Hoppa till huvudinnehåll

krigare

 • EU splittrat om återvändande IS-krigare - Timo Soini: Jag känner ingen sympati för dem

  18.02.2019 Utrikes

  Svårt att samla bindande bevis mot IS-medlemmar.

  EU-länderna är splittrade om vad som ska göras med europeiska IS-medlemmar som nu vill återvända hem. En del länder vill låta IS-krigarna återvända och ställa dem inför rätta - medan andra vill stänga gränserna för dem.

 • 30 000 utländska krigare har rest till Syrien och Irak

  27.09.2015 Utrikes

  Många västerlänningar bland dem som rest.

  Nästan 30 000 utländska krigare har rest till Syrien och Irak sedan år 2011, skriver New York Times. Det finns många västerlänningar bland dem och många har anslutit sig till extremistgruppen Islamiska staten.

 • Mad Max 4 - galet häftig

  14.05.2015 Kultur och nöje

  Från machosaga till sagolik matriarkataction.

  Det har förflutit 36 år sedan Mel Gibson blev Mad Max med hela världen. Det har flutit mycket vatten under actionbroarna sedan dess. Och det märks. På ett positivt sätt.

 • Finländsk IS-krigare: Nu är jag någon

  25.02.2015 Inrikes

  Den finländske unge man som intervjuas av Yle uutiset säger att han sedan fem månader tillbaka kämpar för Islamiska statens led i Syrien. Han säger att han stött på flera finländare med somalisk bakgrund där.

 • Skypo: Betydligt färre än tjugo infödda finländare i Syrien

  23.01.2015 Inrikes

  Skyddspolisen säger att antalet infödda finländare som har åkt till Syrien för att strida är överdrivet. Antalet lär vara betydligt lägre än tjugo.

 • IS försöker locka ungdomar i Vasa till strider

  14.01.2015 Österbotten

  I oktober ifjol försökte värvare locka tre sunnimuslimska ungdomar i Vasa till strider i Syrien för den radikala terrororganisationen IS, eller Islamska staten. Ungdomarna lockades med pengar och religiösa argument, skriver tidningen Pohjalainen.

 • Pohjalainen: IS värvar krigare i Vasa

  14.01.2015 Österbotten

  Tidningen Pohjalainen skriver att det finns misstankar om att terrororganisationen IS skulle ha försökt värva krigare i Vasa. Läs också: Det här vill du veta om islam

 • Norsk fembarnsmamma lurades till Islamiska staten

  30.09.2014 Utrikes

  Det som kvinnan trodde skulle bli en trevlig familjesemester i Turkiet visade sig bli en mardröm utan like. Familjen hamnade hos terrorgruppen IS i Syrien. Enligt terrorismforskare Teemu Sinkkonen är det viktigt att tillåta krigarna att återvända hem från Syrien om de så önskar.

 • Jihadist radikaliserades i Helsingfors

  17.09.2014 Huvudstadsregionen

  För två år sedan var han studerande vid en yrkeshögskola. I våras jobbade han i en köttaffär i Helsingfors. I dag uppger han på sociala medier att han krigar för Islamiska staten i Syrien. Forskare: Utanförskap och rasism orsaker till radikalisering

 • Haavisto: Unga invandrare värvas som jihadistkrigare

  13.09.2014 Inrikes

  Unga invandrare måste integreras bättre i det finländska samhället så att de inte värvas som jihadistkrigare till bland annat Syrien, anser utvecklingsminister Pekka Haavisto (Gröna).

 • Kerstin Kronvall: Putin stjäl föreställningen

  05.09.2014 Utrikes

  Om president Obama på besök i Estland och Nato med toppmöte i Wales trodde att de skulle få de största rubrikerna den här veckan bedrog de sig kapitalt. Det är Putin som stjäl showen...

 • Varför vill unga män från Europa kriga med IS?

  28.08.2014 Utrikes

  Den väpnade jihadistgruppen Islamiska staten lyckades locka ungefär 6 000 nya krigare till Syrien och Irak bara i juli. De flesta av dem från närliggande arabländer, men flera hundra unga män från Norden krigar också för IS. Deras motiv för att åka ned är många och starka.

 • Extremister hittar varandra på sociala medier

  27.08.2014 Huvudstadsregionen

  Flera personer som uppges bo i eller vara från Helsingfors gillar olika radikala grupper eller kända radikala islamister på Facebook. Det här visar Yle Huvudstadsregionens kartläggning. En Facebook-grupp har dessutom en klar koppling till Finland.

 • Rekryteringsförsök till Syrien i centrum av Helsingfors

  26.08.2014 Huvudstadsregionen

  En man kontaktades i juli i Helsingfors centrum av en annan man som uppmanade honom att åka till Syrien och kriga. Enligt skyddspolisen kan enskilda individer hålla på med det här, men det handlar inte om någon egentlig organiserad rekrytering.