Hoppa till huvudinnehåll

sömnlöshet

 • Kasper tvingades säga upp sig på grund av sömnlösheten

  25.01.2018 X3M

  Han hoppas kunna sova snart - kanske genom att flytta.

  Kasper Sirénius lider av sömnproblem och därför är han trött konstant. Han hoppas kunna finna en lösning i framtiden – kanske genom att flytta till ett annat land.

 • Sömnskötare ger dig verktygen att tackla sömnlöshet - utan medicinering

  25.11.2017 Hälsa

  Var tredje finländare lider av sömnlöshet.

  Har du svårt att somna? Eller kanske du vaknar upprepade gånger under natten eller tidigt på morgonen? Enligt sömnskötare Soile Hällfors kan du lida av funktionell sömnlöshet.

 • Sömngrupperna i Raseborg är fulla

  16.11.2017 Västnyland

  Nya sömngrupper startar i ett senare skede.

  De första sömngrupperna i Raseborg startar i mitten av november och är redan nu fulla. Sömngrupperna erbjuder ett medicinfritt alternativ för att bota sömnlöshet.

 • Lojo och Raseborg ska bota sömnlöshet utan medicin

  17.10.2017 Västnyland

  Mediciner kan skapa beroende. Det finns bättre metoder.

  Snart ska allt fler västnylänningar kunna bota sin sömnlöshet utan mediciner. Hälsovårdscentralerna i Lojo och Raseborg ska bli bättre på att ge stöd, hjälp och råd åt människor som lider av sömnlöshet.

 • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

  11.07.2017 Vega

  Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

  För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?

 • Karjalainen: Användningen av sömnmediciner minskar

  07.03.2017 Inrikes

  Dagligen tar knappt 200 000 finländare en dos sömnmedel.

  Dagligen tar knappt 200 000 finländare en dos sömnmedel, rapporterar tidningen Karjalainen. Siffran blir mindre år för år.

 • Sömnlös i Ekenäs

  25.02.2017 Hälsa

  Pia ligger vaken upptill fyra timmar per natt.

  Kommer du ihåg Yles sömnutmaning? Att försöka sova så bra som möjligt i februari. Det är enklare sagt än gjort. Många finländare lider av olika sömnsvårigheter eller -problem. Pia är en av dem.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  11.02.2017 Hälsa

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Camilla sover ibland bara fyra timmar

  07.02.2017 Hälsa

  Stress,vardagsbekymmer och sjuk rygg förstör nattsömnen.

  Det tar ofta tid för Camilla Hynynen att somna. När Camilla väl har fått tag i sömnen är hon dessutom lättväckt och efter det är det nästan omöjligt att få sömn på nytt. Camillas sömnhistoria är på inget sätt unik. Många finländare sover dåligt.

 • Om vi inte sover dör vi

  19.01.2017 Hälsa

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  25.12.2016 Hälsa

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • "Folk är konstant trötta i Finland - samhället i gungning"

  27.11.2016 Inrikes

  "Man ska inte skryta med att man sover för lite"

  Konstant trötta finländare börjar bli ett problem i vårt samhälle. Man ska inte skryta med att man sover för lite, säger sömnforskaren, professor Markku Partinen i en intervju för Yle.

 • Sömnskola för vuxna – här är konkreta tips för en bättre sömn

  26.11.2016 Hälsa

  Sömnlöshet blir vanligare, men det finns hjälp att tillgå.

  Klockan tickar, du snurrar runt i sängen men får inte sömn. Låter det bekant? Du är inte ensam – allt fler lider av sömnlöshet. Om man lider av sömnbrist under en längre tid gnager det på energinivåerna. Den som sover dåligt har svårt att orka under dagarna.

 • Här är X3M:s nya morgontrio

  24.11.2016 X3M

  Ladda kaffekokaren och ställ väckarklockan - nu kör vi!

  Här är X3M:s nya morgontrio – Joppe, My och Jakob

 • Undersökning: Smarttelefoner stör barns sömn

  01.11.2016 Inrikes

  Föräldrar borde begränsa mobilanvändning om kvällarna.

  Att surfa med smarttelefonen innan det är läggdags kan försämra barns sömnkvalitet, förkorta nattsömnen och också leda till trötthet på dagen. Informationen baserar sig på material från elva undersökningar.

 • Måste man sova gott varje natt - och är det nödvändigt med sömnpiller?

  27.08.2016 Inrikes

  Sömnbrist skapar stress - och tvärtom.

  Studier på möss har visat att de dör inom ett par veckor om de inte får sova. Sömnlöshet är ett allvarligt problem för många människor, och sömnpiller har stor åtgång. Läkare varnar ändå för att det alltför lättvindigt skrivs ut medicin och att orsaker till sömnlöshet inte reds ut ordentligt. Man kan också fråga sig om det är nödvändigt att sova gott varje natt.

 • Så kan en psykos uppstå

  21.04.2016 Vetamix

  Så kan en psykos uppstå.

  För lite sömn i samband med en livskris kan bli för mycket för hjärnan att klara av. Utmattnings- eller reaktivpsykos är något som kan drabba vem som helst. Oddsen att tillfriska och förbli symptomfri efteråt är goda.

 • Det här är inte musik att fortplanta sig till

  19.01.2016 Kultur och nöje

  Kuslig och fin musik av Howes väcker reptilhjärnan

  Manchesterproducenten Howes kusliga och drömska elektroniska ljudvärld väcker vissa av Sebastian Bergholms primitiva instinkter till liv.

 • Mysteriet sömn engagerade publiken

  16.01.2016 Hälsa

  Tack för alla råd om en bättre sömn.

  Sömn är något som tycks engagera oss. Kring hundra berättelser och råd sömnproblem har kommit in till svenska.yle.fi under temaveckan om sömn.

 • Inre resa övervann sömnproblemen

  15.01.2016 Hälsa

  Stefan besegrade sömnproblemen genom sin inre resa.

  Varken psykolog eller medicin hjälpte Stefan Backas i Malax när han fick allvarliga sömnproblem i 25-års åldern. Det var först när han genom självstudier började tänka över hur han levde sitt liv som det vände. Det handlar om att få rätt balans i vardagen, säger Backas. Ta reda på vad du verkligen vill och brinner för. För hans del fungerade också en förändring av kosten och att se över alkoholvanorna. Att byta jobb och ljudterapi gjorde också sitt till.

Sidor