Hoppa till huvudinnehåll

vardagsliv

 • Kan alla ha tur i kärlek?

  13.09.2017 Inrikes
  Då man står där på kyrktrappan eller i samboskapets flyttdamm är ambitionen förstås ett lyckligt slut. Vissa relationer har dock bättre förutsättningar än andra, säger Ingrid Tollgerdt-Andersson, aktuell med boken Relationer - himmel eller helvete.
 • Lappträsk vill utveckla en minnesvänlig tätort

  11.07.2017 Östnyland
  Det handlar om att ordna boende och tjänster för äldre och minnessjuka på ett nytt sätt, som en del av vardagslivet och servicen i stället för i en avskild byggnadshelhet.
 • Dikter om trötta mammor och högar av disk

  31.01.2017 Kultur och nöje
  Hur klarar man sig genom rusningsåren med blöjbyten, morgongriniga ungar, en oförstående partner och högar av disk? Lotta Sanhaie debuterar med diktsamlingen ”Diskdikter” som är skriven mitt i, ur och om vardagskaoset och stafettlöpningen mellan triangeln hem-jobb-dagis.
 • Skärmtid säger inget – det är kvaliteten på medielivet som räknas

  16.10.2016 Nyhetsskolan
  Det är dags att sluta tala om skärmtid som begrepp eftersom det inte säger något om kvaliteten på vår medieanvändning. Att definiera skärmtid är dessutom nästan omöjligt, menar Isabella Holm, utvecklingschef för Sällskapet för mediefostran. Det behövs nya rekommendationer för medieanvändningen med mera fokus på välmående.
 • Känslan av ett liv

  05.09.2016 Vega
  Alla har vi en berättelse och alla har vi en plats som känns som vår egen. Vi hälsar på hos människor runt om i Svenskfinland för att uppleva en glimt av deras vardag.
 • Vad kostar ett rimligt vardagsliv?

  03.09.2016 Inrikes
  Diskussionen om nivån på grundtryggheten i Finland har gått het i många år. Hur mycket pengar skall man klara sig på? Vid Helsingfors universitet har man redan i några år räknat på vilka varor och tjänster en familj behöver för en rimlig vardag – en slags referensbudget för livet.
 • Bokrecension: Turkiet är annat än konflikt, stränder och landet som aldrig kan bli Europa

  20.08.2016 Kultur och nöje
  Inte bara en maktvild president och oroligheter. Reeta Paakkinens bok hjälper Sebastian Bergholm att få syn på ett annat Turkiet än det som nyhetsrapporteringen berättar om.
 • Vardagen är fortfarande trygg för östnylänningarna

  20.06.2016 Östnyland
  Den upplevda tryggheten bland östnylänningarna har minskat en aning under år 2016. Det visar en enkät som invånare i Askola, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Borgå och Sibbo har svarat på.
 • Två av tre nior klarar inte procenträkning

  25.04.2016 Inrikes
  Det handlar om vardagsmatematik som att räkna ut vad en vara kostar efter rabatt. Det här framgår av en undersökning som publiceras i dag.
 • Två olika präster under samma tak

  08.04.2016 Tro
  Prästparet Stråhlman bor i Helsingfors, men arbetar på båda sidor om huvudstadsregionen. Vardagen innebär planering och pusslande. De är dessutom väldigt olika som präster.
 • Trötta föräldrar får kamratstöd i Borgå

  18.03.2016 Östnyland
  Föräldrar som upplever att vardagen kräver mer än vad de orkar ska få stöd av varandra via en stödgrupp.
 • Ungdomsbarometern: Pojkar har svårare att klara vardagen

  27.01.2016 Inrikes
  Pojkar klarar vid vuxentröskeln sämre av vardagssysslor såsom matlagning, städning och tvätt än flickor, framgår ur den senaste Ungdomsbarometern.
 • Livet på landet i klok liten bok

  27.12.2015 Kultur och nöje
  Siri flyttar till landet, med text av Åsa Mendel-Hartvig och bilder av Cara Knuutinen, handlar om fyraåriga Siri som med sin familj flyttar från Bagarmossens lägenhet till ett hus i Dalarna.
 • Heidi Grandell-Sonck: Återta vardagen istället

  21.12.2015 Familj
  Varför i hela fridens namn är det så viktigt att varva ner och fokusera på dem man älskar just på julen?
 • Vardagsfilosofi i ny podcast

  28.09.2015 Kultur och nöje
  Podcasten Livlinan är ett samarbete mellan YLE och Bildningsalliansen. Vi undersöker om det går att föra goda samtal. Om det finns något att säga. Om det finns någon som vill lyssna. Och om det finns någon som vill delta.
 • De många vårarnas vår

  27.05.2015 Utrikes
  I mars mötte jag de första underbara vårtecknen i Lviv i västra Ukraina, i april bjöd Kiev på några härligt ljusgröna vårdagar. Det var också i april jag tog en vårpromenad bland skira mössöron längs strandgatan i krigets Donetsk i östra Ukraina.
 • Dörrhandtagen som blev konstverk

  10.03.2015 Kultur och nöje
  Hur kommer det sig att ett handtag är ett handtag då det sitter på en dörr, men konst då det ligger på ett gallerigolv? Tatu Gustafsson frågar sig när något blir konst.
 • När morgontjatet gör dig galen - byt strategi

  04.12.2014 Österbotten
  Treåringen vill klä på sig själv även om det inte finns tid för det, tioåringen vill inte ha frukost och tonåringen stiger inte upp trots upprepat tjat. En normal vardagsmorgon för många. Hur ska man få bort stressen på morgnarna? Föreläsaren Pia Norrbäck-Kackur ger tips.
 • De inte så förenta staterna

  11.08.2014 Utrikes
  Barack Obama levererade år 2004 ett tal som banade väg för honom till Vita Huset. I samband med det demokratiska partiets konvent i Boston sade Obama i sitt redan klassiska tal att det inte finns ett liberalt Amerika och ett konservativt Amerika – det finns endast Amerikas förenta stater.
 • Kolumn: Slira i brunsås

  14.02.2014 Mat och fritid
  Våra stora affärskedjor ger varje månad ut varsin matbilaga som ofta är rent bedrövliga. Birka och Samarbete slirar helt enkelt i brunsås när de försöker skapa ny finländsk husmankost t ex utifrån pågående mattrender.

Sidor