Hoppa till huvudinnehåll

Polysomnografi

 • Vintermörkret är mardrömmarnas tid – hälften av finländarna har mardrömmar varje månad

  01.11.2017 Vetenskap

  Kvinnor har mera mardrömmar än män visar forskning.

  Ungefär hälften av finländarna harr mardrömmar varje månad. Mardrömmarna är ett psykiskt allmänsymptom som vittnar om psykisk påfrestning, visar en doktorsavhandling som granskas den här veckan vid Åbo universitet.

 • Ny forskning: Surfplattan kan ge lika bra nattsömn som en bok

  09.08.2016 Inrikes

  Starkt blått ljus påverkar inte nödvändigtivs nattsömnen.

  Att stirra på en surfplatta eller mobiltelefon innan man går och lägger sig behöver inte påverka nattsömnen mer än att läsa en bok. Forskare vid Uppsala universitet tror att tillräckligt solljus under dagen kompenserar för eventuella negativa effekter av surfplattornas blåa ljus.

 • Sov i januari

  16.01.2016 Vetenskap

  Sov, vila och ta det lugnt. Det gör naturen också.

  Glöm hetsen och satsa på att ta det lugnt i januari. Precis som allt annat i naturen.

 • Mer syre via näsan

  14.01.2016 Vetenskap

  "T.ex. andas alla nyfödda barn genom näsan."

  Har du någonsin tänkt på om du andas med näsan eller med munnen? Eller hur du gör på natten? Munandning ökar risken för snarkning och sämre tandhälsa men dessutom, visar det sig då vi gräver i gammal forskning vid Karolinska institutet i Sverige att näsandning har visat sig syresätta blodet bättre.

 • Sex, böner och träff med grannen efter "den första sömnen”

  12.01.2016 Vetenskap

  En uppdelad natt helt naturlig.

  Kanske vårt sätt att försöka sova långa nätter i ett sträck inte alls är naturligt? Hör om hur folk sov annorlunda förr.

 • Ny forskning: Samband mellan stress och mardrömmar

  07.04.2015 Åboland

  Människor som lider av sömnproblem ser oftare mardrömmar

  Människor som lider av av sömnproblem och depression drömmer oftare mardrömmar. Det visar forskning vid Åbo universitet och Institutet för hälsa och välfärd (THL).

 • Det lönar sig att "hamstra" sömn medan man är ung

  31.01.2015 Inrikes

  Det lönar sig att satsa på nattsömnen medan man är ung, visar amerikansk forskning.

 • Kom ihåg att glömma

  09.01.2015 Västnyland

  Det krävs inte alltför många hjärnceller att inse att sömn är viktigt för människan och hjärnan. Men för att man ska lära sig måste hjärnan också glömma, berättar hjärnforskare Iiro Jääskeläinen vid Aalto-universitetet.

 • Uppkopplade spädbarn

  20.11.2014 Vetenskap

  På vilket sätt kan digitala prylar och tjänster hjälpa barnfamiljen? Forskningsprojekt på VTT kartlägger och tar fram produkter.

 • Sex i sömnen väldigt ovanligt

  24.09.2014 X3M

  Sexsomnia kallas det när man, helt omedvetet, har sex i sömnen. Det är ett väldigt ovanligt problem, men symptom som påminner om det är desto vanligare. Myteriet har pratat med en sömnforskare om fenomenet.

 • Veckans viktigaste händelser

  19.09.2014 X3M

  Har du bott under en sten hela veckan? Eller bara inte riktigt orkat hänga med nyheterna? Pusta ut. Myteriet har sammanställt veckans viktigaste samtalsämnen åt dig. Läs artiklarna och lyssna på poddarna!

 • Skärmen hör inte hemma i sängen

  17.09.2014 X3M

  Är du en av dem som ligger och scrollar på telefonen eller pekplattans skärm innan du somnar? Det blåa ljuset från skärmen kan störa vår sömn och ha dålig inverkan på vårt minne och vår inlärning. Sömnforskare vid Uppsala universitet forskar som bäst i hur skärmarna påverkar oss.

 • Konstigt beteende i sömnen

  10.09.2014 X3M

  Gnisslande tänder, ständigt mumlande eller planlöst vandrande. Alla vilar inte om natten fastän de sover. Myteriet har funderat på vad sömngång beror på och vilka andra märkliga saker man kan hitta på i sömnen.

 • När är du piggast?

  02.09.2014 X3M

  Är morgonhumör bara en ursäkt för att få bete sig dåligt? Myteriet kartlägger svenskfinlands humör. Och kan du gissa vilka programledare som har vilket morgonhumör?