Hoppa till huvudinnehåll

eliter

 • Kan kataloghus klassas som arkitektur?

  26.11.2015 Kultur och nöje

  De miljöer vi bor i intresserar sällan arkitekter. Varför?

  De hus och miljöer vi bor i säger väldigt mycket om oss själva, men akademiker vill hellre forska i pampiga hus än lådhus. Mia Åkerfelt gör tvärtom.

 • Cecilia Floris: Populärkulturens långfinger mot kulturelitismen

  09.07.2015 Kultur och nöje

  Kultur kan ha olika ambitioner, och det är okej.

  Sommartider och extra tid för kulturkonsumtion. Men hur definierar vi egentligen vår musiksmak eller de filmer vi föredrar. Vilka värderingar spelar med i vad vi väljer och hur vi väljer att beskriva det?

 • Hård kamp om skolplatserna i Estland

  24.02.2015 Utrikes

  Estniska föräldrar pressar in sina småbarn i kommunala elitskolor. Inträdesproven för 6- och 7-åringar är ett arv från Sovjetunionen, men i dagens Europa är existerar de på kommunal nivå bara i Estland.

 • Professor: Stiftelserna har inte hängt med i utvecklingen

  12.06.2013 Inrikes

  Elitnätverken i politiken och näringslivet har luckrats upp avsevärt under de senaste 20 åren, säger professor Ilkka Ruostetsaari vid Tammerfors universitet. I många stiftelser är det ändå gamla elittraditioner som gäller.

 • Korruption hindrar utveckling i Narva

  06.06.2013 Utrikes

  Den estniska staden Narva är Estlands mest eftersatta större stad. Ofta beskylls regeringen i Tallinn för att ignorera den ryskspråkiga staden.

 • Slalom - en sport för eliten?

  12.02.2009 Arkivet

  På 1980-talet slog slalomåkning ut längdåkningen.

  På 1980-talet slog slalomåkning ut längdåkningen i popularitet. Är sporten bara till för de rika, undrar redaktör Christine Saarukka och reser till Tahkovuori.

 • Studio Stafettkarnevalen: Elitidrott?

  14.05.2008 Arkivet

  Reservtanken skojar om Stafettkarnevalen.

  Har Stafettkarnevalen blivit en elittävling? I Reservtanken ser vi en sketch med programledare Ben Hansell (Stan Saanila), Stigu "Ankaret" Holm (Max Forsman) och Stafettkarnevalsforskare Tommen Söderlund (Anders Slotte).

 • Morjens: Julsketch

  27.12.2007 Arkivet

  Skål på ett liv efter julen. Vad fick ni för julklappar?

  "Skål på ett liv efter julen. Vad fick ni för julklappar?" En Morjenssketch där vi får se "typiska" finlandssvenska Hankenkillar.

 • Holger Spår på strömmingsfrukost

  22.10.2007 Arkivet

  Bland andra eminenta gäster Jörn Donner som röker i ett.

  Holger Spår är bjuden till Esplanadkapellet för att äta strömming. Där träffar han bland andra eminenta gäster Jörn Donner och hans charmanta dam.