Hoppa till huvudinnehåll

cleantech

 • I framtiden kommer vår gödsel från använda batterier – finländskt företag siktar på att bli världsetta med ny revolutionerande teknik

  18.10.2018 Inrikes

  Innovationen grundar sig på en kemisk process.

  Finländska cleantech-företaget Tracegrow har utvecklat teknologi som gör det möjligt att utnyttja spårämnen i alkaliska batterier effektivare än tidigare.

 • Klimatmötet i Bonn: Finlands chefsförhandlare räknar med USA

  06.11.2017 Utrikes

  EU, Kina och Kanada leder klimatbekämpningen.

  Hundratals miljoner människor hotas av stigande havsnivåer och torka för att det blir 3 grader varmare det här seklet trots Parisavtalet 2015. "Alla vet att vi måste göra mera. Men vem ska göra vad och när? Det är jättepolitiska frågor", säger Finlands chefsförhandlare inför FN:s klimatmöte i Bonn.

 • Trump grusar inte finländska cleantech-affärer

  11.11.2016 Ekonomi

  Amerikansk klimatskepis kan gynna utländska bolag.

  Trots farhågor kring Donald Trumps klimatskepsis, tror cleantech-branschen att oron är överdriven. Mycket talar för att efterfrågan på finländsk ren teknologi kommer att hållas stark, trots mindre klimatsatsningar från amerikanskt håll.

 • Bruce Oreck gör reklam för Helsingforsö

  09.05.2016 Huvudstadsregionen

  Oreck är ansiktet för en tävling kring Skanslandet.

  Sveaborgs fattigare kusin, Skanslandet, ska bli en turistattraktion. USA:s tidigare ambassadör i Finland Bruce Oreck leder juryn för en innovationstävling som ska vaska fram ekologiska lösningar för turismen på ön. Han prisar ön för dess unika natur.

 • Finländska företag ska sälja cleantech och bärsmoothies i Iran: "En jättestor business"

  27.02.2016 Utrikes

  18 företag besöker en miljömässa i Iran.

  När de ekonomiska sanktionerna mot Iran hävdes tidigare i år öppnades en stor marknad för utländska företag. På lördag reser en handelsdelegation från Finland till Iran för att knyta kontakter mellan Iran och den finländska cleantechsektorn.

 • Östersundom kan ha ett cleantech-kluster redan 2020

  16.12.2015 Huvudstadsregionen

  Huvudstadsregionen ska bli internationell föregångare.

  Nu vill regeringen satsa hårt på cleantech. Huvudstadsregionen ska vara föregångare och ett av referensområdena planeras i Östersundom.

 • Finländska företag ser ljust på klimatavtalet

  14.12.2015 Inrikes

  Nya affärsmöjligheter särskilt inom miljöteknik.

  Klimatöverenskommelsen i Paris leder till nya affärsmöjligheter för finländska företag. Särskilt de som tillverkar miljöteknik. Det säger flera bedömare som Yle Nyheter har talat med.

 • Klimathotet bjuder på möjligheter

  09.11.2015 Ekonomi

  Ren teknologi vädrar morgonluft efter Parismötet.

  Finländska bolag både hjälpa till att rädda miljön och samtidigt skapa både ekonomisk vinst och nya arbetsplatser, anser både företagen själva och miljöorganisationerna.

 • Gröna arbetsplatser skapas inte av sig själva

  31.03.2015 Svenska.yle.fi

  Cleantech kan bli framgångsbransch - med starkare draghjälp

  Partiledarna överträffar varandra med löften om nyskapade jobb efter valet. Cleantech och bioekonomi utpekas som framgångshistorier, men många åtgärder krävs för att sysselsättningen ska ta fart, bedömer både tjänstemän och branschfolk.

 • Dåliga tider alstrar goda idéer

  09.01.2015 Åboland

  Näringslivet har stora förhoppningar på startup-företagen inom ICT- och Clean tech-branscherna då det gäller Åbo regionens utveckling under 2015. Men om vi blickar lite längre in i framtiden - hur ser framtiden ut för Åboregionen i ett längre perspektiv?

 • Ren teknologi kan skapa en solig framtid för Åboregionen

  08.01.2015 Åboland

  Cleantech, clean technology eller ren teknologi är på frammarsch i Åboregionen, inte minst genom Smart Chemistry Park i Reso. Enligt Turku Science Parks Linda Fröberg-Niemi kan just cleantech skapa en tillväxt för många traditionella företag.

 • Ny teknologi för vatten och miljö i Västnyland

  27.08.2014 Västnyland

  Västnyländska nyföretagarcentralen Novago satsar stort på att vara med och utveckla ny teknologi inom vatten och miljö. Det går nu att i realtid följa med hur mycket salt från motorvägen som kommer in i grundvattnet på Lojoåsen. I Ekenäs skärgård testas helt nya avloppsbrunnar.