Hoppa till huvudinnehåll

européer

 • DNA ljuger inte: Finländarna är annorlunda

  19.08.2016 Inrikes

  Det framgår av en analys publicerad i tidskriften Nature.

  Finländarnas arvsmassa skiljer sig så mycket från övriga européers att det är skäl att tala om en separat grupp, visar en analys som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature.

 • Åbo hissar EU-flaggan på torsdag - för samhörighet och samarbete

  27.07.2016 Åboland

  Joensuu tog initiativ till den internationella kampanjen.

  Åbo stad tar del i den spontana Connecting Europeans-kampanjen som går ut på att europeiska orter flaggar för samarbete och samhörighet. Kring 200 orter i 21 länder deltar.

 • Dan Ekholm: Informationsglapp i EU-diskussion

  18.02.2014 Utrikes

  Hur ska man göra för att lyssnare, tittare och läsare ska förstå det här med EU? Det är nu 20 år sedan som Finland debatterade om landet skulle gå med i unionen eller inte. Hela debatten utmynnade i en folkomröstning i oktober 1994 med ett ja.

 • "Olli Rehn är orsaken till Europas sociala kris"

  12.02.2014 Inrikes

  Jonas Sjöstedt, ordförande för vänsterpartiet i Sverige, går hårt åt EU-kommissionär Olli Rehn. Rehn är största orsaken till den sociala krisen i Europa, menar Sjöstedt.

 • Kroatisk rockare snor kameran av Yle

  23.10.2013 Kultur och nöje

  Gibonni är en av de mest folkkära rockmusikerna på Balkan. Fastän han lätt fyller en kroatisk stadion är han rätt okänd på våra breddgrader. Nu vill han nå ut till hela Europa - och börjar med att röva en dyr tv-kamera av Yle. Se videon!

 • Jonas Jungar: Nej, EU kommer inte att förbjuda bastuved (heller)

  24.09.2013 Debatt

  Julskinka, luftballonger, surströmming och böjda gurkor. De urbana myterna om vad allt EU "vill förbjuda" är många. De återkommande EU-nyhetsankorna kunde avfärdas som harmlöst sensationsmakeri, men det är ett allvarligare problem än så, skriver redaktionschef Jonas Jungar.

 • Rusning till norra Norge

  20.08.2013 Utrikes

  Oljebolagen rekryterar i hård takt. Kommunernas invånarantal ökar. Man bygger bostäder, kulturhus och teknologicenter. Utlänningarnas antal är större än någonsin. Det här är Nord-Norge i dag. Pekka Palmgren rapporterar från oljehuvudstaden Harstad.

 • Finlands Mr. EU går i pension

  15.07.2013 Inrikes

  Näringslivet i Finland borde aktivare delta i EU-diskussionen och massmedierna borde se större linjer i Europa än bara dagsfrågorna. Det här anser Jan Store, som varit Finlands ständige representant vid Europeiska unionen under de senaste fem åren. Nu går Store i pension.

 • Bayern vann Champions League

  25.05.2013 Sport

  FC Bayern München har vunnit Champions League i fotboll säsongen 2012-2013. Stor matchhjälte på Wembley i London blev holländaren Arjen Robben som gjorde ett mål och spelade fram till ett när Bayern slog Borussia Dortmund med 2-1 (0-0).

 • Ryssland kan slopa registreringstvång

  16.05.2013 Samhälle

  Ett av hindren på vägen mot visumfrihet mellan EU och Ryssland är det att alla utlänningar som besöker Ryssland måste registrera sig hos migrationsmyndigheten. Nu lovar Rysslands chefsförhandlare i visumfrågan att tvånget kan slopas.

 • Vem vill ha visum?

  16.05.2013 Samhälle

  Vi finländare har det lätt, vi kan resa till nästan 170 länder utan att behöva visum. För våra ryska grannar är det avsevärt svårare, de kan åka visumfritt till bara ett nittiotal länder. Ryssland och EU har redan i många år förhandlat om visumfrihet och allt tyder på att det kommer att ta många år till innan den förverkligas.

 • Massor av skjutvapen i nordiska hem

  06.05.2013 Samhälle

  Hur mycket skjutvapen finns i hemmen i EU-länderna?

  De nordiska länderna är mycket skjutvapentäta och många människor skjuts också ihjäl hos oss. Svenska Yle publicerar idag en interaktiv karta över hur mycket skjutvapen det finns i hemmen i EU-länderna. Kartan innehåller också uppgifter om hur många människor som skjuts ihjäl i de olika länderna.

 • Svårt men inte omöjligt för Barcelona

  01.05.2013 Sport

  Barcelona står inför en nästan omöjlig uppgift i Champions League-semifinalen mot Bayern München, när laget förväntas föra minst fyra mål mot ett av Europas bästa försvar.

 • Ramos: "Vi gav allt"

  01.05.2013 Sport

  Real Madrid-kaptenen Sergio Ramos var en slagen man efter semifinalnederlaget mot Dortmund. Trots förlusten var Ramos stolt över sitt lag, som enligt kaptenens ord gav allt de hade.

 • Dortmund höll undan - klart för final

  30.04.2013 Sport

  Real Madrid lyckades besegra Borussia Dortmund med 2-0 (0-0) i tisdagens andra semifinal i fotbollens Champions League, men det räckte inte. Borussia Dortmund avancerar till final med de sammanlagda resultatet 4-3.

 • FC Bayern i en klass för sig

  23.04.2013 Sport

  FC Bayern München tog på tisdagen ett stort steg mot final i årets upplaga av Champions League. Den tyska segermaskinen körde över FC Barcelona på hemmaplan med siffrorna 4-0 (1-0).

 • Bayern mot Barça inleder semifinalerna

  22.04.2013 Sport

  Fyra lag återstår i fotbollens Champions League säsongen 2012-2013. Först ut i semifinalskedet är den första matchen mellan tyska FC Bayern München och spanska FC Barcelona.

 • Katainen vill ha rättvist EU

  16.04.2013 Inrikes

  Statsminister Jyrki Katainen (Saml) förklarade i dag inför Europaparlamentet i Strasbourg vad Finland har för tankar om Europapolitiken. Katainen framställde sig som en varm europé men betonade också betydelsen av ett rättvist Europa där reglerna är klara och där medlemsländerna i regel själva bär ansvar för sin egen finansiering.

 • Mission impossible för Real Madrid?

  12.04.2013 Sportens sändningar

  Real Madrid har ett tufft utgångsläge inför tisdagens returmöte mot Dortmund i Champions League. Skall spanjorerna kunna vända ett 1-4 underläge till avancemang? Real Madrid- Dortmund, se matchen klockan 21:45

 • Rekordhög arbetslöshet i euroområdet

  02.04.2013 Ekonomi

  Arbetslösheten inom euroområdet låg på rekordhöga tolv procent i januari och februari, visar siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat. Det är första gången andelen arbetslösa inom eurozonen når tolvprocentssträcket, sedan euron infördes år 1999.

Sidor