Hoppa till huvudinnehåll

Jan Sundberg

 • Statsvetare om Niinistös väljarstöd: Valet avgörs i första omgången

  05.01.2018 Inrikes

  “Krävs en stor skandal för att försprånget ska försvinna.”

  Det krävs en skandal för att stödet för sittande president Sauli Niinistö ska falla under 50 procent före valdagen, säger statsvetare Jan Sundberg. Niinistös väljarstöd har sjunkit med 8 procentenheter i Yles mätningar, men trots det ser presidentvalet ut att kunna avgöras i första omgången.

 • Statsvetare: Protestlista mot De gröna kan ha framgång

  26.09.2016 Huvudstadsregionen

  Missnöje mot den gröna poltiken i Helsingfors.

  Det är inte otänkbart att en utbrytargrupp kan slå en kil i De gröna i Helsingfors, säger statsvetare. Förra veckan rapporterade Yle Huvudstadsregionen om pyrande missnöje med De grönas politik.

 • "Sysselsättning är nyckeln"

  16.09.2015 Inrikes

  Vi behöver modell av grannländerna, säger debattdeltagare.

  Vi kan lära oss mycket av grannländerna, säger deltagarna i Svenska Yles webbdebatt efter statsminister Juha Sipiläs tal. - Finländarna måste förstå att välfärd skapas av företagande och arbete. Det är ingen för evigt bestående sak, vi har haft välfärd bara sedan 70-talet, säger Akavas ordförande Sture Fjäder.

 • Statsvetare: Nya regeringen negativare till invandring och u-hjälp

  28.04.2015 Inrikes

  Konservatismen är stark inom alla stora riksdagspartier.

  Det blåser starka värdekonservativa vindar just nu. Det är sannolikt att konservatismen kommer att synas i den kommande regeringen. Vi kan förvänta oss stramare invandringspolitik och oginare inställning till u-hjälp.

 • Riksdagens beslut öppnar för fler initiativ

  29.11.2014 Inrikes

  Medborgarinitiativet om en jämlik äktenskapslag är det första initiativet som någonsin har godkänts av riksdagen, och kan bana väg för fler initiativ. Beslutet var ändå mer än bara symboliskt anser både experter och vanligt folk som Yle Nyheter har talat med.

 • Föga förståelse för Haglunds kritik av pensionsuppgörelsen

  03.10.2014 Inrikes

  SFP:s ordförande Carl Haglund vill ha förändringar i pensionsuppgörelsen, men statsminister Alexander Stubb vill inte riva upp överenskommelsen. Samtidigt beskyller Näringslivet EK Haglund för att svartmåla uppgörelsen medan STTK anser att han talar med Akavas röst.

 • Jan Sundberg: Samlingspartisterna borde matas lite partidisciplin

  04.09.2014 Huvudstadsregionen

  Lasse Männistö gjorde ett klokt beslut då han beslöt sig för att inte lämna riksdagen. Samlingspartiets trovärdighet har ändå fått sig en törn, menar professor Jan Sundberg.

 • Rätt image livsviktig inom politiken

  27.08.2014 X3M

  Att skapa rätt image och uttala sig korrekt är definitivt på tapeten för mången politiker just nu då vi står åtta månader ifrån riksdagsval.

 • "Alla kör partipolititskt"

  07.08.2014 Inrikes

  Finansminister Antti Rinne (SDP) valde att göra stora ändringar i finansministeriets budgetförslag utan att fråga de andra regeringspartierna. Professorn i statsvetenskap Jan Sundberg förstår de andra regeringspartiernas ilska, men också Antti Rinnes agerande.

 • Mannen med flaggan - sfp:s historia

  14.11.2006 Arkivet

  Sfp:s historia

  Dokumentären "Mannen med flaggan" är gjord i samband med sfp:s 100-års jubileum. Här berättas partiets historia samtidigt som också framtiden diskuteras.