör din egen äggoljetempera

  02.10.2011 Hobby och hantverk

  Ägg, linolja, pigment och vatten är allt du behöver.

  Det är lättare än man tror att göra sin egen färg. Den enklaste äggoljetemperan inehåller vatten, ägg, linolja och pigment. Traditionellt har den använts på ytor som utsätts för stort slitage eftersom den är mycket tålig.