Hoppa till huvudinnehåll

nutidsdans

 • I föreställningen Mashallah utforskas vem som får synas och höras i vårt samhälle

  07.03.2019 Kultur och nöje

  Invandrarunga och finska seniorer står på scen tillsammans.

  Den tvärkonstnärliga föreställningen Mashallah som har premiär på Kiasma-teatern i dag tar avstamp i vem som får synas och höras i vårt samhälle. Under föreställningen uppträder en grupp invandrarunga, som bott i Finland i några år, tillsammans med seniorer som har erfarenhet av nutidsdans.

 • Nutidsdans: Elvis, små monster och avsked

  22.02.2016 Kultur och nöje

  Helafton med nutidsdans, Liikkeen legendat, Nationaloperan.

  ”Stjärnor inom nutidsdans” kallar Nationalbaletten sin nya helaftonsföreställning. I fyra dansverk rör vi oss från verkligt fartfyllda stampanden, handklappningar och rop över till jordbundna rörelser i röd sand som ser ut att sprätta ända ner i orkesterdiket.

 • Juicy i moll

  20.02.2015 Kultur och nöje

  Först ljudet av en ensam fårklocka, koskälla i totalt mörker… Sedan ett mjukt ljus. Tre kvinnor, klädda i svart topp och tygskynken blir långsamt synliga längst bak intill scenens vita kolonner. Kvinnorna vrider sig elegiskt samtidigt som de försiktigt ”doppar” än den ena foten, än den andra framför sig. Så här börjar Helsinki Dance Companys Juicy – tuli vaan mieleen för sex dansare och en musiker.

 • Bländande urkraft i Kullervo

  18.02.2015 Kultur och nöje

  Den där känslan av att det stockar sig i halsen, den infann sig när Mi Wegelius såg Jean Sibelius och Tero Saarinens Kullervo. Hypen inför Sibelius 150-årsjubileum på Nationaloperan väckte en del farhågor, men de kom på skam.

 • Jemina är tillbaka - lika stor och absurd som livet självt

  22.01.2015 Kultur och nöje

  En diva, en busunge, en komedienne…

  En diva, en busunge, en komedienne… Jeminan monta elämää på Helsinki Dance Company är allt och mycket mer därtill. Jyrki Karttunen gör helt enkelt en fantastisk gestaltning av denna sargade varelse som förmodligen har något av oss alla i sig.